Sadama Huseina bagātības varētu būt paslēptas noliktavā Krievijā (37)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Maskavas lidostā jau sešus gadus savu īpašnieku gaida aptuveni 14,56 miljardus latu vērta naudas krava. Nauda 100 eiro banknotēs no Frankfurtes uz Maskavu tika nosūtīta 2007.gadā. Dokumenti rāda, ka tās sūtītājs ir kāds 45 gadus vecs Irānas pilsonis, taču avoti vēsta, ka mistiskās bagātības patiesībā piederējušas gāztajam Irākas diktatoram Sadamam Huseinam, raksta «Daily Mail».

Katrā no kravas 200 iepakojumiem atrodas 100 miljoni eiro, kopumā tātad 20 miljardi eiro. Par naudas izcelsmi pastāv daudz teoriju. Viena ir, ka tā piederējusi Sadamam Huseinam. Taču pastāv arī citas versijas, piemēram, ka tās īpašnieks bijis gāztais Lībijas vadītājs Muamars Kadafi, ka nauda nonākusi nepareizās rokās neveiksmīgas mafijas operācijas rezultātā vai ka tā pieder korumpētām amatpersonām.

Šo bagātību atgūšana naudas īpašnieku padarītu par bagātāku personu nekā Krievijas oligarhs Romāns Abramovičs. Un šo gadu laikā bijuši vairāki neveiksmīgi mēģinājumi pieteikt īpašumtiesības uz noklīdušo naudu.

Naudu uzglabā īpaši stingras drošības sektorā

Kopš naudas kravas atklāšanas Maskavas lidostā tā bijusi pēdējos sešus gadus. Bagātības tiek glabātas īpaši stingras drošības kravas sektorā lidostas teritorijā.

Krievijas muita šo gadu laikā vairākkārt aicinājusi naudas īpašnieku pieteikties, taču līdz šim visi mēģinājumi to izdarīt atzīti par nepamatotiem.

Kravas adresāts nav zināms

Oficiāli zināms, ka naudas krava uz Maskavas Šeremetjevas lidostu nosūtīta no Frankfurtes 2007. gada 7. augustā. Savādā kārtā kravas adresāts dokumentos nebija norādīts.

«Pastāv iespēja, ka šī ir Sadama Huseina nauda,» laikrakstam «Moskovskij Komsomoļec» izteicās kāds anonīms avots Krievijas izlūkdienestos. Viņš gan nekomentēja, kāda iemesla dēļ nauda tiktu sūtīta no Vācijas uz Krieviju četrus gadus pēc Huseina gāšanas un astoņus mēnešus pēc tam, kad viņam tika izpildīts nāvessods.

Huseins naudu uz Krieviju sūtījis jau pirms gāšanas

Izskanējis, ka Irākas diktators aptuveni divreiz mazāku summu uz Krieviju diplomātiskā statusa kravā nosūtījis jau pirms savas gāšanas.

«Taču pastāv arī citas iespējas,» atzīst avots drošības iestādēs, norādot uz naudas iespējamo saistību ar citu gāztu diktatoru - nogalināto Lībijas līderi Muamaru Kadafi. «Cits skaidrojums varētu būt, ka tā ir Krievijas mafijas nauda vai korumpētu Krievijas amatpersonu bagātības, - taču uz naudu pieteikties kļuvis pārāk bīstami. Tā ir gigantiska summa.»

Kravas īpašnieks pretenzijas uz naudu nepiesaka

Dokumentos norādīts, ka kravas īpašnieks ir 45 gadus vecais Farzins Kororians Motlags. Pēc visa spriežot, viņš ir Irānas pilsonis, taču Krievijas muita un izlūkdienesti pamatoti šaubās, ka viņš ir naudas patiesais īpašnieks. Pie tam Motlags arī nav pieteicis savas pretenzijas uz Krievijā noklīdušajiem 20 miljardiem eiro.

Biedrība sola milzu atlīdzību advokātiem

Vēl citi avoti Krievijas drošības iestādēs vēsta, ka kravas adresāts esot kāda labdarības biedrība «The World of Kind People», taču tās galvenais birojs ir Ukrainā. Biedrības vadītājs, 53 gadus vecais Aleksandrs Šipilovs vairākkārt neveiksmīgi mēģinājis uz naudu pieteikties. Viņš arī solījis advokātiem, kuri lietu uzvarētu, divus miljonus eiro lielu atlīdzību. Taču neviens Krievijā bāzēts advokātu birojs nav izrādījis par lietu interesi.

«Sūtītājs nav norādījis saņēmēju. Tas ir diezgan savādi. Tas liek domāt, ka ar naudu kaut kas nav lāgā. Skaidrs, ka uz naudu jau no paša sākuma kāds būtu pieteicies. Līdz šim brīdim nav skaidrs, kāpēc tas nav noticis. Iespējams, pastāvēja kāds plāns, kā tieši šai naudai Krievijas robeža jāšķērso. Jo neviens pie pilna saprāta tādu naudu nesūtītu uz nekurieni.

Kaut kas acīmredzot nogāja greizi. Misters X nespēja kravu saņemt.

Pēc vairākkārtējiem neveiksmīgiem mēģinājumiem uz naudu pieteikties tika pieņemts lēmums to darīt ar biedrības starpniecību. Tas ir ierasts naudas atmazgāšanas veids,» iespējamās shēmas skaidro muitas lietu eksperts Vadims Laialins.

Valstij nav legāla pamata naudu konfiscēt

Krievijas valdība līdz šim brīdim nav pieņēmusi lēmumu par naudas konfiskāciju. «Izrādās, ka naudas konfiskācijai nav nekādu saprātīgu iemeslu. Naudas īpašnieks ir minēts dokumentos. Nauda ir īsta un tika nosūtīta no Vācijas bankas,» saka Laialins.

Neoficiāli zināms, ka naudas sūtītāja varētu būt «Deutsche Bank Groupe». «Muita pieprasījusi, lai kravas īpašnieks pieteiktos personīgi. Tādējādi varas iestādes varētu pārliecināties, ka naudas īpašnieks ir dzīvs un nav fiktīvs,» skaidro eksperts.

Naudas sūtītājs apsūdzēts mēģinājumā apkrāpt banku

Farzins Kororians Motlags ir pazīstams arī kā Farzins Ali Karorjans Mutlags. Viņš 2010. gadā tika apsūdzēts par mēģinājumu ar viltotu dokumentu palīdzību no Abu Dabi Centrālās bankas izzagt vairākus miljardus latu vērtu naudas summu. Izskanējis, ka viņš, lai izvairītos no tiesas Apvienotajos Arābu Emirātos, aizbēdzis uz Irānu.

Varas iestādēm nav informācijas, vai Maskavā atrastajai naudai ir kāda saistība ar Abu Dabi notikušo krāpšanas mēģinājumu. Motlaga vārdā uz naudu mēģinājuši pieteikties daudzi. «Viņu vidū bijuši gan noziedznieki, gan čečenu grupējumi un pat ukraiņu gangsteri,» medijiem atklāj avots muitas iestādēs.

Avoti Krievijas varas iestādēs pieļauj, ka Motlags bijis tikai bandinieks, kurš «zaudējis kontroli pār bagātību, kuru viņš sūtījis citu šaubīgu interešu vārdā, pārstāvot kādu diktatoru, korumpētas amatpersonas vai ar ar valsti saistītus mafijas grupējumus». «Mēs, iespējams, nekad tā arī neuzzināsim, kam nauda piederēja.»

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu