Izglītības ministram prasa skaidrot valsts naudas tērēšanu reklāmās (9)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Premjers Valdis Dombrovskis («Vienotība») pirmdien pieprasījis izglītības un zinātnes ministram Vjačeslavam Dombrovskim (Reformu partija, RP) sniegt paskaidrojumus par valsts līdzekļu tērēšanu reklāmās medijos, informēja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke. Premjers pie izglītības ministra vērsies saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par valsts budžeta līdzekļu tērēšanu apmaksāta mediju satura pirkšanai plašsaziņas līdzekļos.

Savā rezolūcijā premjers nozares ministram uzdevis sniegt detalizētu informāciju par iemesliem un argumentiem, kādēļ pieņemts šāds lēmums, kā arī sasniedzamajiem mērķiem, lai būtu pamats izvērtēt šādu līgumu lietderību, norādīja Panke.

Dombrovskim līdz piektdien premjeram jāsniedz informācija par visiem Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), tās padotībā esošo iestāžu un kapitālsabiedrību noslēgtajiem reklāmas līgumiem ar masu medijiem, par līdzekļu avotiem pakalpojumu apmaksai, kā arī jāskaidro iepirkumu veikšanai piemērotā procedūra.

Iepriekš medijos izskanējis, ka IZM pašlaik ir vienīgā ministrija, kas par budžeta naudu pērk saturu medijos. Savukārt RP, kuras pārziņā tā ir, noraida, ka tas saistīts ar popularitātes celšanu un vēlēšanām.

Ministrijai darījumi slēgti ar četriem medijiem uz četriem mēnešiem, tam kopā tērējot nepilnus 22 tūkstošus latu budžeta naudas.

Pirms divām nedēļām slēgts pakalpojumu līgums ar «Latvijas Avīzi» par sešiem tūkstošiem un 50 latiem. Laikraksts apņemas publicēt sešus rakstus, ministrija - sniegt savus norādījumus, par ko šīs publikācijas būs. Līdzīgs darījums slēgts ar interneta portālu «sportacentrs» par vairāk nekā trīs tūkstošiem latu. Reklāmu ministrija publicējusi laikrakstā «Neatkarīgā». Apjomīgākais līgums ministrijai ir ar Radio SWH par 24 ziņu raidījumiem un 24 autorraidījumiem. Ministrija dos priekšlikumus par saturu un dalībniekiem, radio pretī sola nodrošināt augstu žurnālistisko līmeni. Izglītības ministrijas pasūtītajiem raidījumiem un publikācijām jāparādās līdz šā gada beigām.

RP dibinātājs Valdis Zatlers neko sliktu šajos līgumos nesaskata. Par to, ka likums neļauj sponsorēt ziņu raidījums, nezina ne Zatlers, ne pats izglītības ministrs. Zatlers tikai sūdzas, ka politiķiem esot mazas iespējas izklāstīt savu politiku medijos. Savukārt Dombrovskis kategoriski noraida, ka budžeta nauda tādā veidā varētu tikt izmantota viņa priekšvēlēšanu kampaņai.

TV3 ziņoja, ka līgumus vīzējusi ministra preses sekretāre Anna Kononova. Līgumi ar medijiem un iespēja sevi popularizēt pirms vēlēšanām netērējot paša, bet nodokļu maksātāju naudu, līdz šim bija Rīgas abu pirmo personu Nila Ušakova («Saskaņas centrs») un Andra Amerika («Gods kalpot Rīgai») rokraksts. Persona domē, kas savulaik koordinēja līgumus ar medijiem, bija toreizējā mēra preses sekretāre Anna Kononova, atgādināja raidījums.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu