Lukašenko atbalsta Putina ideju par Eirāzijas Savienības izveidi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pirmdien pauda atbalstu Krievijas premjerministra Vladimira Putina idejai izveidot Eirāzijas Savienību, kurā apvienotos bijušās padomju republikas.

Lukašenko publikācijā laikrakstā "Izvestija" norādīja, ka Krievija pirmo reizi daudzu gadu laikā skaidri un viennozīmīgi paziņoja, ka tās prioritāte ir attiecības ar valstīm, kas bijušas Padomju Savienībā. "Prioritāte nav lozungi vispārējas frāzes, bet iespiešanās visā mūsu valstu un tautu dziļumā. Pat vairāk. manuprāt, pirmo reizi Krievijas jaunāko laiku vēsturē par to runā prezidenta amata kandidāts. Cik saprotu, faktiski - savā pirmsvēlēšanu ārpolitikas programmā," rakstīja Baltkrievijas prezidents.

"Aiz [Putina] raksta vārdiem ir stratēģija. Pareiza stratēģija. Un tikai aizspriedumaini cilvēki var vainot publikāciju un tās autoru par priekšvēlēšanu konjunktūru," savu viedokli pauda Lukašenko.

Tajā pašā laikā viņš atzina, ka integrācijas procesi pēcpadomju telpā norit pārāk lēni.

"Ja mūsu valstu vadībām ir vienota stingra nostāja par šādu integrāciju - un tā ir! -, lai tad arī ierēdniecība visos līmeņos no pašas augšas līdz apakšai plašāk izvēršas. Un šeit, protams, visvairāk atkarīgs no paša lielākā integrācijas partnera - Krievijas," uzskata Baltkrievijas prezidents, uzsverot, ka integrācijai jābūt visās starptautiskajās struktūrās - Muitas savienībā, Neatkarīgo Valstu Sadraudzībā (NVS) un citās.

Lukašenko uzskata, ka par kopīgas Eirāzijas Savienības izveidi varēs runāt, kad integrācija būs notikusi dažādās organizācijās, uzsverot, ka "Baltkrievija tās izveidē piedalīsies visaktīvākajā veidā".

"Izveidot tādu savienību nav vienkārši. Jo, sasniedzot augstāko iespējamo ekonomiskās integrācijas līmeni, mēs raiti pāriesim pie nepieciešamības izveidot kārtīgu sociāli politisko iekārtu ar kopīgām vērtībām, tiesisko sistēmu, dzīves līmeni un orientieriem," publikācijā norādīja Lukašenko, piebilstot, ka tādēļ, iespējams, vajadzēs veidot arī starpvalstu orgānus, tostarp arī politiskos. Lai gan viņš uzsvēra, ka valstu suverenitāti nespēs atņemt pat visciešākā integrācija.

Viņš norāda, ka šādā savienībā praktiska nepieciešamība būtu arī vienota valūta, lai gan Eirāzijas Savienības izveide nenozīmētu mēģinājumu kaut kādā veidā sadalīt Eiropu.

"Eirāzijas Savienību es redzu kā neatņemamu kopējās Eiropas integrācijas daļu," klāstīja Baltkrievijas prezidents, piebilstot, ka "no grandiozā, pilnībā reālā Eirāzijas Savienības izveides projekta daudz iegūtu viss kontinents".

"Paziņojumi par nodomiem pakāpeniski un skaidri noved pie to realizācijas. Jo pat Bībelē ir teikts: "Sākumā bija vārds." Tagad steidzami jāķeras arī pie praktiskiem darbiem. Jo nopietna politiķa vārdiem vienmēr seko darbi," uzskata Lukašenko.

Jau vēstīts, ka Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins septembrī laikrakstā "Izvestija" pauda vēlmi izveidot Eirāzijas Savienību, kurā apvienotos bijušās padomju republikas. Tā bija Putina pirmā ārpolitikas iniciatīva laikā, kad viņš gatavojas nākamgad kandidēt prezidenta vēlēšanās.

Putins rakstīja, ka jaunā savienība veidosies no jau pastāvošas Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas muitas ūnijas, kas no nākamā gada likvidēs visas barjeras preču, kapitālu un darbaspēka kustībai starp šīm valstīm.

"Mēs negrasāmies apstāties pie tā un izvirzām ambiciozu mērķi - sasniegt vēl augstāku integrācijas līmeni Eirāzijas Savienībā," teikts Putina rakstā.

Putins, kurš savulaik nosauca PSRS sabrukumu 1991.gadā par "20.gadsimta lielāko ģeopolitisko katastrofu", "Izvestija" rakstā paziņoja, ka jaunais projekts neatgādinās Padomju Savienību.

"Būtu naivi mēģināt atjaunot vai kopēt kaut ko no pagātnes. Tomēr spēcīgāka integrācija uz jaunas politiskās un ekonomiskās bāzes un jauna vērtību sistēma ir mūsu laikmeta nepieciešamība," rakstīja Putins.

Krievijas attiecības ar citām bijušajām PSRS republikām sarežģī tirdznieciski un politiski strīdi un pat tādi bruņoti konflikti kā 2008.gada karš ar Gruziju.

Putins paskaidroja, ka jaunā savienība kā pārnacionāla institūcija koordinēs "ekonomisko un valūtas politiku" starp dalībvalstīm. Tā arī būs atvērta jaunu locekļu uzņemšanai.

Putins rakstīja, ka muitas savienība tiks paplašināta, uzņemot arī Kirgizstānu un Tadžikistānu. Viņš arī aizklāti kritizēja Ukrainu, kas izvēlējusies palikt ārpus šīs muitas ūnijas, jo vēlas integrēties Eiropas Savienībā (ES).

"Piedāvājam spēcīgas starpvalstu asociācijas modeli, kas var kļūt par vienu no mūsdienu pasaules stūrakmeņiem.., kas faktiski var pildīt tilta lomu starp Eiropu un dinamisko Āzijas-Klusā okeāna reģionu," Putins paziņoja rakstā "Izvestija", kam bija dots nosaukums "Jaunais integrācijas projekts Eirāzijai - nākotne dzimst šodien".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu