Bilžu grāmata bērniem, kas baidās no tumsas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Izdevniecība "liels un mazs" izdevusi izcilas un starptautiski atzītas mūsdienu beļģu autores, Astrīdas Lindgrēnas memoriālās balvas 2010.gada laureātes, Kitijas Krauzeres (Kitty Crowther) bilžu grāmatu bērniem "Skrību skrābu tvīt plunkš!", informē Zane Jauja, "liels un mazs" kopvede.

"Skrību skrābu tvīt plunkš!"

Bilžu grāmata "Skrību skrābu tvīt plunkš!" ir par klasisku, visjaunākā vecuma bērniem svarīgu tēmu - bailēm palikt vieniem, bailēm no tumsas un nezināmā, bailēm pazaudēt vecākus. Šī grāmata ir psiholoģiski un mākslinieciski precīza un iedarbīga. Tā ļauj izjust mākslinieces rokrakstu, viņas neatkārtojamo līniju, prasmi izteiksmīgi raksturot varoņus un vizuāliem līdzekļiem atspoguļot jūtas. Precīzs, ritmisks, psiholoģiski un valodiski uzticams ir arī grāmatas lakoniskais teksts.

Mazajam vardulēnam Žeromam tumsā ir bail.

Viņš čukst:

"Tēti, tēt! Mosties! Manā pagultē kāds ir…"

Kas gan ir šis "skrību skrābu tvīt plunkš"?

Kitijas Krauzeres grāmatās teksts un ilustrācija veido vienu veselumu, autore pati rada gan stāstu, gan zīmējumu. Māksliniece ir līnijas un atmosfēras meistare, grāmatu ilustrēšanai viņa galvenokārt izmanto zīmuļus un tušu un saglabā bilžu grāmatas tradīciju, taču Kitijas Krauzeres pasaulē nepastāv kādi noteikti stereotipi. Vide, kurā norisinās stāsti, ir cilvēkiem pazīstama, tomēr Kitija saskata tajā kaut ko vairāk, rada negaidītus tēlus, ļauj bilžu grāmatā ienākt kaut kam noslēpumainam un nopietnam. Viņas pasaulē durvis starp iztēli un realitāti ir atvērtas. Kitija Krauzere spēj ar dziļu iejūtību tēlot cilvēkus, kuri nonākuši grūtībās, viņa rāda, kā vājums var tikt pārvērsts spēkā.

"Skrību skrābu tvīt plunkš!"
"Skrību skrābu tvīt plunkš!" Foto: publicitātes

Kitija Krauzere

Kitija Krauzere ir dzimusi Briselē 1970.gadā angļu-zviedru ģimenē. Lielākoties viņa raksta franču valodā, četras grāmatas izdotas arī flāmu valodā. Kopumā iznākušas ap 35 Krauzeres grāmatas, starp atzītākajiem darbiem pieder bilžu grāmata "Skrību skrābu tvīt plunkš!" (2002)

Izdevniecības "Liels un mazs" grāmatas iespējams iegādāties izdevniecības birojā Tērbatas ielā 49/51-12 un mājas lapā www.lielsmazs.lv, visos lielākajos grāmatu veikalos, kā arī galerijā "Istaba" Rīgā, Kr. Barona ielā 31A, specializētajā bērnu grāmatu veikalā "Grāmatu karuselis" T/C Spice, interneta veikalā www.gramatas24.lv un citur.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu