Ušakovs: SC gatava iet koalīcijā arī bez Rubika LSP

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ja nesakritīs apvienībā ''Saskaņas centrs'' (SC) ietilpstošo politisko spēku – Jāņa Urbanoviča vadītās partijas ''Saskaņa'' un Alfrēda Rubika vadītās Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) – viedokļi par koalīcijas veidošanas principiem, tad koalīcijā būtu gatava darboties arī tikai partija ''Saskaņa'' bez LSP, šādu SC līdera Nila Ušakova viedokli pauda viņa preses sekretāre Anna Kononova.

Papildināts ar A.Rubika komentāru

''SC sastāv no divām partijām – ''Saskaņas'' un LSP. Dažreiz mums starp divām partijām viedokļi nesakrīt. Bet, ja mums viedokļi nesakritīs tik svarīgā jautājumā kā koalīcijas veidošanas principi, tad iespējamo koalīcijas deklarāciju būs gatava parakstīt tikai partija ''Saskaņa'', kas ir gatava uzņemties tādu atbildību,'' norādīja Ušakovs.

Jau vēstīts, ka Zatlera reformu partijas (ZRP) valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēmusi, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un SC un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Valdim Dombrovskim.

''Vienotība'' par šādu lēmumu esot "nepatīkami pārsteigta", jo koalīcijā labāk vēlētos redzēt nacionālo apvienību, savukārt SC to vērtē pozitīvi un jau nodēvējusi par ''vēsturisku soli''.

ZRP valde savā šīs nakts paziņojumā arī norādījusi uz priekšnosacījumiem sadarbībai ar SC: Latvijas okupācijas fakta un valstiskuma nepārtrauktības atzīšana, tiesiskuma principu ievērošana un atbildīga ekonomiskā politika. "Mēs sagaidām neatgriezeniskus soļus no SC, kas skaidri apliecinās lojalitāti Latvijas valstij. Aizstāvot šīs pozīcijas sarunās ar SC, konstatējām šī politiskā spēka pausto gatavību konstruktīvi atbildēt uz šiem jautājumiem. SC jāatbrīvojas no interfrontes un komunistiskās partijas rēgiem, tāpat kā citām partijām jāatbrīvojas no iekšējā ienaidnieka meklēšanas," teikts ZRP paziņojumā.

Kā lielākie pretinieki SC rindās okupācijas fakta atzīšanai tiek minēti tieši tajā ietilpstošā politiskā spēka LSP pārstāvji, kurus vada kādreizējais Interfrontes līderis Rubiks.

SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Jaunajā Saeimā no SC saraksta ievēlētā 31 deputāta tikai trīs ir LSP pārstāvji, bet pārējie 28 deputāti ir no partijas "Saskaņa". LSP parlamentā pārstāvēs Artūrs Rubiks, Raimonds Rubiks un Igors Zujevs. 10.Saeimā SC frakcijā bija 29 mandāti un tajā bija par vienu LSP deputātu vairāk, bet jaunajā Saeimā nav iekļuvis Sergejs Fjodorovs.

Rubiks: SC dalību koalīcijā atbalstīsim un nekādus nosacījumus neizvirzīsim

Apvienībā "Saskaņas centrs" (SC) ietilpstošā Latvijas Sociālistiskā partija (LSP) atbalstīs SC dalību koalīcijā un nekādus nosacījumus neizvirzīs, uzsvēra LSP vadītājs Alfrēds Rubiks.

Viņš norādīja, ka jau pērn LSP kongresā tika pieņemts lēmums atbalstīt SC dalību koalīcijā, bet savus pārstāvjus darbam valdībā neizvirzīt.

Rubiks uzskata, ka koalīcija ar SC ir vienīgā pareizā izvēle, jo vēlētāji ārkārtas vēlēšanās tieši SC ir devuši lielāko atbalstu. "Tautas nobalso par SC, bet atrodas gudrie, kuri nerespektē vēlētāju gribu," kritisks bija Rubiks.

Lai arī SC līderis Nils Ušakovs iepriekš paziņojis, ka SC ir divas "sarkanās līnijas" darbam valdībā, Rubiks uzskata, ka nosacījumu izvirzīšana pašreizējā situācijā ir pilnīgi lieka un "sarkano, zilo un zaļo līniju" vilkšana nevajadzīga.

"Valsts deg sarkanās liesmās un tā ir jāglābj, nevis jānodarbojas ar līniju vilšanu un nosacījumu izvirzīšanu," uzsvēra Rubiks.

Rubikam nebūtu arī nekādu iebildumu, ja koalīciju veidotu tikai SC un Zatlera reformu partija (ZRP).

Politisko organizāciju (partiju) apvienība "Saskaņas centrs" tika nodibināta 2005.gadā un tā ietvēra sevī piecas kreisas, kreisi centriskas un centriskas partijas - Daugavpils pilsētas partiju, Tautas saskaņas partiju, partiju "Jaunais centrs", Latvijas Sociālistisko partiju un Sociāldemokrātisko partiju.

Četras no tām - Tautas saskaņas partija, politiskā partija "Jaunais centrs", Sociāldemokrātiskā partija un Daugavpils pilsētas partiju - vienojās par apvienotas Sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" izveidošanu. Visas šīs partijas likvidējušās.

Patlaban apvienība "Saskaņas centrs" sastāv no sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" un Latvijas Sociālistiskās partijas. SC valdes priekšsēdētājs ir Ušakovs, "Saskaņu'' vada Urbanovičs, bet LSP – Rubiks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu