London Grammar «If You Wait» (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«The XX + Anna Kalvi,» tā pavisam īsi un kodolīgi varētu raksturot šo pavisam jauno britu mūzikas grupu «London Grammar», kuras debijas plate «If You Wait» pirmajā nedēļā uzšāvās līdz pat 2. vietai Apvienotās Karalistes UKtop40, pārdodot 33 130 ieraksta kopiju.

London Grammar «If You Wait»

(Metal & Dust Recordings Ltd)

9/12

Tā vien izskatās, ka šās vasaras «Positivus» festivāla viesis - trio «The XX» būs kļuvis par to kolektīvu, kas šobrīd nosaka labo toni un aktuālas tendences britu mūzikā. Noslēpumains tēls, reverbrētas ģitāras, klusināta noskaņa - tas viss raksturīgs daudzām jaunā viļņa britu (ne tikai) grupām. Viens no «The XX» kloniem, piemēram, ir zviedru/austrāļu māsu dueta «Say Lou Lou» skaņdarbs «Fool of Me», par «The XX» ietekmi runā arī amerikāņu R&B mūziķi Dreiks (Drake) un Maksvels (Maxwell) un arī šā raksta varoņus - divu jaunekļu un vienas daiļavas trio mūzikas kritiķi bieži salīdzina ar šiem trim londoniešiem melnā.

Pamatoti. Īpaši tas jūtams plates pirmajā dziesmā «Hey Now», kur muzikāli valda līdzīga noskaņa - tas pats reverbrētais ģitāras tembrs, kuram apakšā mutuļo «Radiohead» raksturīgais («Kid A» ievadošās dziesmas «Everything in its right place») sintezatora tembrs. Arī paši mūziķi atzīst zināmu «The XX» ietekmi un bijuši ļoti pagodināti, ka tieši viņus «The XX» izvēlējās par savas tūres iesildītājiem.

Stilīgās Hannas džinsenes, gluži kā no seriāla "Glābējzvans"
Stilīgās Hannas džinsenes, gluži kā no seriāla "Glābējzvans" Foto: Publicitates foto

Grupas pirmsākumi meklējami 2009. gadā, kad dziedātāja Hanna Reida (Hannah Reid, 23) un ģitārists Dens Rotmans (Dan Rothman, 23) iepazinās Notinghemas Universitātē un sāka kopā muzicēt. Pēc pāris gadiem duetam pievienojās multiinstrumentālists Dots Meidžors (Dot Major, 22), īstajā vārdā Dominiks un tieši šo brīdi var uzkskatīt par «London Grammar» sākumu. Hanna pie savām jaunības muzikālajām ietekmēm min Maiklu Dzeksonu, Vitniju Hjūstoni, savukārt Dots ir liels «The Smiths» un Deivida Bovija cienītājs.

Minētais «Hey Now» tiek izdots 2012. gada decembrī un drīz aplido hipsterīgākos mūzikas blogus kā «karstākais» jaunums mūzikā. Šā gada februārī seko mazalbums (EP) ar četrām dziesmām, piedāvājums sadarboties no britu elektroniskās mūzikas dueta «Disclosure», piedāvājums koncertēt kopā «The XX» u.c. labas lietas, kas par jauno grupu mūzikas presē liek runāt arvien skaļāk.

Nav dūmu bez uguns un šī uguns «London Grammar» gadījumā ir talantīgā un izskatīgā (popmūzikā tas taču tomēr ir tik svarīgi) dziedātāja Hanna, kuras mazliet piesmakušais soprāns ir trio skanējuma emocionālais centrs. Pati Hanna smejas, ka viņas dziedājums tiek salīdzināts ar teju visām dziedošajām popdīvām, kas vēl pagaidām šķiet pagodinoši, taču ar laiku noteikti varētu sākt kaitināt. «Ceru, ka manā balsī tomēr ir kaut kas oriģināls un atšķirīgs,» viņa izsakās kādā intervijā.

Anna Kalvi, Florense Velša, Džesija Veira, pat Lana Del Reja ir tikai dažas no asociācijām, kas dominē recenzijās par «London Grammar».

London Grammar «If You Wait»
London Grammar «If You Wait» Foto: Publicitātes foto

Pirmo reizi izdzirdot «London Grammar» pie sevis nodomāju, ka šis varētu būt kārtējais pārhaipotais, priekšlaicīgi saslavētais britu preses jājamzirdziņš, taču ar laiku klausoties, iedziļinoties, noķēru kaut kādu netveramu sajūtu, kas caurvij šo debijas plati un liek justies komfortabli. Mazliet akadēmiskais, koriskais Hannas vokāls brīžiem ir izaicinošs, taču rezultātā viss ir normas robežās.

Interesanta debija.

Iesaku: «Strong», «Stay Awake».

London Grammar
London Grammar Foto: Publicitātes foto

Izdošanas datums: 09.09.2013.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu