ASV izlūki par Francijas spiegošanu: ziņas ir «neprecīzas un maldinošas» (9)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas laikrakstā «Le Monde» publicētās ziņas par ASV izlūkdienesta «Nacionālā drošības aģentūra» (NSA) veiktu Francijas pilsoņu izspiegošanu «ietver neprecīzu un maldinošu informāciju», otrdien paziņoja ASV nacionālo izlūkdienestu direktors Džeimss Klepers.

«Le Monde», atsaucoties uz bijušā NSA līguma darbinieka Edvarda Snoudena noplūdinātiem dokumentiem, pirmdien ziņoja, ka NSA 30 dienu laikā no 2012.gada 10.decembra līdz 2013.gada 8.janvārim ierakstījusi 70,3 miljonus telefonsarunu Francijā. NSA automātiski piekļuvusi sarunām no zināmiem Francijas telefona numuriem un ierakstījusi īsziņas, izmantojot programmu ar segvārdu «US-985D».

Laikraksts ziņoja, ka Snoudena noplūdinātie dokumenti dod pamatu uzskatīt, ka NSA šādi izspiegojusi ne vien terorismā aizdomās turētus cilvēkus, bet arī augsta ranga uzņēmējus un politiķus.

«Le Monde» otrdien turpināja šo tematu, publicējot ziņas par ASV īstenotu Francijas vēstniecību izspiegošanu visā pasaulē.

Ziņas sauc par nepatiesām, taču datus tomēr vācot

Klepers sacīja, ka «Le Monde» paustais apgalvojums par vairāk nekā 70 miljonu Francijas pilsoņu telefonsarunu datu ierakstīšanu ir nepatiess.

«Lai gan mēs negrasāmies detalizēti apspriest mūsu darbības, mēs vairākkārt esam likuši saprast, ka ASV vāc tāda tipa izlūkošanas informāciju, kādu vāc visas valstis,» teikts Klepera paziņojumā.

«ASV vāc izlūkošanas informāciju, lai aizsargātu valsti,

tās intereses un tās sabiedrotos, tostarp no tādiem draudiem kā terorisms un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšana,» sacīja Klepers.

«ASV novērtē mūsu ilgstošo draudzību un aliansi ar Franciju, un mēs turpināsim sadarboties drošības un izlūkošanas jautājumos,» sacīja Klepers.

Francijas prezidents pauž dziļu neapmierinātību Obamam

Francijas prezidents Fransuā Olands pirmdien telefonsarunā ar ASV prezidentu Baraku Obamu pauda dziļu neapmierinātību ar Francijas pilsoņu izspiegošanu, par kuru ziņojis laikraksts «Le Monde».

Olands pauda «dziļu neapmierinātību ar šo praksi, kura ir nepieņemama starp draugiem un sabiedrotajiem, jo tā pārkāpj Francijas pilsoņu privātumu». Olands «lūdza sniegt visus paskaidrojumus, kā arī visu informāciju, kura varētu būt bijušā NSA konsultanta Edvarda Snoudena rīcībā».

Olanda birojs paziņoja, ka abi prezidenti ir vienojušies «strādāt kopā, lai noskaidrotu faktus un izlūkošanas darbību precīzo diapazonu». Olands un Obama uzsvēra, ka izlūkošanas operācijas jāiekļauj «divpusējos ietvaros», un vienojās, ka ASV un Francijas izlūkdienestiem «šai ziņā jāstrādā kopā», teikts Olanda biroja paziņojumā.

Arī Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss, otrdienas rītā tiekoties ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju, pieprasīja paskaidrojumus par «Le Monde» publicētajām ziņām.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu