Rīgas tukšos namus atkal cer piepildīt ar dzīvi (80)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izveidota kustība «Free Riga 2014», kas aicina rīdziniekus interaktīvajā kartē «www.freeriga2014.lv» atzīmēt pilsētas tukšās ēkas un pieteikt savas sabiedriskās vai radošās iniciatīvas to atdzīvināšanai.

Rīgas centra rajonā teju katrs piektais nams stāv tukšs, un kustības «Free Riga 2014» mērķis ir kopīgi ar māju īpašniekiem rast risinājumus tukšo ēku atdzīvināšanai, stāstīja kustības pārstāve Kristīne Zamurajeva.

Rīga, 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsēta, riskē kļūt arī par Eiropas tukšo ēku galvaspilsētu.

Pagājušā gada sākumā bijušais finanšu ministrs un Rīgas domnieks Edmunds Krastiņš apgalvoja, ka Rīgas centrā 20% māju stāv tukšas. Par oficiāliem graustiem Rīgā ir atzīti vairāk nekā 450 nami, tomēr vēl ir krietns skaits ēku, kas ir apdzīvojamā stāvoklī, bet stāv tukšas. Rīgā gadiem neapdzīvoti stāv valsts un privātīpašumi, kultūras pieminekļi un centrāla novietojuma nami, klāstīja Zamurajeva.

Kustība «Free Riga 2014» aktīvu darbu sākusi, lai apzinātu Rīgas tukšās, pamestās ēkas un rastu risinājumus to atdzīvināšanai.

Kustības pirmais solis ir apzināt Rīgas tukšās ēkas un pulcēt atbalstītājus kustības mērķiem.

Mājaslapā «freeriga2014.lv» ir publicēts kustības manifests, kā arī interaktīva karte, kurā ikviens iedzīvotājs ir aicināts atzīmēt namus, kas jau ilgāku laiku stāv tukši. Nepieciešamība pēc šādas kartes ir radusies tādēļ, ka Rīgas pārvaldei nav oficiālas statistikas, cik šādu ēku pilsētā ir. Kustības aktīvisti cer iegūt ne tikai tukšo namu atrašanās vietas un skaitu, bet arī uzrunāt pilsētas iedzīvotājus, kas vēlētos realizēt savas radošās ieceres kādā no tiem.

Pēc datu savākšanas tiks sāktas sarunas ar valsts, pašvaldības iestādēm, privātīpašniekiem un bankām par dīkstāvē esošo, bet potenciāli apdzīvojamo namu izmantošanu.

Rīga nav vienīgā pilsēta pasaulē, kura saskaras ar šādu problēmu.

Pasaulē ir daudzi lieliski piemēri, kā ar radošām un sabiedriskām iniciatīvām var apdzīvot pamestās mājas un virzīt vispārēju, sociāli atbildīgu pilsētas attīstību.

Tas ir veids, kā problēmu pārvērst par iespēju. Vācijā, Francijā, Šveicē, Anglijā un citās Eiropas valstīs ir apskatāmi dažādi paņēmieni, kā risināt tukšo ēku problēmu. Rīgai ir pienācis laiks meklēt savus risinājumus, uzskata kustības īstenotāji.

Kopš «Free Riga 2014» ir sākusi aktīvu darbību, sociālajā portālā «Facebook» iniciatīvas manifests ir ieguvis 1500 cilvēku atbalstu, interaktīvajā kartē ir ievadīti dati par vairāk nekā 130 ēkām, jau pirmajās dienās no pilsētas iedzīvotājiem ir saņemtas vairāk nekā 18 iniciatīvas tukšo namu apdzīvošanai.

Iedzīvotāju iesaiste ir svarīga veiksmīgai kampaņas norisei, un ikviens ir aicināts pievienoties, izteikt savas idejas un informēt par savām aktivitātēm, rakstot uz «freeriga2014@gmail.com», vēstīja Zamurajeva.

Kustība organizēs arī dažādus praktiskus, uz risinājumu meklēšanu vērstus pasākumus, lai pievērstu lielāku uzmanību «Free Riga 2014» mērķiem un tādējādi veiksmīgi virzītu kustības darbību.

«Free Riga 2014» iniciatīvas aizsācēji ir Laikmetīgās mākslas centrs, «Urban Institute Riga», mākslas centrs «Totaldobže», Kaņepes Kultūras centrs, pilsētas iniciatīvu portāls «ManaRiga.com», «idejuTALKA», kopā strādāšanas vieta «dalam DarbaVietu» un vairāki neatkarīgi pilsētas aktīvisti.

Komentāri (80)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu