Merkele saniknota par iespējamo viņas noklausīšanos (19)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien pieprasīja ASV prezidenta Baraka Obamas paskaidrojumus par ziņām, ka ASV izlūkdienests var būt izspiegojis viņas mobilā tālruņa sarunas, un brīdināja, ka tā būtu «uzticības laušana» starp sabiedrotajiem, ziņoja žurnāla «Spiegel» interneta vietne.

Baltā nama administrācija paziņoja, ka ASV tagad nenoklausās Merkeles telefona sarunas un negrasās to darīt nākotnē, bet nenoliedza iespējamību, ka tas var būt noticis agrāk.

Merkele piezvanīja Obamam pēc tam, kad Vācija bija saņēmusi informāciju, ka ASV izlūkdienests var būt izspiegojis viņas mobilo telefonu, paziņoja Merkeles preses sekretārs Štefens Zeiberts.

Merkele telefonsarunā «lika saprast, ka

viņa nepārprotami nosoda šādu praksi, ja informācija par to apstiprināsies, un uzskata to par pilnīgi nepieņemamu».

Viņa arī pieprasīja «tūlītēju un visaptverošu paskaidrojumu» no Vašingtonas, paziņoja Zeiberts.

«Starp tuviem draugiem un partneriem, kādi Vācijas Federatīvā Republika un ASV ir bijušas gadu desmitiem, nevajadzētu būt šādai valdības vadītāja komunikāciju novērošanai,» teikts Zeiberta paziņojumā, netieši citējot Merkeles sacīto Obamam.

«Tā būtu nopietna uzticības laušana,» un «šāda prakse ir nekavējoties jāizbeidz»,

Merkele sacīja Obamam.

«Prezidents kanclerei apliecināja, ka Savienotās Valstis nenovēro un nenovēros kancleres Merkeles komunikācijas,» pēc šīs telefonsarunas paziņoja Baltā nama preses sekretārs Džejs Kārnijs.

Nenoliedz, ka Merkeles noklausīšanās varētu būt notikusi

Kārnijam pēc tam tika uzdots jautājums, vai ASV izlūkdienestu darbinieki var būt netīši noklausījušies Merkeles telefonsarunas, veicot plašāku telefonsarunu izspiegošanu globālā mērogā saistībā ar pretterorisma programmu.

Kārnijs savā atbildē atkārtoja, ka Merkeles sarunu noklausīšanās netiek veikta, bet nenoliedza iespējamību, ka tā var būt notikusi agrāk. Viņš uzsvēra, ka Obama izvērtē to, kā ASV iegūst izlūkošanas informāciju, «lai mēs [ASV] pienācīgi līdzsvarotu mūsu pilsoņu un sabiedroto bažas par drošību ar visu cilvēku bažām par privātumu».

Atsauc atmiņā komunistu slepenpolicijas rīcību

Ziņas par personīgo telefonsarunu izspiegošanu ir sevišķi nepatīkamas Vācijā, jo bijušā Austrumvācijas komunistu režīma slepenpolicija «Stasi» bija izspiegojusi savus pilsoņus.

Par iespējamo Merkeles telefonsarunu izspiegošanu un viņas neapmierinātību ar to vispirms ziņoja žurnāla «Spiegel» interneta vietne. «Spiegel» pirms tam bija ziņojis par ASV izlūkdienesta «Nacionālā drošības aģentūra» (NSA) veiktām citu ārvalstu politiķu izspiegošanas darbībām, balstot šīs ziņas uz bijušā NSA līguma darbinieka Edvarda Snoudena noplūdinātiem dokumentiem.

«Spiegel» interneta vietne ziņoja, ka Vācijas valdība uzzinājusi par iespējamo Merkeles izspiegošanu no «Spiegel» veiktas žurnālistiskas izmeklēšanas.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu