Prezidents dod politiķiem nedēļu laika

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdien noslēgušās visu Saeimā ievēlēto partiju sarunas ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu par jaunās koalīcijas veidošanu. Pēc šīm sarunām Bērziņš norādīja, ka ir gandarīts par politiķu viedokļiem saistībā ar fiskālo politiku, demogrāfiju un citiem jautājumiem. Bērziņš gaida, ka partijas par koalīcijas modeli vienosies līdz nākamās nedēļas beigām.

Ja politiķi nepanāks vienošanos līdz noteiktajam laikam, valsts prezidents ir gatavs turpmākai rīcībai. Viņš gan nekonkretizēja, kāda tā būs. Par to viņš runāšot 10.oktobrī, ja politiķi līdz tam nebūs vienojušies.

Prezidents uzskata, ka politiķiem dotais laiks ir pietiekams, lai vienotos. Viņš cer, ka nākamā nedēļa būs interesanta ar skaidriem paziņojumiem.

Valsts pirmā amatpersona pauda gandarījumu, ka visu Saeimā ievēlēto partiju pārstāvji pauduši aktīvu vēlmi darboties tālāk un ievērot Latvijas starptautiskās saistības.

Politiķu vēstījumi prezidentam bijuši ļoti līdzīgi.

Ja noņemtu viņu partiju uzrakstus, prezidents pat domātu, ka runājis ar viena politiskā spēka pārstāvjiem.

Jāvienojas pašiem

Viņš atkārtoti uzsvēra, ka nākamajai koalīcijai vajadzētu būt pēc iespējas plašākai, taču nesauca konkrētus politiskos spēkus. Tas esot pašu politiķu ziņā.

Politiskajiem spēkiem, kuri iekļuvuši Saeimā, ir jāspēj pašiem panākt vienošanos par darbotiesspējīgu koalīcijas modeli.

Prezidentam radusies sajūta, ka kopš vēlēšanām politiskie spēki ir satuvinājušies. Nākamās nedēļas laikā viņi varēs diskutēt par pašu savilktajām "sarkanajām un zaļajām līnijām".

Labākā būtu tāda koalīcija, kura varētu grozīt Satversmi.

Taču vienlaikus šai jomā jāņem vērā Konstitucionālo tiesību komisijas viedoklis.

Viņš vēlas uzzināt arī tiesībsargājošu un drošības iestāžu atzinumus par ikvienu no izvirzītajiem valdības kandidātiem. Bērziņš vēlas pārliecināties, ka nepastāv juridiski šķēršļi, kuru dēļ persona nevar pildīt savus amata pienākumus.

Premjeram vajadzētu būt profesionālam, kā arī ar pieredzi kolektīvu vadīšanā. Pirmo kritēriju Bērziņš attiecina arī uz ministriem.

Prezidents pieļauj arī bezpartejisku premjeru.

Jāsāk strādāt arī deputātiem

Viņaprāt, nekavējoties jāsāk veidot Saeimas prezidija un komisiju sastāvs. To apstiprināšana ir absolūti nepieciešama jaunās Saeimas pilnvērtīgam darbam.

Jau vēstīts, ka Bērziņš trešdien sāka konsultācijas ar partijām par koalīcijas veidošanu. Trešdien viņš tikās ar "Saskaņas centra", Zatlera Reformu partijas un "Vienotības" vadību, bet ceturtdien – ar Nacionālo apvienību un Zaļo un zemnieku savienību.

Valsts pirmā persona cer uz maksimāli plašu jauno koalīciju

Nākamajai valdošajai koalīcijai ir jābūt maksimāli plašai, tā šodien izteicās Bērziņš. Viņš uzsvēra, ka, viņaprāt, jābūt pēc iespējas plašākai koalīcijai, kas var nostrādāt līdz nākamajām parlamenta vēlēšanām. Vislabāk būtu, ja koalīciju veidotu vismaz divas trešdaļas parlamentā pārstāvēto politiķu, lai varētu pieņemt nepieciešamos grozījumus Satversmē.

Jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām, 18.septembrī, sākās Saeimā iekļuvušo partiju pārstāvju sarunas par jaunās koalīcijas veidošanu. Līdz šodienai jau notikuši vairāki sarunu raundi, un kā koalīcijas kodols iezīmējas ZRP un "Vienotība". Abiem politiskajiem spēkiem gan ir tikai 42 mandāti, kas nozīmē, ka jādomā par trešā iespējamā partnera piesaistīšanu - SC vai Nacionālo apvienību. Pagaidām gan ne "Vienotība", ne ZRP nav norādījusi, kurš no šiem politiskajiem spēkiem būtu tīkamāks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu