Zatlers: SC aicināšanai valdībā ir vairāki būtiski argumenti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Saskaņas centra" (SC) aicināšanai valdībā ir vairāki būtiski argumenti, šodien norādīja Zatlera reformu partijas (ZRP) vadītājs Valdis Zatlers. Kā pirmo argumentu Zatlers minēja to, Valda Dombrovska (V) vadīta valdība un trīs Saeimā plašāk pārstāvēto partiju koalīcija būtu skaidrs signāls, ka Latvijā tiek turpināta iepriekšējos gados veiksmīgi sāktā ekonomiskā politika. Tāpat arguments SC aicināšanai valdībā esot iespēja realizēt pieteiktās reformas.

Papildināts viss teksts un pievienots video.

Attiecībā uz to, kāpēc par premjeru tiek rosināts iecelt Valdi Dombrovski (V), Zatlers norādīja, ka valdības darbā nepieciešams nodrošināt pēctecību. Jautāts, vai ZRP nominētais premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs to nespētu, Zatlers atbildēja, ka "gan jau Spūdžam atradīsim vietu un viņš būs efektīvs valdības dalībnieks".

Zatlers: sarunās var panākt daudz

SC līderis Nils Ušakovs iepriekš norādījis, ka dalībai valdībā SC ir divas "sarkanās līnijas". Pirmā "sarkanā līnija" ir pensiju indeksācija jau 2012.gadā, bet otra saistīta ar vēstures jautājumu atspoguļošanu valdības deklarācijā - ja tādi tur tiks iekļauti, jābūt arī atsaucei, ka Latvijā okupantu nav, norādīja SC līderis.

Lūgts komentēt, vai līdz ar SC aicināšanu valdībā ZRP ir gatava pieņemt šos divus noteikumus, Zatlers norādīja, ka pensiju indeksācija ir iespējama, tikai vadoties pēc situācijas valsts budžetā, bet par atsauci "Latvijā okupantu nav" deklarācijā Zatlers sacīja, ka SC vēlētājiem un arī nepilsoņiem ir jādod drošības sajūta.

Taujāts, kādas ir viņa prognozes, vai izdosies izveidot koalīciju ZRP iecerētajā sastāvā, Zatlers teica, ka patlaban redz tikai pozitīvus signālus, un arī līdzšinējās sarunas rāda, ka sarunās daudz var panākt.

Turklāt valdības deklarācijā tikšot arī iekļauta skaidra, terminēta rīcībpolitika tiesiskuma stiprināšanai, tāpēc Zatlers neredz pretrunas tajā, ka valdībā tiek aicināta partija, kuras deputāti balsoja pret atļauju veikti kratīšanu Aināra Šlesera (LPP/LC) dzīvesvietā.

Par labu SC iekļaušana valdībā runājot arī tas, ka tā ir ārkārtas Saeimas vēlēšanās uzvarējusī partijas, kas ieguvusi plašāko pārstāvniecību Saeimā.

Zalers arī uzskata, ka SC dalība koalīcijā veicinātu etnisko saliedētību Latvijā, kas līdz šim politikā ir bijis ļoti jūtīgs jautājums.

Zatlers: "Pilsoniskās savienības" paziņojums mums atvēra acis

"Pilsoniskās savienības" (PS) paziņojums par nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) kā vēlamo koalīcijas partneri mums atvēra acis, ka "Vienotība" varbūt nemaz nav vienota partija, šodien lēmumu aicināt "Saskaņas centru" (SC) iekļauties koalīcijā skaidroja Zatlera reformu partijas (ZRP) vadītājs Valdis Zatlers.

Viņš arī atzina, ka tieši ar "Vienotību" sarunās par programmatiskajām nostādnēm bijušas lielākās grūtības rast kopsaucējus un ar SC un arī nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) problēmu bijis mazāk.

Zatlers norādīja, ka ZRP bijušas plašas un aktīvas diskusijas par to, kuru no diviem iespējamajiem partneriem aicināt koalīcijā, taču diskusijas novedušas pie vienprātības.

Jau vēstīts, ka ZRP valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēmusi, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un SC un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Dombrovskim.

Kā aģentūru ZRP pārstāve Daiga Holma, ZRP uzskata, ka Latvijai pašlaik ir nepieciešams lēmums par SC aicināšanu valdībā un šī plašā koalīcija nodrošinās iespēju vislabāk īstenot Latvijas vēlētāju vairākuma gribu.

SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu