Rožukalne: LTV nomaina etiķeti, būtība paliek vecā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Televīzijas (LTV) plānotās satura izmaiņas ir mazi solīši, kas ļaus nevis nopietni attīstīties, bet saglābāt esošo situāciju, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Latvijas Žurnālistu asociācijas priekšsēdētāja un Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmas "Žurnālistika" vadītāja Anda Rožukalne.

Rožukalne norāda, ka LTV paziņotās darbības atgādina uzņēmējdarbību, kurā tiek nomainīts logo vai etiķete. "Šī arī ir tāda kā pārkārtošanās, cilvēku seju nomaiņa, bet būtība paliek agrākā. Labākā doma visā šajā procesā ir, ka vajadzētu palielināt analītisko saturu ziņās, jo skaidrs, ka vienkāršām ziņām patlaban ir grūti konkurēt, bet to patiesībā jau sen vajadzēja izdarīt," uzskata mediju eksperte.

Savukārt raidījuma "100.pants" atgriešanās LTV ēterā tajā pašā laikā, kurā tas tika pārraidīts iepriekš, kad to pārtrauca raidīt zemo reitingu dēļ, asociācijas priekšsēdētājai bijis pārsteigums.

"Brīnos, uz ko cer LTV, ja šis raidījuma laiks un formāts nedarbojās gadiem ilgi? Kāpēc tas tiek atjaunots tieši šādā veidā? Taču arī šoreiz konceptuāli netiek definēts šīs sarunas mērķis - tajā vakarā jāskatās tas un tas, jo varēs uzzināt par to un to. Kad raidījums bija desmit minūšu garumā pēc "Panorāmas", bija fantastiski reitingi. Tā bija saruna par aktuālāko dienas tēmu un bija gana īsa un dažkārt asa. Pēc tam, kad šo raidījumu pārcēla pusstundu pirms "Panorāmas", tas kļuva par garām amatpersonu sarunām bez spraiguma, kuram paralēli bija dažādi citi ziņu raidījumi. Problēmas ar ziņu izkārtojumu arī sākās ar "100.panta" pārlikšanu," atzīmē Rožukalne.

Viņa arī novēl jaunā debašu raidījuma vadītāja Gundaram Rēderam izturību to vadīšanā, tomēr Rožukalne atkal norāda, ka arī šim raidījumam netiek skaidri pateikts, kādēļ tāds vajadzīgs, kas ar to tiks panākts, kas tajā būs īpašs un kāds no tā labums.

"Es gaidīju kādu lēcienu idejiskā ziņā, ka tiks skaidri pateikti mērķi - vai televīzija grib kaut ko izpētīt, vai pieķerties kādām tēmām, vai risināt kādu problēmu loku un skaidri pateiks, ka tas tiks darīts gan ar intervijām, gan tematiem, gan citādi. Patlaban ir pārkārtotas sejas, bet nejūt to profesionālo enerģiju, kā vārdā tas tiek darīts. Bet varbūt tas vēl netika pateikts," piebilst Rožukalne.

Savukārt komentējot Latvijas Radio ģenerāldirektora Dzintra Kolāta plānus pāriet darbā uz LTV, Rožukalne norāda, ka ir ļoti pārsteigta par šādu iespējamību, bet pieļauj, ka tas varētu būt saistīts ar plānotajām izmaiņām sabiedriskajos medijos, tos apvienojot. Taču viņa uzsver, ka patlaban vēl būtu pāragri par to runāt.

Kā ziņots, LTV jaunajā sezonā sola piedāvāt plašāku ziņu klāstu un vairāk analītikas, šonedēļ tika paziņots LTV preses konferencē.

LTV izstrādātais ziņu piedāvājums paredz sniegt skatītājiem ne tikai ziņu pārskatu, bet arī plašāku notikumu skaidrojumu un analīzi. Tāpēc papildus līdzšinējam ikdienas ziņu apskatam plkst.18 "Šodien Latvijā un pasaulē" plānots ieviest arī ziņas plkst.19.45, kas fokusēsies uz sociālo tematiku un ekonomiku. Pulksten 20, kā ierasts, plānota diskusija "100.pants", bet plkst.20.30 to noslēgs "Panorāma" ar dienas notikumu analīzi, viedokļu apskatu un komentāriem. Plānots arī saglabāt īso ziņu izlaidumu plkst.23. Preses konferencē Kots norādīja, ka gadījumā, ja "100.panta" auditorija samazināsies, LTV varētu raidījumu atkal uz laiku pārtraukt.

Līdz ar jauno programmu kārtību, kas ēterā būs redzamas jau no 17.oktobra, nedaudz tiks pamainīti arī LTV raidījumu ziņu vadītāji. Tā, piemēram, rīta raidījuma "Labrīt, Latvija!" ziņu moderatore Sandra Zviedre kļūs par "Panorāmas" un vakara ziņu vadītāju. Zviedre "Panorāmu" un vakara ziņas vadīs katru otro nedēļu, bet darbu kā otrs vadītājs turpina Arnis Krauze. Savukārt Ilva Liepiņa turpmāk katru darbadienu vadīs ziņas plkst.18 un īsziņas plkst.19.45. Līdz ar to tiks meklēts jauns rīta ziņu raidījuma vadītājs.

Paralēli ikdienas ziņu raidījumiem plānots attīstīt arī informatīvi analītisko raidījumu segmentu. Raidījuma "Kas notiek Latvijā?" vietu no 9.novembra ieņems jaunas debates par sabiedriski svarīgiem notikumiem Rēdera vadībā, kura nosaukums gan vēl patlaban nav zināms. Raidījumu producēs Iveta Elksne un Vija Ķenava. Savukārt raidījumā "100.pants" spēkus izmēģinās jau pieredzējuši žurnālisti, kā arī jaunas ētera personības - Kārlis Roķis, Ainārs Rutkēvičs, Baiba Lulle, Inese Vaikule.

Kā ziņots, atlūgumu LTV ģenerāldirektoram Edgaram Kotam septembra beigās iesniedza LTV Ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis, kurš darbu turpinās sabiedrisko attiecību jomā. Gailīša pēdēja darbadiena LTV būs šā gada 24.oktobris.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" vakar apstiprināja Latvijas Radio pārstāve Ilze Zvaigzne, Kolāts plāno kandidēt uz LTV Ziņu dienesta vadītāja amatu.

Sarunā ar biznesa portālu "Nozare.lv" Kolāts atzina, ka patlaban Latvijas Radio ģenerāldirektora atalgojums ir mazāks nekā LTV piedāvātais Ziņu dienesta amatā.

Tomēr Kolāts uzsvēra, ka vēl nav izlēmis, vai apstiprinās LTV piedāvājumu, bet, kad tas notiks, viņš informēs gan sabiedrību, gan LTV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu