«Pussy Riot» dalībniece atsāk badastreiku (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pankgrupas «Pussy Riot» dalībniece Nadežda Tolokoņņikova ir atsākusi badastreiku pēc viņas pārvešanas no cietuma slimnīcas uz soda izciešanas koloniju, piektdien paziņoja viņas vīrs Pjotrs Verzilovs.

23 gadus vecā Tolokoņņikova izcieš divu gadu cietumsodu kolonijā Mordvijas republikas Parcas ciematā par «Pussy Riot» uzstāšanos Kristus Glābēja baznīcā Maskavā, kas bija vērsta pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Tolokoņņikova 23.septembrī sāka astoņu dienu bada streiku, protestējot pret, kā viņa pati raksturoja, «vergu darba» apstākļiem soda izciešanas kolonijā, viņai izteiktajiem nāves draudiem un pieprasot pārvešanu uz citu koloniju.

24.septembrī Tolokoņņikova tika ievietota vieninieka kamerā, un kolonijas administrācija to pamatoja ar Tolokoņņikovas paziņojumiem, ka viņa saņēmusi draudus no administrācijas un citām ieslodzītajām. «Pussy Riot» dalībniece sūdzējās, ka vieninieka kamerā esot auksti, neērti un nepietiekams apgaismojums. 27.septembrī pēc ārstu ieteikuma Tolokoņņikova tika ievietota kolonijas medicīniskajā daļā, bet 29.septembrī - 21.ārstnieciski profilaktiskajā iestādē jeb cietuma slimnīcā, kas atrodas Mordvijas republikas Baraševas ciematā.

«Pašlaik Nadežda atrodas 14.soda izciešanas kolonijas medicīniskajā daļā un, kā jau agrāk bija solījusi, viņa atsāk bada streiku sakarā ar viņas pārvešanu atpakaļ uz koloniju,» teiks Verzilova vēstulē, kas nosūtīta ziņu aģentūrai AFP.

Federālā sodu izpildes dienesta Mordvijas pārvalde apstiprināja Verzilova rakstīto un savā interneta vietnē pavēstīja, ka «Tolokoņņikova piektdien uzrakstīja iesniegumu, ka viņa atsakās uzņemt pārtiku». Tolokoņņikova ceturtdien tika pārvesta no ārstnieciski profilaktiskās iestādes atpakaļ uz soda izciešanas koloniju un atradās kolonijas medicīniskajā daļā.

Krievijas pilnvarotais cilvēktiesību jautājumos Vladimirs Lukins pēc ziņu saņemšanas par to, ka Tolokoņņikova atsākusi badastreiku, kritizēja Federālo sodu izpildes pārvaldi, ka tā nav izpildījusi solījumu pārvest Tolokoņņikovu uz citu koloniju.

Cita «Pussy Riot» dalībniece Marija Aļohina, kurai ir 23 gadi, piektdien tiesā atteicās no sava lūguma mīkstināt sodu tālākas izskatīšanas un paziņoja, ka šādi rīkojas, solidarizējoties ar Tolokoņņikovu.

Dažas stundas vēlāk Federālā sodu izpildes dienesta preses centrs izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka Tolokoņņikova pārvesta uz citu koloniju.

«Saistībā ar Federālajā sodu izpildes dienestā saņemto notiesātās Tolokoņņikovas iesniegumu par viņas personīgās drošības garantēšanu dienesta vadība pieņēma lēmumu par viņas pārvešanu.. uz citu labošanas iestādi,» sacīts paziņojumā. Tajā piebilsts, ka atbilstoši spēkā esošajiem noteikumiem viens no Tolokoņņikovas radiniekiem pēc viņas izvēles desmit dienu laikā tiks informēts par to, uz kurieni viņa pārvesta.

Tolokoņņikova septembrī sāka bada streiku pēc vēstules nosūtīšanas plašsaziņas līdzekļiem, kurā viņa attēloja gulaga stila dzīves apstākļus Mordvijas 14.soda izciešanas kolonijā, kur sievietēm ir jāstrādā 16-17 stundas šūšanas darbnīcā un miegam ir atvēlētas vien četras stundas.

Tolokoņņikova arī paziņoja, ka saņēmusi nāves draudus no nometnes vadītāja vietnieka, ko viņa sauca par «apakšpulkvedi Kuprijanovu», kas, kā apgalvoja Tolokoņņikova, esot pats atzinies, ka ir staļinisma piekritējs. Nometnes vadītāja vietnieks Tolokoņņikovai devis mājienu, ka citas ieslodzītās varētu viņu nogalināt, ja viņa sūdzēsies par sliktu izturēšanos.

Tolokoņņikovas un Aļohinas, kurām abām ir mazi bērni, atbrīvošana ir gaidāma martā.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu