Rozenvalds: ZRP lēmums nav pārsteigums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Zatlera Reformu partijas (ZRP) valdes sēdē, kas beidzās pāris stundu pēc pusnakts, nolemts, ka trešajam koalīcijas partnerim jābūt apvienībai "Saskaņas centrs" (SC). ZRP arī aicina Valdi Dombrovski ("Vienotība") turpināt vadīt valdību. Kā TVnet šo pavērsienu skaidro politologs Juris Rozenvalds, tas nekādā gadījumā nav pārsteigums, jo runas par šādu ZRP izvēli izskanēja jau iepriekš.

Jau iepriekš no ZRP rindām izskanēja runas par to, ka izvēle būs tieši SC, domāju - šīs runas nebija bez pamata. Pamatojums šai izvēlei, ar kādu ZRP valde nākusi klajā, ir visnotaļ saprotams. Tas pirmkārt nav par sociālekonomiskiem jautājumiem, lai gan kompromisi šajā jomā ir tālejoši.

Šādi tiek dota iespēja SC uzņemties atbildību

Izšķirošais ir tas, ka vēlamies, lai sabiedrība attīstītos konsolidācijas virzienā, vismaz iezīmējot tendences šajā virzienā. Otrkārt, rēķināmies ar iepriekšējo 20 gadu mantojumu, kad krievvalodīgo kopiena tika atstumta no politiskajiem procesiem. Tagad ir svarīgi dot iespēju šiem cilvēkiem kaut ko mainīt un ietekmēt kopējos procesos, jo kopiena nav maza. Šī būs kopienas iespēja beidzot par kaut ko uzņemties atbildību, tā uzskata Rozenvalds.

Labāka par Dombrovski šobrīd nav

Viss iepriekš minētais arī atbilst Valsts prezidenta teiktajam Ņujorkā - viņš atbalsta iespējami plašu koalīciju un maksimāli pieredzējušu premjerministru. Rozenvalds to citādi nespēj tulkot, kā koalīciju ar SC un Valdis Dombrovskis kā ministru prezidents.

Savukārt Dombrovskim ir lielas cerības turpināt darbu, turklāt tā būtu iespēja "Vienotībai" mainīt savu nostāju daudzos jautājumos. Turklāt "Vienotība" neko nezaudē no saviem principiālajiem uzstādījumiem, jo tie ar ZRP ir līdzīgi. Turklāt Dombrovskis šajā brīdi ir visizdevīgākā kandidatūra, ņemot vērā viņa pieredzi, atpazīstamību pasaulē un ārvalstu investori viņam uzticas, tā komentē Rozenvalds.

Koalīcija ar Nacionālo apvienību būtu vienkāršāka

No šā viedokļa tehniski un no elektorāta lielas daļas attieksmes, koalīcijā ar Nacionālo apvienību būtu vienkāršāk. Taču šajā gadījuma politiķiem jābūt ne tikai elektorāta viedokļa reproducētājam, bet jāmēģina iet pa priekšu tam. Protams, šeit ir liels darbs veicams sabiedrības skaidrošanā. Gribu sacīt, ka ZRP valdes lēmums, ņemot vērā to, ka viņi ir proklamējuši savu vēlmi redzēt Latvijas sabiedrību, kas pārvar atsvešinātību kopienu vidū, ir loģisks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu