Igo sagaida rudeni četrkājaino murrātāju kompānijā (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sejas.lv arhīvs

Dziedātājs, mākslinieks un rakstnieks, kā arī kārtības un dārza darbu mīļotājs Igo šoruden dodas ar koncertprogrammu «Zeme» pie saviem klausītājiem. Taču pirms tam dzīvesstila portāls «Sejas» ciemojās pie Igo, kurš sagatavo savu privātmājas dārzu ziemai, iedvesmojas no saviem četrkājainajiem murrātājiem Mārtiņa un Otto, kaļ jaunus radošos plānus un ik pa nedēļai saņem jaunumus no Krievijas radiostacijām par savu dziesmu veiksmīgo rotāciju.

Igo sagatavo dārzu ziemai

Ienākot Igo pagalmā, viņš apstājas pie lapu kaudzes un teic, ka tagad jau katru dienu ir ko grābt krāsainās rudens lapas, kas bez mitas krīt glīti pļautajā mauriņā. Igo un viņa dzīvesbiedres Daigas privātmājas dārzu jau rudens salnas iekrāsojušas zeltaini brūnos, dzeltenos un sarkanos toņos. Igo stāsta, ka šogad bijusi laba balto un zilo vīnogu raža, bet avenes vēl turpina ražot. «Viss, kas dārzā aug, ir domāts svaigēšanai. Vienīgi sagriezu šķēlītēs bumbierus un sažāvēju tos ziemai. To var uzgrauzt vai vienkārši iemest tējā,» nosaka Igo.

Ziemas aukstajos vakaros Igo varēs sildīties ar piparmētru, ehinācijas ziedlapiņu vai aveņu tējām, kas savāktas paša dārzā. «Zaļās tējas ir gan veselīgas, gan tās ir atmiņas no vasaras. Es bieži jaucu kopā kādu ābola lapiņu ar ginka koka lapiņu,» teic dziedātājs.

Igo ar dzīvesbiedri Daigu
Igo ar dzīvesbiedri Daigu Foto: Sejas.lv arhīvs

Nepatīkami bijis piedzīvot šovasar lielo vētru ar krusu, kad smagi cieta ķiršu kociņi un ābelīte. «To pat nevarēja nosaukt par krusu, tie bija ledus akmeņi. Sākotnēji likās, ka būs liela raža, bet visi ziediņi un zari bija nost lielajā vētrā,» atminas Igo.

Iekārtot dārzu dziedātājam palīdz profesionāli dārznieki. «Ja pats netieku ar kaut ko galā, tad man nāk palīgā,» viņš piebilst. Dārza ainavu Igo izplānojis pats, un tikai tad nākuši palīgā profesionāļi, kas noteikuši, vai šīs idejas var arī realizēt.

Ravē, kociņus un krūmus apgriež un mauriņu pļauj pats saimnieks, bet rozes un citus ziedus dārzā dēstījusi Daiga.

Ģimenes mīluļi - minkas Otto un Mārtiņš

Igo mājas dzīve nav iedomājama bez četrkājainajiem murrātājiem. Turklāt visi dziedātāja minkas ir slaveni, jo gozējušies gan žurnālu lappusēs, gan piedalījušies TV raidījumos. Šobrīd Igo un Daigas namā mājvietu raduši divi minkas – Mārtiņš, kas ir Himalaju šķirnes kaķis, un nesen viņam pievienojies arī Otto, kura pilns šķirnes nosaukums ir Svētās Birmas kaķis. «Šī ir balto kaķu sēta, jo ciemos no kaimiņmājas nāk vēl viens balts kaķēns,» nosaka dziedātājs.

Lēmumu par Otto ienākšanu ģimenes mājā Igo ar Daigu pieņēma, kad šajā vasarā uz citiem medību laukiem devās kaimiņmājas kaķis Diedziņš, kas draudzējās ar Mārtiņu. «Kad Mārtiņš saprata, ka viņa draugs Diedziņš ir pazudis, viņš bija sliktā garastāvoklī un darīja lietas, ko līdz šim nedarīja. Viņš devās prom no mājām staigāt. Apzināti vai neapzināti meklēja savu draugu. Līdz ar to mainījās arī raksturs un uzvedība. Augusta beigās pieņēmām lēmumu par Otto ienākšanu mūsmājās,» teic Igo. Pāris mēnešu laikā Otto ir iejuties Igo namā un sadraudzējies arī ar Mārtiņu. «Otto ir dzīvespriecīgs, rotaļīgs un mīlīgs. Pēc savas dabas ir enerģiskāks nekā Mārtiņš. Mārtiņš ir prātotājs, turpretī Otto, būdams vēl jauniņš, ar interesi visu uztver. Sākotnēji viņiem negāja tā, kā mums gribētos, Mārtiņš jutās kā saimnieks, un mēs baidījāmies, vai vispār būs viņu starpā draudzība. Taču viss notika vēl labāk, nekā mēs bijām iedomājušies. Tagad abi kūleņo, skrien pa kokiem, sēž koku galotnēs un vēro apkārtni no augšas,» stāsta Igo.

Kaķi iedvesmo Igo: «Bieži vien ir tā, ka pat negribas neko iet un darīt, bet sēdēt un skatīties, cik kaķi ir pareizi, labi, skaisti un graciozi. Kā viņi ap sevi rada notikumu, kā rada apkārtējo gaisotni. Kaķis var vienkārši gulēt, un tu uz viņu skaties kā uz bildi. Un, kad viņi vēl sāk izpildīties un rādīt dažādus trikus! Kad kāds no mums pārrodas mājās, tad tik sākas īstā dzīvība, jo kaķi var parādīt, kas ir sakrājies, emocijas un spēles.»

Igo ar «Zemi» apceļos lielākās Latvijas pilsētas

Šīs vasaras nogalē Igo saviem klausītājiem Dzintaru koncertzālē prezentēja savu jaunāko veikumu – koncertprogrammu «Zeme». Klajā laists arī šāda paša nosaukuma ierakstu albums, kura mūziku radījis komponists Valts Pūce, bet dzeju pats Igo. Šoruden Igo atkal dosies pie klausītājiem uz Latvijas lielākajām pilsētām – 25. oktobrī Valmieras Kultūras centrā, 1. novembrī Jelgavas Kultūras namā, 2. novembrī Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē, bet tūri noslēgs 8. novembrī Rīgas Stradiņa universitātes aulā. «Līdz pat pirmajam koncertam strādāsim un pilnveidosimies mēģinājumos, kas notiks Rīgas Kinostudijas telpās,» teic Igo. Dziedātājam ir liela sāpe, ka daudzi latvieši darba meklējumos pametuši Latviju un tas jūtams arī skatītāju zālēs. «Kādi tur vairs koncerti, ja pazūd ciemati!?» Raksturojot šā brīža situāciju, mūziķis teic: «Ja tu esi mūziķis, tad tev ir regulāri jāuzstājas un jāmuzicē, lai to darītu, ir jāpilnveidojas un jāstrādā studijā. Jātērē laiks un līdzekļi. Tad mūziķim ir koncerts, kad tu to visu vari dabūt atpakaļ, bet, ja koncerts tev nes tikai nogurumu un patiesībā nevari neko dabūt atpakaļ, jāsāk domāt, vai kāds cits amats nav ienesīgāks. Tad var kādreiz uzdziedāt pie galda.»

Sevi viņš dēvē par trako, jo tikai šādu emociju vadīts viņš saņēmies koncertsērijas «Zeme» rudens tūres organizēšanai. «Protams, bez atbalstītājiem koncerti nemaz nevarētu notikt,» nosaka Igo, kurš mudina, ka beidzot arī valsts pārvalde varētu domāt par māksliniekiem un mūziķiem.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu