Zinātnieki: jāceļ sabiedrības intelektuālā temperatūra (22)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Mūsdienu zinātnes vēsturnieki un eksperti ir vienisprātis, ka būtu jāceļ sabiedrības intelektuālā temperatūra arī šodien un jārada jauna apgaismība, šāds viedoklis izskanēja piektdien notiekošajā diskusijā Rundāles pils muzejā.

Latvijas Universitātes Preses centrs informē, ka diskusijā tikās zinātnes vēsturnieki un eksperti, lai rastu atbildi uz jautājumu, kāpēc mūslaiku zinātnieki varētu vēlēties dzīvot apgaismības laikmetā.

Eksperti sprieda, ka nepieciešams jauns apgaismības laikmets, līdzīgi kā 18. gadsimtā, kad filozofiskā doma attīstījās Eiropā un būtiski ietekmēja tā laika izglītotākās aprindas.

Akadēmiķis Jānis Stradiņš atzina, ka Latvijā pašlaik ir zinātnei nelabvēlīga valsts, kurā zinātne nav augstā godā.

«Latvija pašlaik ir zinātnei nelabvēlīga valsts, kurā zinātne nav augstā godā. Arī par to mums ir jārunā. Latvija nevar attīstīties citādi kā tikai uz inovācijas un savas zinātnes pamata. Mēs nevaram būt patērētāji svešām lietām. Mums ir jādod,» par Stradiņa teikto diskusijā informē Latvijas Universitātes Preses centrs.

Salīdzinot mūsdienas ar apgaismības laikmetu, tika atzīts, ka ir mainījusies, piemēram, mecenātisma loma. Šobrīd tīru zinātnes un izglītības mecenātismu ir nomainījis mārketings un sponsorēšana, kad ziedotājiem svarīga liela publicitāte, tādējādi lielākoties tiek atbalstīti izklaides un sporta pasākumi, bet novārtā atstāti tie, kuriem nevar veikt tik lielu publicitāti vai augļus varēs redzēt tikai pēc vairākiem desmitiem gadu, par diskusijā spriesto informē augstskola.

«Sabiedrība prasa - kāda būs ekonomiskā atdeve? Bet tāda nekad un nekur nebūs. Starp zinātnieku ir jābūt pārnesei un to nav izdevies ieskaidrot ne politiķiem, ne sabiedrībai. Zinātnes atdeve ir jāmēra ilgtermiņā un sadarbībā ar citām nozarēm,» diskusijā norādīja Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš.

Latvijas Universitāte sadarbībā ar Rundāles pils muzeju rīkotajā diskusijā piedalījās Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš, Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis, Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, Valsts prezidenta Stratēģiskās attīstības komisijas priekšsēdētājs Juris Ekmanis, Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš, Komercdarbības un finanšu pētniecības aģentūras direktors Andris Nātriņš, mecenāts un uzņēmējs Vilis Vītols, Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra. Diskusiju vadīja komunikācijas eksperts Ainārs Dimants.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu