Balto spieķi ignorē arī «ātrā palīdzība» un autoskolu mašīnas (15)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.zz.lv/Agris Samcovs

Šodien ir Starptautiskā baltā spieķa diena. Līdzīgi kā iepriekšējos gadus, arī šogad Jelgavas Neredzīgo biedrība sadarbībā ar Valsts policiju Raiņa un Pētera ielas krustojumā testēja, vai autovadītāji zina, ka redzes invalīdiem ar balto spieķi atļauts šķērsot brauktuvi ne tikai pa gājēju pārejām.

Dzintars Ģērmanis vairāk nekā desmit gadus ir redzes invalīds. Pirms kataraktas operācijas vīrietis neredzēja tālāk par trim metriem, tagad situācija nedaudz uzlabojusies, tomēr saulainā dienā viņš vienalga redz sliktāk. Dzintars stāsta, ka problēmas nav tikai ar autovadītājiem, kas baltajam spieķim nedod ceļu, bet arī ar veikalu durvju stikliem, stabiem trotuāra vidū, kuros neredzīgie bieži vien ieskrien. Vīrietis piebilst, ka iepriekšējo gadu akcijās ceļu baltā spieķa īpašniekam nav devusi arī Pašvaldības policijas automašīna, bet šogad situācija ir vēl kritiskāka – apstājas vien retais. Visvairāk viņš slavē autobusu vadītājus.

Punkts par baltā spieķa ievērošanu ierakstīts Ceļa satiksmes noteikumos un to skolās māca arī jaunajiem autovadītājiem, taču zz.lv pārliecinājās, ka šodien to ignorēja arī mācību mašīnas, neatliekamā medicīniskā palīdzība, kā arī ļoti daudzi autovadītāji. Sods par šāda punkta ignorēšanu ir no 10 līdz 50 latiem.

Foto: www.zz.lv/Agris Samcovs

«Tos, kuri neapstājās pie baltā spieķa, apturam un jautājam, kādēļ tā rīkojās. Daļa šoferu atbild, ka spieķi nav pamanījuši, bet netrūkst tādu, kuri nezina, kā jārīkojas šādā situācijā, kas nozīmē, ka satiksmes noteikumus mācījušies pavirši. Daudz kas atkarīgs no braukšanas ātruma un autovadītāju kultūras – ja nebrauks ātri, ievēros ceļa zīmes, tad nebūs problēmu pamanīt arī balto spieķi,» uzskata policijas jaunākais inspektors Juris Vandišs.

Latvijas Neredzīgo biedrības Rehabilitācijas centra Jelgavas vienības pārstāve Ilze Makarova akciju vērtē atzinīgi, taču ir pārsteigta par šoferu zemo kultūru, piebilstot, ka tieši šī iemesla dēļ redzes invalīdiem ir bail iziet uz ielas. Jelgavā ar balto spieķi ikdienā bez pavadoņa pārvietojas apmēram desmit cilvēku.

Jāatgādina, ka jebkurā gadījumā (arī ārpus gājēju pārejām) transportlīdzekļa vadītājam jāpalaiž garām neredzīgi gājēji, kas rāda signālu ar baltu spieķi.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu