Džeina Fonda saņems Amerikas Filmu institūta balvu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP /LETA

«Oskara» laureātei Džeinai Fondai pasniegs Amerikas Filmu institūta (AFI) balvu par mūža ieguldījumu.

Viņas tēvs Henrijs Fonda AFI prestižāko balvu saņēma 1978.gadā.

Fonda spēlējusi vairāk nekā 40 filmās. Ar ASV Kinoakadēmijas balvu jeb «Oskaru» viņa tika apbalvota par tēlojumu 1971.gada kinolentē «Klute» un 1978.gada kara drāmu «Coming Home».

2005.gadā aktrise atgriezās kino industrijā pēc 15 gadus ilga pārtraukuma. Nesen viņa bija redzama telekanāla HBO drāmā «The Newsroom», kā arī filmā «The Butler».

«Džeina Fonda ir amerikāņu kino zvaigzne,» paziņoja AFI priekšsēdētājs Hovards Stringers. «Sākumā mēs viņu iepazinām kā Henrija Fondas meitu, un visa pasaule noraudzījās, kā viņa atrada savu balsti un kļuva par aktrisi un kultūras ikonu.»

«Tagad viņa ir ASV filmu gigantu vidū,» viņš uzsvēra.

Fonda izcēlusies ne tikai ar aktierspēli, bet arī politisko aktīvismu. 70.gados viņa protestēja pret Vjetnamas karu, bet pēdējā laikā iestājusies par līdztiesību un dabas aizsardzību.

Turklāt viņas autobiogrāfija «My Life So Far» iekļuva laikraksta «The New York Times» bestselleru saraksta pirmajā vietā.

Pa divām AFI balvām saņēmušas arī citas ģimenes, tai skaitā tēvs un dēls Kirks un Maikls Duglass, kā arī brālis un māsa Vorens Bītijs un Šērlija Makleina.

Fondas pirmā filma bija 1960.gada komēdija «Tall Story», bet pirmo «Oskara» nomināciju viņa izpelnījās 1969.gadā ar drāmu «They Shoot Horses, Don't They?».

Apbalvojumu viņai pasniegs nākamgad svinīgā ceremonijā Losandželosā.
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu