Galeriju ceļvedis. Baudi mākslu!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto Valmieras muzejs

Laikā, kad ārā ir slapjš, auksts un uz galvas krīt gan rudenīgās lapas, gan pirmās slapjā sniega pārslas, vislabāk atrasties siltās, omulīgās telpās. Un kādēļ gan lai tā nebūtu kāda mākslas galerija vai izstāžu zāle?...

Foto: Publicitātes foto / Wheels and Pictures

Izstāžu zāle "Arsenāls"

Līdz 20. novembrim LNMM izstāžu zāles "Arsenāls" Radošajā darbnīcā (2. stāvā, Torņa ielā 1, Vecrīgā) būs skatāma mākslinieka Kārļa Vītola personālizstāde "Sāga: Botokss".

Izstāde "Sāga: Botokss" atspoguļo mākslinieka refleksijas par Rietumu pasaulē aktuālo un plaši apcerēto mākslīgā skaistuma fenomenu, ko radījusi masu kultūra ar tās plaši propagandēto vērtību sistēmu – plastiskās ķirurģijas piedāvātajām brīnumaino pārvērtību iespējām un "šopinga" kultu. Netiecoties to atbalstīt vai noliegt, Kārlis Vītols savos darbos attīstījis oriģinālu mūsdienu pasaules uzbūves modeli.

Un vēl izstāžu zālē "Arsenāls" līdz 20.novembrim aplūkojama tekstilmākslas izstāde "Zelta griezums". Izstādes mērķis ir atspoguļot mūsdienu tekstilmākslas radošo kapacitāti, parādīt tekstila kā mākslas, dizaina un zinātnes nozares daudzpusību, sniegt plašu informāciju par to, kas ir Latvijas tekstilmāksla un kā tā veidojusies savas 50 gadu pastāvēšanas laikā. Uzsverot tekstilmākslas vēsturisko sakņu pašvērtību un to apzināšanās svarīgumu, ekspozīciju atklāj simboliskais tekstila nozares ciltskoks, kas atspoguļo tās sazarojumu un attīstību.

"Nabaklab"

Līdz 26.oktobrim kultūras platformā "Nabaklab" skatāma jauno mākslinieču Martas Silas un Zanes Veldres izstāde "Slēptākie sapņi. Tas, ko vienmēr esmu vēlējies parādīt". Mākslinieces sevi pozicionē gan notikumu dalībnieka, gan iejūtīga vērotāja lomā, portretējot cilvēka reālo un abstrakto intīmo vidi.

Veidojot vizuālas piezīmes par ikdienas notikumiem uz dažādiem materiāliem, kas gadās "pa rokai", gan ar rosinošām nejaušībām, gan apzinātu glezniecības izteiksmes līdzekļu izmantošanu, mākslinieču darbības pamatā ir iedziļināšanās un nopietna attieksme, meklējot savu vietu pasaulē un pasaules vietu sevī. "(..) mēs piefiksējam vienkāršus ikdienas notikumus, mainīga ir tikai cilvēka kā tēla parādīšanās darbos, padarot tos abstraktus vai gluži pretēji saprotamākus," pauž mākslinieces.

Savukārt no 28.oktobra "Nabaklab" izstāžu zālē būs apskatāma mākslinieces Rasas Jansones personālizstāde "Atpakaļskata spogulis" - desmit jaunas, nekur iepriekš neizstādītas gleznas. "Atpakaļskata spogulī" klasiska eļļas glezniecība kombinēta ar dažādiem "priekšmetiem" – kauliem, matiem, koka zariem, salmiem. Faktūras panākšanai krāsai bērti klāt pelni.

Izstādes atklāšana 28. oktobrī (piektdiena) plkst.18. Izstāde klubā būs aplūkojama līdz 28.novembrim.

T/c "Spice Home" līdz 25.oktobrim apskatāmas mūziķu un mākslinieku veidotās mandalas
T/c "Spice Home" līdz 25.oktobrim apskatāmas mūziķu un mākslinieku veidotās mandalas Foto: publicitātes

"Wheels and Pictures"

Galerijā "Wheels and Pictures" atklāta mākslinieces Anitras Bērziņas glezniecības, grafikas un melnbaltās fotogrāfijas personālizstāde "Skaisti". Māksliniece par personālizstādi saka: "Izstāde "Skaisti" ir darbi, kurus radīt man bija prieks. Tos gleznojot biju pacilāta un skaistu emociju apņemta. Skaists – tāds, kas ļoti patīk, tāds, kas sniedz estētisku baudījumu. Skaista ir daba, vienmēr un visur. Skaistas ir nejaušības, kas veidojas starp tinti un tēju, uz papīra izplūstot. Skaistas ir gaismas un ēnu spēles uz sienas. Skaisti ir ņirbošie ūdens atspulgi un migla. Es to vēroju un priecājos."

Izstāde būs apskatāma līdz 3.novembrim.

Mākslinieka Kārļa Vītola darbs no izstādes "Sāga: Botokss"
Mākslinieka Kārļa Vītola darbs no izstādes "Sāga: Botokss" Foto: Publicitātes foto / LNMM

T/c "Spice Home"

Līdz 25.oktobrim t/c "Spice Home" var apskatīt mūzikas un mākslas festivāla "Bildes 2011" izstādi "Mandalas".

Izstāde "Mandalas" tapusi "Bilžu 2011" vasaras nometnē viesu namā "Nītaures dzirnavas". Nometnes dalībnieki - mūziķi un mākslinieki - meklēja savu stilu, krāsas un simbolus, lai paustu savu vēstījumu vai vēlējumu mandalās.

Izstādes dalībnieki: mūziķi – Sandra Bula – Ziemele, Uldis Altens, Jana Čakste, Inese Darkeviča, Igeta Gaiķe un bērnu popgrupa "Tev un man", Andrejs Grimms, Marts Kristiāns Kalniņš, Ilze Kalve, Uldis Kākulis, Aldans Milzarājs, Guntars Mucenieks, Imanta Priekule, Valts Pūce, Olga Rajecka, Uldis Timoško, Jānis Vanadziņš, Āris Ziemelis, mākslinieki – Ināra Garklāva, Ingrīda Indāne, Marta Krasta, Inguna Krolle-Irbe, Sigits Kreivaitis, Inese Mailīte, Christopher Metcalfe, Linda Stepēna, Guntars Ošenieks u.c.

Foto: Publicitātes foto / Rīgas Galerija

Rīgas Galerija

No 20.oktobra Rīgas Galerijā apskatāma retrospektīva izstāde "Filmas beigas", kas veltīta latviešu konceptuālisma metra Leonarda Laganovska darbībai pagājušā gadsimta 80. un 90. gados.

Aktīvs un nesaudzīgs absurdās padomju sistēmas kritiķis Leonards Laganovskis šajā periodā savu sociālo neapmierinātību izteica, pētot kompartijas propagandas valodu un estētiku. Šā laika posma 40 dažādās tehnikās veidotos darbos (objekti, fotogrāfijas, darbi uz papīra, sietspiedes, gleznas) mākslinieks sniedz pārliecinošu politiskās sistēmas analīzi, lietojot ierastus sistēmas vizuālos tēlus – teksts+bilde. Autors cītīgi dokumentē un iespaidīgos tēlos pārvērš padomju sistēmas ēdienus, dzērienus, partijas lozungus pat tapešu rakstus, krāsu (no sērijas „Siena”) un vietējās nomenklatūras partijas bosu atbilstību laikmeta zelta griezuma „sirpja un āmura” parametriem, radot Džordža Orvela romānos esošo atmosfēru un tēlus.

Foto: Publicitātes foto / Galerija "Istaba"

Galerija "Istaba"

No 17.oktobra galerijā "Istaba" būs skatāma tēlnieka un grafiķa Vilipsõna personālizstāde "Sievietes - tilti". Tas ir veltījums īpašam notikumam mākslinieka dzīvē – šovasar klajā nākusi grāmata, kurai Vilipsõns pirmoreiz ir ne tikai ilustrāciju, bet arī teksta autors.

Izstādē skatāmas grāmatu ilustrējošās grafikas, bronzas skulptūras "par tēmu", kā arī gleznojumi uz porcelāna. Vilipsõna "Sumpurņa sunetus" Noras Ikstenas sakārtojumā laidis klajā apgāds "Dienas grāmata". Savdabīgo "sonetu-sunetu" centrālais tēls – seno teiku un mītu varonis Sumpurnis šoreiz dzīvo mūsdienās un lielā mērā iemieso sevī pašu grāmatas autoru.

Foto: Publicitātes foto / Galerija "Birkenfelds"

Galerija "Birkenfelds"

Līdz 2.novembrim galerija "Birkenfelds" piedāvās reto iespēju iepazīt Lietuvā labi pazīstamus un populārus māksliniekus - Laisvīdi Šalčūti un Ķestuti Grigaļunu.

Ar Monas Lizas tēlu tiek veiktas drosmīgas identitātes manipulācijas, attēlojot to dažādās (arī amizantās) situācijās – piešķirot seksīgu augumu, mainot tērpus utt. Jāpiemin, ka pārvērtībām seko intriģējoši, reizēm filozofiski, ironiski un pat provocējoši teksti, kas darbu padara par vēstījumu un... Mona Līza turpina saglabāt savu noslēpumainību.

Mākslinieks Ķestutis Grigaļuns savā daiļradē sākotnēji esot iespaidojies no Fluxus ideoloģijas, kas pavisam negaidīti "atvēra durvis" viņa interesei par glezniecību. Lietuvā viņš ar lepnumu tiek pielīdzināts 20. gs. pop art guru Endijam Vorholam, un ne bez pamata.

Valmieras muzejā apskatāma lietisķās mākslas izstāde
Valmieras muzejā apskatāma lietisķās mākslas izstāde Foto: Publicitātes foto Valmieras muzejs

Valmieras muzejs

Valmieras muzejā atklāta Tautas lietišķās mākslas studijas "Valmiera" 65 gadu jubilejas izstāde. Izstādē aplūkojami 28 studijas dalībnieku darināti darbi – latviešu tautastērpi, šalles, lakati, apmetņi, jostas, kā arī pinumi un citi darinājumi.

Izstāde būs apskatāma līdz 1.novembrim.

Liepājas muzejs

Liepājas muzejs aicina māksliniekus, kas sirdī jūtas piederīgi Liepājai, ar saviem darbiem piedalīties Liepājas laikmetīgās mākslas kopizstādē, kas šogad no 3. novembra līdz 30. novembrim ar uzņēmēja Ivara Kesenfelda laipnu atļauju notiks viesnīcas "Promenade Hotel" Hikes zālē. Saistībā ar muzeja ēku ansambļa rekonstrukciju Kūrmājas prospektā 16/18, Liepājas mākslinieku rudens izstāde mainījusi tradicionālo norises vietu, un šogad 3. novembrī plkst. 17 to paredzēts atklāt viesnīcas "Promenade Hotel" Hika zālē.

Izstādes mērķis ir vienkopus parādīt labāko pēdējo gadu veikumu visās mākslas nozarēs, veicināt laikmetīgās mākslas attīstību, vienlīdz augstu vērtējot gan tradicionālo, gan novatorisko veikumu, kā galvenos atlases kritērijus izvirzot profesionalitāti un laikmetīgumu.

Mākslinieki tiek aicināti izstādei darbus iesniegt no 24. oktobra līdz 31. oktobrim, atnesot uz Liepājas muzeja telpām K. Ukstiņa ielā 7/9.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu