«Karlsons lido...» priecēs gan mazos, gan lielos skatītājus (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Komponista Jura Karlsona un horeogrāfa Aivara Leimaņa iestudētais balets-fantāzija «Karlsons lido...» veidots tā, lai priecētu kā mazos, tā arī lielos skatītājus. Leimanis šodien žurnālistiem stāstīja, ka viņš horeogrāfiju veidojis tā, lai uz skatuves būtu maksimāli daudz darbības. «Vēlējos, lai mazajiem skatītājiem izrādes sākumā mute atveras un aiz izbrīna tā neaizveras līdz pat pašām izrādes beigām. Tajā pašā laikā balets veidot tā, lai būtu saistošs un interesants arī bērnu vecākiem,» sacīja Leimanis, piebilstot, ka gan bērniem, gan arī pieaugušajiem būs ko redzēt.

Ar nepārtrauktu darbību uz skatuves horeogrāfs mēģinās panākt, ka mazie skatītāji ir pilnībā aizrauti ar redzēto un nesāks zālē knosīties.

Lai izveidoto horeogrāfiju, Leimanis noskatījies dažnedažādas multfilmas, kas devušas iedvesmu. Horeogrāfs apgalvoja, ka mūzika un multfilmas bija lielākie iedvesmas avoti.

Savukārt komponists Karlsons pateicībā par to, ka jaunā Latvijas Nacionālās operas (LNO) valde turpina uzvest iecerēto baletu, valdes priekšsēdētājai Inesei Eglītei kā suvenīru uzdāvināja Karlsona mīksto rotaļlietu.

Komponists skaidroja, ka Karlsons ir tēls, kas mīt katrā no cilvēkiem. Karlsons ir fantāziju tēls, kas nāk no bērnības un ar cilvēku ir kopā līdz sirmam vecumam.

«Karlsons ir sapņu un nepiepildīto ilgu tēls. Kad sapņi piepildās, tad šis tēls nevis pazūd, bet pārveidojas jaunā pakāpē.

Mūsu sapņi, ja to ļoti gribam, piepildās. Tikai ir ļoti daudz jāgrib un daudz jāstrādā. Karlsons ir ilgu tēls, kurš Brālītim ir kā nepiepildīts sapnis, tādēļ viņš vēlas par to rūpēties un draudzēties,» sacīja komponists.

Komponists, baleta mūzikas autors Juris Karlsons piedalās preses konferencē par baleta "Karlsons lido..." pasaules pirmizrādi Latvijas Nacionālajā operā
Komponists, baleta mūzikas autors Juris Karlsons piedalās preses konferencē par baleta "Karlsons lido..." pasaules pirmizrādi Latvijas Nacionālajā operā Foto: Ieva Čīka/LETA

Viņš minēja, ka «Karlsons lido...» ir balets-fantāzija lieliem un maziem skatītājiem, jo bērnība nekad nepazūd.

Komponists un horeogrāfs ir vienisprātis, ka «Karlsons lido...» ir brīnišķīgs kopdarbs, kurā krāšņu scenogrāfiju veidojis Mārtiņš Vilkārsis, bet tērpus darinājusi Ilze Vītoliņa.

«Karlsons lido...» pasaules pirmizrādi LNO piedzīvos 5.oktobrī. Karlsona lomā iejutīsies Andris Pudāns vai Aleksandrs Osadčijs, Brālītis būs Nataļja Lipska vai Evelīna Godunova, Māte - Elza Leimane-Martinova vai Viktorija Jansone, Tēvs - Raimonds Martinovs vai Arturs Sokolovs.

Pie diriģenta pults būs Mārtiņš Ozoliņš.

Jaunais LNO baleta iestudējums «Karlsons lido...» ļaus mazajiem skatītājiem izdzīvot visas slavenās Brālīša un Karlsona dēkas - pastaigu pa jumtiem, zagļu ķeršanu, pūcīgās auklītes Bokas jaunkundzes izjokošanu un smalkmaizīšu čiepšanu. Šis dzīvespriecīgais, krāsainais uzvedums aizvedīs skatītājus uz pasauli, kur fantāzija saplūst ar īstenību, - skursteņslauķi uz pilsētas jumtiem metas jautrā dejā, televīzijas dīvas izkāpj no ekrāna un sarīko krāšņu rēviju, pat konfektes sāk griezties apburošā valsī, taču būtībā balets vēstīs par ilgām pēc īsta drauga.

Izrādes darbība norisināsies 70.gados.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu