"Kaiser Chiefs" – grupa, kas paredzēja Londonas grautiņus

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Jau trešdien, 12.oktobrī, jaunatvērtajā koncertzālē "Palladium" uzstāsies viena no pēdējo desmit gadu ievērojamākajām britu rokgrupām, "Kaiser Chiefs". TVNET ekskluzīvā telefonintervijā aprunājās ar apvienības basģitāristu Saimonu Riksu (Simon Rix), kurš stāsta par gaidāmo uzstāšanos, savu saistību ar Londonas grautiņiem un to, vai vispār iespējama britpopa atdzimšana.

TVNET: Vai, atrodoties koncertturnejās sekojat līdzi tam, kurp dodaties, vai, beidzot koncertu, iekāpjat autobusā, braucat uz lidostu un pamostaties pavisam citā pilsētā un valstī?

Saimons Rikss: "Viss atkarīgs no tā, cik ilgi mēs kā grupa atrodamies tūrē. Vasarā, kad spēlējam festivālos, ir grūti izsekot tam, kurp dodies, jo šķiet, ka braukājam tikai pa lieliem laukiem. Līdzīgi arī Amerikā, kur, esot prom no mājām sešas nedēļas, tu sāc zaudēt interesi par to, kur dosies tālāk. Šoreiz viss ir citādi, jo pirms došanās šajā mazajā braucienā uz Latviju, Igauniju un tālāk uz Somiju esam pabijuši mājās un visi ir patīkami satraukti atsākt turneju."

Saimons Rikss
Saimons Rikss Foto: AP/ScanPix

Saimons Rikss: "Nē, pagaidām īsti nekā nav. Mēs ierodamies dienu pirms, tāpēc kaut ko vajadzētu izdomāt."

TVNET: Kailija Minoga, piemēram, fotografējās zem kļavas...

Saimons Rikss: "Haha. Mums arī līdzi būs fotogrāfs, kas fotografēs visu, ko darām. Esmu redzējis ļoti labas bildes ar baznīcām un ēkām Rīgā, kas ir ļoti atšķirīgas no tā, kas mums ir Anglijā."

TVNET: Varbūt esat dzirdējuši kaut ko no Baltijas valstu mūzikas?

Saimons Rikss: "No mūzikas – baidos, ka ne, tomēr esmu dzirdējis par "Positivus" festivālu."

TVNET: Nesen ieguvāt "Digital Music Awards" balvu par sava jaunā albuma, "The Future Is Medieval" koncepciju (jūnijā "Kaiser Chiefs" mājaslapā publicēja 20 dziesmas un, samaksājot 7,5 mārciņas, ļāva klausītājiem pašiem izvēlēties desmit skaņdarbus, sakārtot tos sev tīkamā secībā un noformēt albuma vāciņu, izvietojot to pārdošanai grupas mājaslapā. Par katru pārdoto albumu tā sastādītājs nopelna 1 mārciņu – aut.). Vai redzat to kā mūzikas ierakstu biznesa nākotni?

Saimons Rikss: "Nezinu. Vienkārši vēlējāmies izdarīt ko savādāku ar savu mūziku, dot iespēju cilvēkiem pašiem izveidot albumu un pēc tam redzēt, kādu viņi to vēlas. Saprotams, tas nebija par brīvu, jo nenāktu par labu tam, ko mēs darām. Gribējām izdarīt ko ļoti atšķirīgu, un tas bija laiks, kad atkal sākām izbaudīt kopā spēlēšanu. Katrā ziņā, tas, ko cilvēki pēc tam izdarīs ar šo mūziku, ir atkarīgs no viņiem pašiem."

TVNET: Vai, pateicoties tam, interese un pārdošanas apjomi salīdzinājumā ar jūsu iepriekšējo albumu "Off With Their Heads" ir palielinājušies?

Saimons Rikss: "Man šķiet, ka tie ir gandrīz tādi paši, kas patiesībā ir ļoti labi, jo kopš mūsu iepriekšējām albuma ("Off With Their Heads" iznāca 2008. gadā – aut.) mūzikas bizness ir mainījies. Pirms pieciem gadiem cilvēki ierakstus pirka vairāk nekā šobrīd. Man patika piedzīvot ko savādāku par kompaktdiska izdošanu, un domāju, ka tas bija interesanti visām pusēm – klausītājiem, grupai un citiem, kas iesaistījās tā tapšanā."

TVNET: Šim ierakstam nav viena milzīga hita kā, piemēram, "Ruby". Vai apzināti centāties izvairīties no albuma, kuru aizēnotu viena dziesma, radīšanas?

Saimons Rikss: "Es tā neteiktu, jo "Ruby" joprojām ir supermilzīga dziesma, kuru visi mīl, un, rakstot albumu, tu necenties no tādas izvairīties. Šoreiz mēģinājām radīt ierakstu, kas izklausītos kā viens vesels. Fanu versijas, kas izvietotas mūsu mājaslapā, nemaz nebiju dzirdējis, un esošo albumu [ko sastādīja pati grupa] pirmoreiz noklausījos, braucot mašīnā. Atsevišķas dziesmas, kā, piemēram, "Starts With Nothing", "Long Way From Celebrating" man likās lieliskas."

TVNET: Esat saņēmuši komplimentus par spēju raksturot britu iedzīvotāju ikdienu labāk nekā citas jūsu paaudzes grupas. Vai uztverat sevi kā britpopa mantiniekus?

Saimons Rikss: "Jā, mūs tas ļoti ietekmēja, kad bijām jaunāki. Lai arī ne visas, tomēr diezgan daudzas dziesmas runā par to, kas notiek Anglijā tieši no sociālā aspekta, un tas bija redzams arī nesen. Mūzikas kritiķi mūs atzīmē kā jautru ballīšu grupu, kas mēs arī esam, taču mūsu mūzikā ir arī sociāli vēstījumi. Londonas grautiņu laikā daudzi atsaucās uz "Angry Mob" un "I Predict A Riot"."

TVNET: Ko domājāt, redzot, ka jūsu prognoze par tautas sacelšanos ir piepildījusies?

Saimons Rikss: ""I Predict The Riot" gan bija vairāk kā joks, un es dziesmu neuztveru kā sliktu lietu. Kopā ar Rikiju (Vilsonu, grupas vokālistu – aut.) devāmies palīgā to visu sakopt."

TVNET: Esat izteikušies, ka jūs satrauc ģitārmūzikas nākotne. Vai britpops nevarētu piedzīvot līdzīgu renesansi kā postpanks pagājušajā desmitgadē?

Saimons Rikss: "Anglijā varbūt, jo tieši šeit tas bija ļoti populārs, tomēr jāteic, ka šis nav sevišķi labs laiks ģitārmūzikai. Parasti katru gadu uzrodas kāda jauna un daudzsološa grupa. Pēdējos pāris gados tādas nav bijis, bet domāju, ka ir puiši, kas šobrīd spēlē kaut kur garāžā un vienā brīdī "izsitīsies". Ļoti labi, manuprāt, ir "The Vaccines". Zinu vairākas grupas, piemēram, "The Neat", kas šobrīd spēlē pabos, un esmu pie sevis domājis – ja šis būtu, piemēram 2005.gads, šiem puišiem būtu ļoti veiksmīga karjera. Patlaban dominē urbānā mūzika, hiphops, "X-Factor" un viss pārējais."

TVNET: "Kaiser Chiefs" būs viena no pirmajām grupām, kas uzstāsies jaunatvērtajā "Palladium" koncertzālē. Vai jums padomā ir kas īpašs, lai atzīmētu šo notikumu?

Saimons Rikss: "Jā. Viena no svarīgākajām lietām attiecībā uz mūsu koncertiem ir tas, ka vēlamies, lai katra uzstāšanās būtu savādāka, spontāna un atšķirīga no iepriekšējās. Līdz zināmam līmenim kaut kas būs ieplānots un mēs spēlēsim savas dziesmas, taču jāskatās, kas notiek attiecīgajā naktī – kā reaģē publika, ko darīs Rikijs, mūsu dziedātājs. Mēs visu izdomāsim uz vietas."

"Kaiser Chiefs" koncertu organizē "Positivus Music", un biļetes vēl ir nopērkamas "Biļešu servisa" kasēs."Palladium Rīga" atrodas kādreizējā kinoteātra "Palladium" telpās Rīgā, Marijas ielā 21 (ieeja no Pērses ielas).


KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu