ZRP un "Vienotības" ekspertu grupas tiksies pēdējās diskusijās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zatlera Reformu partijas (ZRP) un "Vienotības" ekspertu grupas piektdien pārrunās jautājumus, kuros viedokļi vēl atšķiras, un pabeigs diskusijas.

"Vienotības" pārstāve Laila Timrota pavēstīja, ka abu partiju ekspertu grupu dalībnieku tikšanās paredzēta Saeimā, taču tās laiks vēl tiks precizēts piektdien no rīta.

Jau vēstīts, ka abu

Jau vēstīts, ka abu partiju izvirzīto ekspertu darba grupas pirmdien un otrdien strādāja trīs programmatiskos blokos – ekonomika un finanses; tiesiskā joma, politiskās reformas un aizsardzība; sociālie jautājumi, tostarp veselība un izglītība. Īpaša uzmanība veltīta valsts ekonomikas atlabšanas plānam un jautājumiem, kas vērsti uz stabilu attīstību, ražošanu, investīciju piesaisti.

"Vienotības" sarunu vadītājs premjers Valdis Dombrovskis iepriekš teica, ka "Vienotības" un ZRP ekspertu grupās izrunātās programmatiskās iestrādes piektdien nosūtīs arī "Saskaņas centram" un Nacionālajai apvienībai, kas ir kandidāti dalībai topošajā koalīcijā.

Savukārt sarunas par koalīcijas modeli partijas atsāks pirmdien.

ZRP pārstāve Daiga Holma iepriekš informēja, ka līdzšinējās sarunās par izglītību ir panākti saskarsmes punkti jautājumos, kas skar izmaiņas visā izglītības sistēmā no bērnudārza līdz mūžizglītībai. Ir panākta vienošanās par pāreju uz valsts un pašvaldību galvojumu jeb vaučeru sistēmu izglītības finansējuma modeli – "nauda seko bērnam/skolēnam" līdz skolai, ļaujot pašvaldībām sagatavoties jaunajai sistēmai, izvērtējot valsts un pašvaldību galvojumu konkrēto formu.

Panākta vienošanās par nepieciešamību reformēt augstāko izglītību divos galvenajos virzienos – finansēšanas modeļa un kvalitātes vadības sistēmas maiņu. Jautājumi, par kuriem pašlaik nav vienošanās, skar augstākās izglītības finansēšanas mehānismu.

Atzīts, ka jāveido starpnozaru programma mazo skolu saglabāšanai lauku apvidos un pedagogu profesionālās kvalifikācijas veicināšana ir nododama profesionālo asociāciju rokās.

Politiskās sistēmas reformu sarunās ir vienošanās jautājumos, kas skar vēlēšanu sistēmas pilnveidošanu, tiešās demokrātijas stiprināšanu, Saeimas politisko partiju darbības atklātumu, tiesiskumu un vēlētāju pārstāvības īstenošanu, valsts prezidenta pilnvaru pilnveidošanu, Ministru kabineta darbības konstruktīvā balsojuma principa ieviešanu, demokrātiskās preses un vārda brīvības nostiprināšanu un pilsonības jautājumus.

Pašlaik ZRP un "Vienotības" viedokļi atšķiras Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtības un nepilsoņu bērnu pilsonības iegūšanas jautājumos.

Savukārt ekonomikas sarunu blokā ir izdevies panākt kopīgu izpratni par fiskālo disciplīnu, iestāšanos eiro zonā un kopējo makroekonomisko ietvaru. Panākta vienošanās par jaunas industriālās politikas ieviešanu, fiskālās padomes nepieciešamību, valsts uzņēmumu vadīšanas principiem un citām jomām.

Pagaidām vēl nav izdevies pilnībā vienoties par reformām nodokļu jomā un augstākās izglītības finansēšanas jomā, taču izdevies panākt progresu, iepriekš pavēstīja Holma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu