KNAB sāk pārbaudi par dārgā Jelgavas kultūras nama darījumu (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agris Samcovs/zz.lv

Izvērtējis no laikraksta «Zemgales Ziņas» saņemto informāciju, ka Jelgavas novada Dome bez neatkarīga vērtētāja atzinuma nolēmusi no tai pietuvināta uzņēmēja par 400 000 latu pirkt Lielvircavas kultūras namu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis pārbaudi. Tās laikā birojs skaidros, vai novada amatpersonas nav pārkāpušas tām likumos noteiktos ierobežojumus.

Kā vēstīts, Jelgavas novada Domes vairākums septembra sēdē lēma piekrist SIA «Lielvircava agro» īpašnieka piedāvājumam no viņa par 400 000 latu pirkt divu stāvu kultūras nama ēku un tuvējās vecās dzirnavas. «Neesmu atnācis kaulēties,» deputātiem nelokāmu nostāju sēdē rādīja U.Antipins, kad deputāti jautāja, vai cena varētu būt mazāka. «Cena ir 400 tūkstoši latu. Katrs ar savu mantu var darīt, ko grib. Ar varu jums neuzspiežu,» tā SIA «Lielvircava agro», kam pieder Lielvircavas kultūras nams, īpašnieks U.Antipins atbildēja uz deputātes Irinas Dolgovas («Saskaņas centrs») jautājumu, kā radusies piedāvātā pārdošanas cena. Viņa tāpat kā no «Vienotības» Domē ievēlētais Madars Lasmanis un «reformietis» Kārlis Rimša vēlējās, lai vispirms tiktu noskaidrots neatkarīga nekustamā īpašuma eksperta vērtējums par ēkas tirgus cenu. «Zemgales Ziņas» jau vēstīja, ka īpašuma kadastrālā vērtība ir 45 tūkstoši latu.

Ņemot vērā no «Zemgales Ziņām» saņemto informāciju, KNAB sācis pārbaudi, kurā atbilstoši savai kompetencei vērtē, vai šajā situācijā atbildīgās Jelgavas novada Domes amatpersonas savā darbībā ir ievērojušas normatīvajos aktos valsts amatpersonām noteiktos ierobežojumus un aizliegumus, vēsta KNAB preses pārstāve Inta Šaboha.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija «Ziņām» iepriekš pauda, ka, pildot savas funkcijas, pašvaldībām likumā noteiktajā kārtībā ir tiesības iegūt nekustamo mantu. Savukārt atbilstoši Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 8. pantam publiskai personai aizliegts iegādāties īpašumā mantu par acīmredzami paaugstinātu cenu. Lai noskaidrotu potenciālā iegādājamā nekustamā īpašuma tirgus cenu, ir nepieciešams veikt nekustamā īpašuma novērtējumu.

Personas, kuras pārkāpušas Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 2. panta (Pienākums likumīgi rīkoties ar finanšu līdzekļiem un mantu) noteikumus, saucamas pie likumā noteiktās atbildības. Ja minētos noteikumus pārkāpusi koleģiāla institūcija, saucot pie atbildības šīs institūcijas locekļus, ņem vērā attiecīgā likuma noteikumus par koleģiālas institūcijas locekļu atbildību, ziņoja VARAM.

Jāatgādina, ka deviņi no 16 deputātiem (priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS) sēdē nepiedalījās – red.) atbalstīja lēmumprojektu kultūras namu pirkt arī bez vērtējuma. Pret bija Oskars Cīrulis (Nacionālā apvienība), M.Lasmanis un K.Rimša, bet Edgars Turks (ZZS), Lilita Leoho («Vienotība»), I.Dolgova un Anita Klupša («Reģionu alianse») atturējās.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu