Mežs: Latvijā pieaugs patvēruma meklētāju skaits (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pieaugot patvēruma meklētāju skaitam Eiropā un Latvijas labklājības līmenim, paredzams, ka Latvijā nonāks arvien vairāk bēgļu un patvēruma meklētāju, intervijā «Latvijas Radio» norāda ANO Starptautiskās migrācijas organizācijas Latvijas biroja vadītājs Ilmārs Mežs.

Pieaugs patvēruma meklētāju skaits

Līdz ar Sīrijas karu patvēruma meklētāju skaits Eiropā pieaugs. Šī valsts ir tuvāk nekā, piemēram, Afganistāna, kuru arī plosa nemieri. Iespējams, ka arī Latvijai Eiropas solidarizācijas vārdā vajadzēs uzņemt dažus bēgļus. Eiropā ir ierasts, ja kādā valstī ir pārāk daudz bēgļu, tad citas valstis uzņem daļu no tiem.

«Salīdzinot ar zviedru standartu, tas, ko viņi piešķir šiem bēgļiem, nav nekas izcils. Bet, skatoties no Latvijas un vēl jo vairāk no trešo valstu puses, tas ir gandrīz vai luksuss,» saka Mežs. Viņš gan Latvijai un arī Zviedrijai iesaka ievērot zināmu samērību, jo

«ja šie cilvēki patiešām mūk no nāves briesmām, tad tai [palīdzībai] ir jābūt samērīgai».

«Tai nevajadzētu būt lielākai nekā saņem nabadzīgais pensionārs,» uzsver Mežs.

Grūti atgriezties, ja saņem lielu atbalstu

Patvēruma meklētājiem savā dzimtenē ir grūtāk atgriezties, ja viņi «otrajā valstī» saņēmuši pārāk lielu atbalstu. «Cilvēks ir pieradis saņemt pēc Latvijas apmēriem pieklājīgu algu, sēžot un gaidot savā istabiņā, kamēr atrisināsies viņa jautājums,» atzīst Mežs.

Zviedrija piešķirs patvērumu visiem Sīrijas bēgļiem

Jau vēstīts, ka Zviedrija kļuva par pirmo Eiropas Savienības valsti, kura paziņojusi par apņemšanos piešķirt patvērumu visiem Sīrijas bēgļiem, kuri pieteiksies un to vēlēsies.

«Visi Sīrijas patvēruma meklētāji, kuri pieteiksies patvēruma saņemšanai Zviedrijā, to saņems.

Aģentūra patlaban pieņēmusi šo lēmumu, jo uzskata, ka vardarbība Sīrijā tuvākajā nākotnē nebeigsies,» aģentūrai AFP apstiprināja Zviedrijas migrācijas aģentūras pārstāve Annija Hoernblada.

Tas nozīmē, ka Sīrijas bēgļi Zviedrijā saņems pastāvīgo uzturēšanās atļauju. Patvēruma piedāvājums Zviedrijā ir spēkā līdz tālākam paziņojumam.

Vēstīts, ka Eiropā ierodas arvien vairāk bēgļu no Sīrijas, kur noris karš.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu