Kurzemes hercogu kapenes iesvētīts hercogienes Annas sarkofāgs (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.zz.lv

Pirmdien Rundāles pils muzeja ekspozīcijā «Kurzemes hercogu kapenes» iesvētīts Kurzemes hercogienes Annas sarkofāgs un viņas pārapbedītās mirstīgās atliekas.

Sarkofāgu iesvētīja arhibīskaps Jānis Vanags.Hercogiene Anna apbedīta alvas sarkofāgā, kas pēc pamatformas – seššķautņu prizma – atgādina hercoga Gotharda sarkofāgu. Rokturu piestiprinājumu vietās ir lauvu galvu ciļņi, sarkofāga šķautnes rotātas ar ažūrām lapu joslām.

Foto: www.zz.lv

Uz vāka gravēta Jēzus Kristus Augšāmcelšanās aina, zem tās teksts latīņu valodā, kurā aprakstīta hercogienes Annas izcelsme un dzīves gājums. Sarkofāga sānos Meklenburgas, Pomerānijas-Volgastes, Brandenburgas un Dānijas ģerboņi, informē Rundāles pils muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ruta Biļeviča.

Sarkofāga restaurācijas darbus veikuši restauratori Arvis Druviņš, Jānis Līdaka un individuālais restaurācijas uzņēmums «Rokajs», muzeja Zinātniskās restaurācijas nodaļas vadītājas Ainas Balodes vadībā.

Zinātniskās restaurācijas nodaļas vadītāja A.Balode stāsta: «Sarkofāga restaurācija bija pietiekami sarežģīts process, kas tika veikts trijos posmos – tehniskā restaurācija, zudušo detaļu rekonstrukcija un atliešana alvā un metāla virsmu tīrīšana, bet restauratori veiksmīgi ar to tikuši galā.»

Par zudušo detaļu rekonstrukciju un atliešanu stāsta «Rokajs» vadītājs Gunārs Grīnfelds: «Sarežģītākais, bet reizē interesantākais process bija vēsturisko materiālu izpēte, lai pēc iespējas autentiskāk varētu izveidot trūkstošā dekoratīvā balsta – kājas projektu, pēc kura alvā tika atlieti kopumā seši šādi balsti.»

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu