Sting «The Last Ship» (7)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Mans nākamais albums būs lautas ieraksts ar 16. gadsimta dzeju. Labi?» 2006. gadā Stings paziņoja savai ierakstu kompānijai. «Labi, Sting!» skanēja atbilde. 61 gadu vecais mūziķis kopā ar «The Police» un pats ar saviem soloalbumiem ir pārdevis vairāk nekā 100 miljonu ierakstu kopiju visā pasaulē un var atļauties ierakstīt pilnīgi jebko. Galvenais, lai pašam būtu interesanti.

Sting «The Last Ship»

(Interscope)

10/12

Pēdējos gandrīz desmit gados Gordona Samnera radošajā darbībā bija iestājusies krīze, fāze, ko dēvē par «Writer’s block» jeb nespēju radīt. Tāpēc (daļēji arī vainas apziņas dēļ pret pārējiem dalībniekiem) notika «The Police» atkalapvienošanās 2007.gadā, nekomerciāla lautas albuma («Songs From The Labyrinth»), ziemas dziesmu («If On a Winter's Night...») albuma ieraksts, aktīva koncertdarbība (Latvijā Stings bijis veselas trīs reizes) cerībā, ka mūza atgriezīsies. Diemžēl mūza kā nenāca, tā nenāca, un pēdējos desmit gados Stings nespēja sacerēt ne rindiņu.

Beidzot šogad Stings pie klausītājiem ir atgriezies ar pirmajām paša sacerētajām dziesmām kopš 2003. gada popmūzikas albuma «Sacred Love».

Lai kaut kā izietu no radošās blokādes, viņš nolēma mainīt savas radošās virzības leņķi un atsaucās amerikāņu dramaturga, Pulicera un «Tony» balvu laureāta Braiena Jorkija (Brian Yorkey) piedāvājumam sacerēt mūziku Brodvejas mūziklam «The Last Ship» («Pēdējais kuģis»), kura centrā kuģu būvniecības krīze 1980.gadu Ņūkāstlā. Starp citu, Stingam šī nav pirmā pieredze mūzikla rakstīšanā, teātris viņam nav svešs - 1989.gadā viņš piedalījās Bertolda Brehta lugas «Trīsgrašu opera» Brodvejas iestudējumā, kur spēlēja Mekiju Nazi. Šāds viltīgs triks - komponēt pasūtījuma darbu, nevis pašam censties kaut ko no sevis izspiest, iedarbojās. Turklāt Stingu uzrunāja arī tēma - Ziemeļanglijas kuģu būvnieku ikdiena, cīņa par savām tiesībām, labklājību un būvnieku savstarpējās attiecības ģimenē un darbā. Arī pats Stings uzauga kuģu būvētavas tuvumā Volsendā (Wallsend) un ar šo albumu būtībā izstāsta pats savas bērnības atmiņas, savu dzīves stāstu caur citu cilvēku acīm. Pievienotajā video Stings pats stāsta par šo projektu (skat. video). Izrādes «Pēdējais kuģis» pirmizrāde plānota 2014.gadā.

Neticami skanīgajā albumā, kuru caurvij tautas mūzikas elementi (var vilkt paralēles ar pašmāju «Jauna Mēness» baltroka albumu «Garastāvoklis». Tiesa, «The Last Ship» ir daudz liriskāks), piedalās daudzi Stinga draugi - britu mūziķi Braiens Džonsons (AC/DC), Džimijs Neils (atceraties viņa 90.gadu hitu «Crocodile Shoes»?), angļu folkmūzikas grupa «The Unthanks», «The Wilson Brothers» un dūdu spēlmane Ketrina Tikela (Kathryn Tickell).

«The Last Ship»
«The Last Ship» Foto: Publicitātes foto

Ierakstu producējis mūziķis un stīgu aranžētājs Robs Metiss (Rob Mathes), kas savulaik strādājis ar Eltonu Džonu, Ēriku Kleptonu, Lū Rīdu u.c.

Iespējams, šis ir labākais Stinga albums kopš «The Soul Cages».

Iesaku!

Izdošanas datums - 20.09.2013.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu