Kaiser Chiefs: Riga, Riga, Riga, Riga!

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: twitter/jesusriga

"Ruby, Ruby, Ruby, Ruby! And do ya, do ya, do ya, do ya," šovakar leģendārā kinoteātra "Palladium" telpās (Marijas ielā 21 (ieeja no Pērses ielas)) varējām piedzīvot un izbaudīt britu rokmūzikas paraugstundu. Burtiski! Pamatkoncerts ilga precīzi stundu, ja neskaita divas papildu dziesmas ("Love's not a Competition" un "Oh My God"), kas pielika treknu punktu šim muzikālajam trešdienas vakaram.

Koncerta apskats: Kaiser Chiefs (Rīgā, "Palladium" 12.10.2011.)

Izpildījums: 10/12

Baudījums: 11/12

Skaņa: 8-11/12

Saturs: 10/12

Ja britu dziesminieks Džeimss Blants (James Blunt) pirms divām nedēļām "Palladium" telpās bija iekāris savas līdzi atvestās megaskandas un izmantoja vien 30% no iespējamās skaņu aparatūras jaudas, tad šovakar "Kaiser Chiefs" koncerts bija pirmais nopietnais (ja neskaita "FM Belfast") pārbaudījums stacionārajai "Palladium" skaņai.

Šoreiz tā tika uzgriezta tēlaini runājot uz visiem 100% un, manuprāt, apliecināja jau iepriekš izskanējušos ekspertu viedokļus, ka "Palladium" ir viena no labākajām zālēm šādiem populārās un rokmūzikas koncertiem. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka dažādās zāles vietās skaņas krāsas atšķīrās (protams, nekad visur neskanēs vienādi). Vienkāršiem vārdiem runājot, otrajā stāvā skanēja skaļi, asi (labā nozīmē) un jaudīgi, savukārt lejā zem balkoniem varēja just, ka trūkst basu, trūkst jaudas. Vēl dažas korekcijas tomēr "Palladium" skaņu vīriem jāveic. Kā man īsā sarunā atklāja viens no halles līdzīpašniekiem, SIA Gaco direktors Gatis Kidals, ļoti svarīgi ir leņķi, kādos sagrieztas skandas (kāds ir subu izvietojums).

"Visu izšķir daži centimentri,"

viņš komentē.

Līdsas viesus no plkst. 20 iesildīja pašmāju pagrīdes kolektīvs "Bērnības milicija" ar Juri Simanoviču priekšgalā. Diemžēl iesildītāju liktenis ir skaudrs - jāspēlē ar nosacītu rezerves bungu komplektu, rezerves pastiprinātājiem un ar mazāku jaudu (muzikāli jau atšķirīgi projekti). Tomēr "Bērnības milicija" uz lielās skatuves izskatījās cienījami un pēc uzstāšanās godam nopelnīja skaļus aplausus no gandrīz pilnās zāles.

Precīzi deviņos skatuvi izgaismoja prožektori un atskanēja instrumentāls audio ievads (skaņdarbs iekļauts kā bonusdziesma jaunajā albumā "The Future Is Medieval"), un jau pēc dažām minūtēm, sintezatora tēmas pavadībā uz skatuves iekārtojās pieci ķeizari. Visi draudzīgi pieslēdzās intro tēmai, līdz negaidīti izšāva ar pirmo lielo grāvēju "Everyday I Love You Less and Less". Seko lieliskais "Never Miss A Beat", aktuālais "Little Shocks" utt.

Interesanti, ka vakara koncertprogrammas pamatā nebija vis "The Future Is Medieval" materiāls, bet gan "best of" no visiem četriem albumiem. Neviens netika apbižots. Izskanēja "Na Na Na Na Naa", "Oh My God", "Ruby", "I Predict a Riot" u.c. grupas lielākie hiti.

Grupas solists Rikijs Vilsons (Ricky Wilson) bija gana atraktīvs un laiku pa laikam atmodināja tradicionāli nedaudz atturīgo Rīgas publiku. "He was born here," joko Rikijs, norādīdams uz taustiņinstrumentālistu Niku Beinsu (Nick Baines).

Protams, ar "Ruby, Ruby, Ruby, Ruby" atdzīvojās viss "Palladium". Žēl, ka pēc dziesmas Rikijs neizvērsa tēmu - komunikāciju ar publiku "Riga, Riga, Riga, Riga!" - galu galā tās pašas divas zilbes...

"Kaiser Chiefs" spēlē tradicionālu britu mūziku, sakausējot "Madness", "Blur", "The Jam", "Small Faces" tradīcijas. Viņi pārstāv vienkāršo cilvēku, būtībā viņi ir tipiska proletariāta grupa, ar kuru viegli spēj identificēties daudzi strādājošie. Viņiem nav kādi īpaši skatuves tērpi, apģērbs piemērots gan krodziņam, gan futbola spēles apmeklējumam un, iespējams, dažiem par lielu pārsteigumu,

grupas repertuārā nebija kādi emocionāli s..di, kuros jāplivinās ar šķiltavām.

Diemžēl koncertā redzēju vairākus ar saskābušām sejām, vairāki steidza uz garderobi jau koncerta vidū...

Nobeigumā. "Kaiser Chiefs", manuprāt, bija lieliski! Viena no retajām lielajām pēdējo 15 gadu britu grupām (atmiņā nāk vienīgi "Suede", "Editors", "Travis"), kas viesojusies Latvijā.

Solīja atgriezties...

Dziesmu saraksts
Dziesmu saraksts Foto: twitter/jesusriga
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu