Meksika pieprasa ASV paskaidrojumus par prezidenta epasta uzlaušanu (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Meksika ir pieprasījusi ASV paskaidrojumus par Vācijas žurnāla «Spiegel» publicētām ziņām, ka ASV izlūkdienests Nacionālā drošības aģentūra (NSA) izspiegojis bijušā Meksikas prezidenta Felipes Kalderona elektroniskā pasta saraksti, svētdien paziņoja Meksikas Ārlietu ministrija.

«Spiegel» ziņoja, ka NSA veiktā Meksikas valdības izspiegošana ilgusi vairākus gadus, un pamatoja šīs ziņas ar bijušā NSA līguma darbinieka Edvarda Snoudena noplūdinātiem dokumentiem.

«Meksikas valdība vēlreiz kategoriski nosoda iestāžu komunikāciju un Meksikas pilsoņu privātuma pārkāpšanu,» paziņoja Ārlietu ministrija. Ministrija uzsvēra, ka «šī prakse ir nepieņemama, neleģitīma un pretēja Meksikas likumiem un starptautiskajām tiesībām», un piebilda, ka tā aicinās ASV amatpersonas «iespējami drīz» sniegt atbildes.

Ministrija savā paziņojumā uzsvēra, ka «attiecībās starp kaimiņiem un partneriem nav vietas šādai praksei».

«Spiegel» ziņoja, ka NSA 2010.gadā ielauzusies Meksikas prezidentūras e-pastā un spējusi piekļūt toreizējā prezidenta Kalderona e-pasta vēstulēm.

Britu laikraksta «Guardian» amerikāņu reportieris Glens Grīnvalds, kurš dzīvo Brazīlijas pilsētā Riodežaneiro un piekļuvis Snoudena noplūdinātajiem dokumentiem, septembrī ziņoja, ka NSA piekļuvusi arī pašreizējā Meksikas prezidenta Enrikes Peņas-Njeto e-pasta sarakstei pirms viņa ievēlēšanas par prezidentu pagājušajā gadā.

Grīnvalds arī pavēstīja Brazīlijas telekanālā «Globo», ka NSA izspiegojusi Brazīlijas prezidenti Dilmu Rusefu un šīs valsts energokompāniju «Petrobras». Šīs izspiegošanas dēļ Rusefa atlika plānotu vizīti Vašingtonā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu