ASV vēstniece norāda, ka nav ieteikusi Ušakovam atzīt okupāciju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

ASV vēstniece Džūdita Gārbere atzīst, ka bijusi pie "Saskaņas centra" (SC) Saeimas frakcijas vadītāja Jāņa Urbanoviča mājās Rēzeknē, taču uzsvēra - viņa neesot ieteikusi SC līderim Nilam Ušakovam atzīt okupāciju.

Vēstniece intervijā Latvijas Televīzijai uz jautājumu, vai viņa ieteikusi Ušakovam Rīgas konferencē atzīt okupācijas faktu, smejot atbildēja: "Nē, es neesmu viņam ieteikusi to darīt."

Vienlaikus viņa atzina, ka ir tikusies ar Urbanoviču viņa mājās Rēzeknē.

"Jā, es biju uzaicināta tikties ar Urbanoviču viņa vasaras mājā Rēzeknē. Pirms vēlēšanām esmu tikusies ar dažādu partiju vadītājiem dažādās vietās un mums ir bijušas sarunas par notikumiem un izaicinājumiem, kas Latvijai vēl ir priekšā," stāstīja diplomāte.

Arī Krievijas vēstnieks Aleksandrs Vešņakovs televīzijai apliecināja, ka bijis mājās pie Urbanoviča, un, viņaprāt, arī citi vēstnieki tur ir bijuši.

"Šāda veida notikumi kļūst par sensāciju, kad notiek asas sarunas par koalīcijas veidošanu. Bet nekā sensacionāla te nav. Normāli diplomāti visu laiku cenšas izveidot attiecības arī ar politiķiem šajā valstī, ko dara arī ASV un Krievijas vēstnieks," norādīja diplomāts.

TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka okupācijas fakta atzīšanai SC piekritis pēc ASV vēstnieces viesošanās pie SC līdera Jāņa Urbanoviča. ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere SC esot centusies palīdzēt atvērt durvis uz iekļūšanu valdībā, novērojis raidījums "Nekā personīga".

Vēl pirms Saeimas vēlēšanām, augusta beigās, Gārbere viesojusies Latgalē pie SC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Jāņa Urbanoviča mājās. Kāds informācijas avots Ārlietu ministrijā "Nekā personīga" sacījis, ka, iespējams, šajā Urbanoviča sarunā ar Gārberi ir dzimusi ierosme, lai SC līderis Nils Ušakovs nāktu pretim tai sabiedrības daļai, kas no SC jau sen gaida Latvijas padomju okupācijas fakta atzīšanu.

Ušakova angliski izteiktie vārdi "50 padomju okupācijas gadi" izskanēja pāris nedēļas pēc Gārberes tikšanās ar Urbanoviču ārpolitikas un drošības problēmām veltītajā Rīgas konferencē, kur tobrīd tieši Gārbere sēdēja Ušakovam līdzās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu