"Vienotība" nepatīkami pārsteigta par ZRP izvēli

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

"Vienotības" valde par Zatlera Reformu partijas (ZRP) piedāvājumu par trešo partneri aicināt tomēr "Saskaņas centru" (SC) lems pirmdien, tikmēr "Vienotības" valdes loceklis un "Pilsoniskās savienības" (PS) pārstāvis Kārlis Šadurskis ir skeptisks par atbalstu tam.

Šadurskis atzina, ka "Vienotības" prioritāte ir apvienības vadīta valdība, bet "ne jebkura". Viņš arī pauda viedokli, ka "Vienotības" valdes vairākums tomēr neatbalstīs ZRP piedāvājumu.

"Zatlera partijas piedāvājums, kas ietver Valdi Dombrovski ["Vienotība"] kā premjeru, izskatās pēc siera peļu slazdā. Kāpēc šajā piedāvājumā ir arī Dombrovskis, še, jums premjers. Es to skaidroju ar pieredzes trūkumu," vērtēja Šadurskis.

Viņš norādīja, ka par SC dalību koalīcijā tiks lemts pirmdien valdes sēdē, un, lai gan PS pārstāvji "Vienotības" ir tikai trešdaļa valdes locekļu, Šadurskis nedomā, ka vairākums "Vienotības" valdē paudīs atbalstu SC.

Šadurskis informēja, ka par šo jautājumu jāspriež arī apvienības domē.

""Pilsoniskā savienība" ir lēmusi par labu citai koalīcijai," atgādināja Šadurskis un pauda, ka "Vienotības" lēmums nebūs par labu SC.

Apvienībā ietilpstošā "Pilsoniskā savienība" šonedēļ vienbalsīgi atbalstījusi koalīcijas veidošanu ar ZRP un Nacionālo apvienību. Valde uzdevusi PS pārstāvjiem "Vienotības" valdē uzturēt šo pozīciju.

Āboltiņa nepatīkami pārsteigta par ZRP lēmumu

''Vienotības'' (V) līdere, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ir nepatīkami pārsteigta par Zatlera reformu partijas (ZRP) valdes pagājušajā naktī pieņemto lēmumu kā trešo partneri pieaicināt ''Saskaņas centru'' (SC) nevis nacionālo apvienību ''Visu Latvijai - 'Tēvzemei un brīvībai/LNNK'' (VL-TB/LNNK).

''Eksprezidents Valdis Zatlers un viņa vadītā ZRP jau otro reizi nepatīkami pārsteigusi savu tuvāko partneri koalīcijas veidošanā - ''Vienotību'' ar pēkšņu lēmumu un nostādīšanu fakta priekšā,'' aģentūrai LETA norādīja Āboltiņa.

''Vienotības'' līdere skaidroja, ka abu partiju pārstāvji jautājumu par trešo koalīcijas partneri plānojuši apspriest nākamnedēļ, un ZRP pēkšņais lēmums esot pārsteigums.

Jautājums par opozīciju nav aktuāls

''Vienotība'' pirmdien sanāks uz valdes sēdi un spriedīs par izveidojušos situāciju. Atbildot uz jautājumu, vai ''Vienotība'' nevarētu pie šāda risinājuma palikt opozīcijā, Āboltiņa norādīja, ka šāds jautājums neesot.

''Šķiet, ka mums varēja būt jauns sākums politiskajā dzīvē un rēķināšanās ar vēlētāju interesēm. Zatleram būtu iespēja risināt tiesiskos jautājumus ar pārbaudīties partneriem - nacionālo apvienību VL-TB/LNNK, nevis SC, kas ir bieži balsojusi pret jautājumiem, kas saistīti ar tiesiskās jomas sakārtošanu,'' teica Āboltiņa.

Viņa uzskata, ka Latvijas attīstība un izaugsme ir iespējama, ja cilvēki lepojas ar nacionālo ideju, valsti un valdību. Situācijā, kad tūkstošiem iedzīvotāju apmet valsti, ir jādomā, uz kādām ētiskām latviskām vērtībām balstīties, lai to apturētu, norādīja Saeimas priekšsēdētāja.

Jau vēstīts, ka ZRP valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēmusi, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un SC un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Valdim Dombrovskim (V).

Kā informēja ZRP pārstāve Daiga Holma, ZRP uzskata, ka Latvijai pašlaik ir nepieciešams lēmums par SC aicināšanu valdībā un šī plašā koalīcija nodrošinās iespēju vislabāk īstenot Latvijas vēlētāju vairākuma gribu.

SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu