ASV izlūkdienests ierakstījis miljoniem franču telefonsarunu (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV izlūkdienests Nacionālā drošības aģentūra (NSA) ir slepeni ierakstījis miljoniem telefonsarunu, kas notikušas Francijā, pirmdien ziņoja laikraksts «Le Monde», atsaucoties uz bijušā NSA līguma darbinieka Edvarda Snoudena noplūdinātiem dokumentiem. Tikmēr BBC pirmdienas rītā ziņo, ka Francijas ārlietu ministrs uz pārrunām izsaucis ASV vēstnieku.

(ziņa papildināta ar 5.-7.rindkopu)

Laikraksts savā interneta versijā ziņoja, ka NSA 30 dienu laikā no 2012.gada 10.decembra līdz 2013.gada 8.janvārim ierakstījusi 70,3 miljonus telefonsarunu Francijā. NSA automātiski piekļuvusi sarunām no zināmiem Francijas telefona numuriem un ierakstījusi īsziņas, izmantojot programmu ar segvārdu «US-985D».

«Le Monde» ziņoja, ka Snoudena noplūdinātie dokumenti dod pamatu uzskatīt, ka NSA šādi izspiegojusi ne vien terorismā aizdomās turētus cilvēkus, bet arī augsta ranga uzņēmējus un politiķus.

Vācijas nedēļas žurnāls «Der Spiegel» pirms tam ziņoja, ka NSA bija neatļauti piekļuvusi bijušā Meksikas prezidenta Felipes Kalderona e-pastam. Meksika ir paziņojusi, ka pieprasīs ASV paskaidrojumus par šādu izspiegošanu.

Francija pirmdien reaģēja uz «Le Monde» ziņu, pieprasot paskaidrojumus no ASV.

Francijas iekšlietu ministrs Maniels Valss intervijā radiostacijai «Europe 1» raksturoja šo laikraksta ziņu kā «šokējošu» un sacīja, ka ASV varas iestādēm vajadzētu sniegt «precīzus paskaidrojumus tuvāko stundu laikā».

ASV varas iestādes tomēr atteicās sniegt komentārus laikrakstam «Le Monde» par «slepenajiem» dokumentiem, uz kuriem šis laikraksts atsaucies.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu