Sākas ikgadējais Rudens kamermūzikas festivāls

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Rīgā, Ventspilī un Madonā šonedēļ, no sestdienas, 28.septembra līdz 16.oktobrim norisināsies ikgadējais Rudens kamermūzikas festivāls, aicinot izbaudīt kamermūzikas intīmo gaisotni izcilu mūziķu sniegumā, informēja «Latvijas koncertu» sabiedrisko attiecību vadītāja Rinta Bružēvica. Festivālā būs dzirdams stīgu kvartets «Artemis», viens no pasaules izcilākajiem altistiem Maksims Risanovs, kurš spēlēs kopā ar «Sinfonietta Rīga», «Spīķeru kvartets», kas pirmoreiz satiksies ar Londonā dzīvojošo ekspresīvo čellisti Kristīni Blaumani, un publikas iemīļotā akordeoniste Ksenija Sidorova, kura prezentēs savu jauno albumu «Fairy Tales». Toties īpašais festivāla notikums būs pasaules labākā laikmetīgās mūzikas ansambļa «Ensemble Modern», kas mājo Frankfurtē un koncertē slavenākajās koncertzālēs, viesošanās Rīgā.

«Artemis»

Rudens kamermūzikas festivālu 28.septembrī atklās viens no pasaules labākajiem stīgu kvartetiem - «Artemis». Tas izveidots 1989.gadā. Kopš 2012.gada kvarteta pirmā vijole ir izcilā latviešu kamermūziķe un soliste Vineta Sareika.

Rīgas programmā repertuāra klasisko spārnu pārstāvēs Franča Šūberta un Fēliksa Mendelszona vienkārša cildenuma pārpilnā mūzika, taču būs arī neakadēmiskas notis - par tango karaļa Astora Pjacollas aizraušanos ar Johana Sebastiana Baha mūziku liecinās prelūdiju un fūgu cikls. Ar šo programmas daļu «Artemis» mūziķi vienlaikus godina gan tango milzi, gan dižo vācu kontrapunkta meistaru.

«Ensemble Modern»

4.oktobrī un 5.oktobrī Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē uzstāsies pasaules labākais laikmetīgās mūzikas ansamblis «Ensemble Modern». Divu koncertu sērijā būs iespēja iepazīties ar projektu, kas pasaules pirmatskaņojumu piedzīvoja 2012.gada decembrī Minhenē un kurā savus speciāli šim gadījumam komponētos sacerējumus prezentēja astoņi jauni Austrumeiropas komponisti. Šie jaunie cilvēki tika izvēlēti spēcīgā konkurencē, tādēļ jo sevišķi liels prieks viņu vidū redzēt trīs Latvijas pārstāvjus - Andri Dzenīti, Kristapu Pētersonu un Jāni Petraškeviču. Projekts ir Vidusaustrumeiropas Gētes institūtu iniciatīva sadarbībā ar «Ensemble Modern» un fondu «BHF-BANk-Stiftung».

Ensemble Modern
Ensemble Modern Foto: Publicitātes foto

«Estonian Trio»

9.oktobrī Spīķeru koncertzālē spēlēs «Estonian Trio». Kopā ar brāļiem Jervi - čellistu Mariusu un pianistu Mihkelu - uzstāsies klarnetists Gajs Spilmens - jauns austrālietis, kurš studējis Lībekā pie Sabīnes Meijeres un Reinera Vēles un patlaban ir Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenais klarnetists. Koncerta programma būs daudzveidīga - līdzās tādiem klasiskiem repertuāra vaļiem kā Johannesa Brāmsa trio, Maksa Bruha miniatūru tetrāde un Roberta Šūmaņa duets izskanēs Fransisa Pulenka Klarnetes sonāte, «Sibēliusa ēnā» dzīvojušā Somijas zviedra Einara Englunda Introdukcija un Tokāta, kā arī jaundarbs, ko radījis igauņu vecākās paaudzes skaņradis Renē Ēspere.

«Sinfonietta Rīga», Ksenija Sidorova un «Vītols, Vasks un Šūberts»

12.oktobrī Lielajā ģildē «Sinfonietta Rīga» muzicēs kopā ar vienu no pasaules izcilākajiem altistiem - Maksimu Risanovu. Programmā būs nemirstīgais Šūberts un mūsdienu autoru variācijas par viņa ģeniālo mūziku.

Vijolnieks Maksims Risanovs
Vijolnieks Maksims Risanovs Foto: Publicitātes foto

15.oktobrī Spīķeru koncertzālē varēs dzirdēt «Lielās mūzikas balvas 2012» laureāti, akordeonisti Sidorovu, kas prezentēs savu jauno soloalbumu «Fairy Tales». Albumu klajā laidis Apvienotās Karalistes skaņu ierakstu nams «Champs Hill Records».

Rudens kamermūzikas festivāls noslēgsies 16.oktobrī Mazajā ģildē ar koncertu «Vītols, Vasks un Šūberts». Mūsu lieliskais Spīķeru kvartets pirmoreiz satiksies ar Londonā dzīvojošo ekspresīvo čellisti Kristīni Blaumani, lai atskaņotu Franča Šūberta brīnumskaisto Stīgu kvintetu. Kompānijā šim agrīnā romantisma meistardarbam - ideālu un mīlestības pavedienu cauraustais Pētera Vaska Piektais stīgu kvartets un šīgada jubilāra Jāzepa Vītola miniatūras, kas ilgu laiku dusējušas neatklātas un nespēlētas.

Rudens kamermūzikas festivāla patrons ir Pēteris Vasks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu