Saeima neatbalsta nerīdzinieku biļešu ieviešanu (283)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien atbalstīja priekšlikumu, kas paredz, ka personas deklarēto dzīvesvietu nevar izmantot kā vienīgo kritēriju, nosakot braukšanas atvieglojumus sabiedriskajā transportā.

Šo «Vienotības» ierosinājumu atbalstīja koalīciju pārstāvošie deputāti, kas darbojas komisijā, savukārt politiskās apvienības «Saskaņas centrs» parlamentārieši balsoja pret. Tikmēr deputāts Ingmārs Līdakabalsoja par šo priekšlikumu, bet Jānis Dūklavs balsojumā atturējās.

Deputāts Arvils Ašeradens komisijas sēdē norādīja uz vairākiem aspektiem, kāpēc šis priekšlikums «ir ārkārtīgi svarīgs». Viņš skaidroja, ka pirmais aspekts ir Rīgas domē notiekošais, jo, nosakot dažādas biļešu cenas deklarētājiem un nedeklarētājiem iedzīvotājiem, tiek pārkāpts vienlīdzības princips. Tāpat šāda Rīgas domes rīcība pasliktina iedzīvotāju iespēju piekļūt galvaspilsētas infrastruktūrai.

Pret «Vienotības» ieceri neiebilda arī Satiksmes ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji. Savukārt vairāki deputāti norādīja uz nepieciešamību pilnveidot šo priekšlikumu. Arī komisijas vadītājs Jānis Ozoliņš (RP) atzina, ka par šo ierosinājumu vēl būs jādiskutē un to varēs precizēt, tomēr nepieciešams arī apliecināt gatavību risināt šo jautājumu.

Šis ierosinājums tika atbalstīts kā priekšlikums grozījumiem Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā. Par šo ieceri vēl būs jālemj Saeimai otrajā un trešajā lasījumā.

Jau ziņots, ka Rīgas domē 7.oktobrī apstiprināti grozījumi pašvaldības saistošajos noteikumos, kas paredz, ka no 1.janvāra Rīgā deklarētie iedzīvotāji līdzšinējo 50 santīmu vietā par biļeti Rīgas sabiedriskajā transportā maksās 42 santīmus jeb 0,60 eiro, savukārt Rīgā nedeklarētajiem pasažieriem biļete maksās dubultā - 84 santīmus jeb 1,20 eiro.

Ar šādu soli Rīgas domes vadība cer pamudināt Rīgā dzīvojošos un strādājošos cilvēkus deklarēties Rīgā, lai tādējādi šo cilvēku maksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis nonāktu galvaspilsētas kasē. Tiem, kas deklarēsies līdz šā gada 31.decembrim, tiks dāvināta bezmaksas mēnešbiļete.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR) biznesa portāla «Nozare.lv» rīkotajā diskusijā grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā vērtēja kā politisku spiedienu.

«Saeimā iesniegtais priekšlikums nav juridiski korekts, jo pašvaldība atbilstoši likumiem ir tiesīga piešķirt atlaides. Rīgas sabiedriskajam transportam nav paredzētas divas dažādas cenas, sabiedriskajam transportam ir apstiprināta viena cena atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem. Bet ja deklarēšanos nevar izmantot kā vienīgo kritēriju atlaides noteikšanai, tad būs otrs kritērijs - iedzīvotāji no 18 līdz 75 gadiem, un ar to viss tas beigsies,» sacīja Ameriks.

Savukārt portālā «manabalss.lv» aptuveni divu nedēļu laikā savākti vairāk nekā 10 000 parakstu pret biļešu cenu diferencēšanu Rīgas sabiedriskajā transportā. Līdz ar to iniciatīva tika iesniegta vērtēšanai parlamentā.

Paraksti tika vākti ar mērķi novērst lielas iedzīvotāju grupas diskrimināciju Rīgā, nosakot vienādu braukšanas maksu Rīgas sabiedriskajā transportā kā rīdziniekiem, tā arī pārējiem pasažieriem, kas dzīvesvietu nav deklarējuši Rīgā. Parakstot šo iniciatīvu, iedzīvotāji vienlaikus pieprasa veikt pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» revīziju.

Pirmdien, 28.oktobrī, plkst.14, Saeimas Prezidijs lems par kolektīvā iesnieguma biļešu jautājumā nerīdziniekiem tālāko virzību, iniciatīvas grupas pārstāve juriste Ieva Brante, kas ir uzaicināta uz Prezidija sēdi.

Savukārt Saeimas mājaslapā vēl nav publicēta informācija par Prezidija sēdes laiku un darba kārtību.

Ja pēc visu Saeimas Kārtības rullī noteikto procedūru izpildes kolektīvais iesniegums tiks nodots Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai, tai ne vēlāk kā triju mēnešu laikā būs jāsagatavo ziņojumu par kolektīvā iesnieguma izvērtēšanu komisijā un Saeimas lēmuma projektu par kolektīvā iesnieguma turpmāko virzību, norāda Brante.

Komentāri (283)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu