Ekvadora Asanža lietā draud vērsties tiesā pret Lielbritāniju (8)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ekvadora piektdien paziņoja, ka tā apsver iespēju vērsties starptautiskajās institūcijās pret Lielbritāniju, lai rastu izeju no strupceļa, kurā tā nonākusi attiecībās ar Londonu jautājumā par tīmekļa medija «WikiLeaks» dibinātāju Džūljenu Asanžu, kurš jau vairāk nekā gadu mitinās Ekvadoras vēstniecībā Lielbritānijā.

Kā piektdien intervijā Ekvadoras sabiedriskajam radio norādīja Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patino, Ekvadora varētu vērsties starptautiskajās tiesās, ja Londona noraidīs Kvito priekšlikumu rast risinājumu šai lietai ar īpašas komisijas palīdzību.

«Mēs ceram uz [Lielbritānijas] atbildi, tostarp rakstisku, un, ja viņi to tuvākajās dienās nesniegs, mums būs jāgatavojas starptautiskai tiesai, lai Lielbritānija ievērotu starptautiskās tiesības,» skaidroja ministrs.

Ja Londona noraidīs Kito priekšlikumu, «mums nebūs citas iespējas kā vērsties starptautiskajās tiesās, lai panāktu, ka tiek ievērotas Ekvadoras tiesības piešķirt patvērumu, un viņu pienākums nodrošināt garantijas pret arestu.»

Asanžs kopš 2012.gada 17.jūlija dzīvo Ekvadoras vēstniecībā Londonā, šādi izvairoties no izdošanas Zviedrijai, kur likumsargi grib viņu nopratināt saistībā ar apsūdzībām par seksuālu uzmākšanos divām zviedrietēm. Asanžs noliedz apsūdzības izvarošanā, apgalvojot, ka seksuālās attiecības ar abām sievietēm notikušas pēc abpusējas piekrišanas. Asanžs uzstāj, ka apsūdzības pret viņu ir politiski motivētas un ka ASV vēlas panākt viņa tiesāšanu par valsts noslēpumu izpaušanu.

2012.gada 16.augustā Ekvadora piešķīra Asanžam diplomātisko patvērumu, tomēr Lielbritānijas varasiestādes atsakās garantēt viņam tiesības netraucēti izceļot no valsts.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu