Miris ģitārists un "Pentangle" dibinātājs Bērts Jenšs

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Trešdienas rītā 67 gadu vecumā miris ģitārists Bērts Jenšs (Bert Jansch), kurš savulaik bija viena no vadošajām figūrām britu folkmūzikas aprindās un atstājis ievērojamu ietekmi arī uz mūsdienu rokmūziķiem. Jenšs slimoja ar plaušu vēzi, un pirms dažām nedēļām viņa veselības stāvoklis strauji pasliktinājās. Pēc hospitalizācijas viņš miris Londonas hospisā.

Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados Skotijā dzimušais Jenšs devās uz Londonu cerībā plūkt solo mākslinieka laurus, taču drīzumā viņš dibināja akustisko grupu "Pentangle".Pēc pieciem gadiem, grupai izjūkot, Jenšs atkal atgriezās pie solo karjeras.

Nesen "Pentangle" atjaunoja savu darbību, un pēdējo reizi ar savu kādreizējo grupu Jenšs uzstājās vēl augustā.

Jenša radītā akustiskā mūzika bija eklektiska un ietvēra dažādus stilus, tostarp blūzu, folkmūziku un džezu, atstājot milzīgu ietekmi uz britu mūzikas turpmāko attīstību.

Jenša veikumu augstu vērtējuši tādi rokmūzikas grandi kā leģendārās grupas "Led Zeppelin" ģitārists Džimijs Peidžs un kanādiešu mūziķis Nīls Jangs.

Savu pirmo albumu "Bert Jansch" Jenšs, kurš tikko ar autostopu bija ieradies Londonā no Edinburgas, ierakstīja 1965.gadā, izmantojot lienētas ģitāras. Šajā albumā jau atrodama viņa vispazīstamākā dziesma "Needle of Death".

Pēdējais Jenša albums - "Black Swan" - iznāca 2006.gadā.

Kopumā savā mūžā Jenšs ierakstījis vairāk nekā 25 albumus un turpināja strādāt gandrīz līdz pašam nāves brīdim.

Vienu no savām pēdējām ierakstu sesijām Jenšs veica kopā ar britu rokzvaigzni Pītu Dohertiju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu