Bērziņš: iespējamie premjera amata kandidāti nav apspriesti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vakar konsultācijās ar Saeimā ievēlēto partiju pārstāvjiem jautājums par iespējamajiem premjera kandidātiem netika pārrunāts, tā šorīt LNT sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš. Valsts prezidents uzskata, ka priekšvēlēšanu laikā partiju piedāvātie premjera amata kandidāti ir pietiekami interesanti, lai būtu par ko vienoties.

Viņš uzsvēra, ka nemainīga paliek prasība premjera kandidātam - profesionalitāte un vadības pieredze. Pēc Bērziņa domām, svarīgi būtu, lai premjera kandidāts būtu piedalījies vēlēšanās un pēc viņam pievilkto "plusiņu" vai "mīnusiņu" skaita varētu redzēt vēlētāju attieksmi pret šo cilvēku. "Bet pasaulē prakse ir dažāda," sacīja Bērziņš, norādot, ka premjera kandidāts var nebūt arī kādas partijas biedrs.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents vakar sāka un šodien turpinās pirmās konsultācijas ar ārkārtas vēlēšanās Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem.

Vakar Bērziņš tikās ar "Saskaņas centra" (SC), Zatlera reformu partijas un partijas "Vienotība" pārstāvjiem, šodien paredzēta tikšanās ar nacionālo apvienību ""Visu Latvijai!" - TB/LNNK" un Zaļo un zemnieku savienību.

Valsts pirmā persona cer uz maksimāli plašu jauno koalīciju

Nākamajai valdošajai koalīcijai ir jābūt maksimāli plašai, tā šodien izteicās Valsts prezidents Andris Bērziņš. Viņš uzsvēra, ka viņaprāt jābūt pēc iespējas plašākai koalīcijai, kas var nostrādāt līdz nākamajām parlamenta vēlēšanām. Vislabāk būtu, ja koalīciju veidotu vismaz divas trešdaļas parlamentā pārstāvēto politiķu, lai varētu pieņemt nepieciešamos grozījumus Satversmē.

Jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām, 18.septembrī, sākās Saeimā iekļuvušo partiju pārstāvju sarunas par jaunās koalīcijas veidošanu. Līdz šodienai jau notikuši vairāki sarunu raundi, un kā koalīcijas kodols iezīmējas ZRP un "Vienotība". Abiem politiskajiem spēkiem gan ir tikai 42 mandāti, kas nozīmē, ka jādomā par trešā iespējamā partnera piesaistīšanu - SC vai nacionālo apvienību. Pagaidām gan ne "Vienotība", ne ZRP nav norādījusi, kurš no šiem politiskajiem spēkiem būtu tīkamāks.

Noraida ZRP ideju par paralēliem sarunu raundiem

ZRP iesākumā rosināja izveidot divas paralēlas ekspertu grupas, kas nodarbotos ar programmatisko jautājumu saskaņošanu - vienā būtu ZRP, "Vienotība" un SC, bet otrā ZRP, "Vienotība" un VL-TB/LNNK. Tomēr "Vienotību" šāds sarunu formāts neapmierināja un ZRP piekāpās, akceptējot kopējo darbu tikai starp ZRP un "Vienotību".

ZRP un "Vienotības" eksperti no piektdienas līdz otrdienai darbojās trijās grupās: ekonomikas un finanšu blokā, tiesiskuma, drošības un politiskās reformas blokā, kā arī humanitārajā blokā, kur tika runāts par izglītību, sociālo sfēru, demogrāfiju un integrāciju.

Nespēj vienoties par atsevišķiem punktiem

Kā atzina partiju pārstāvji, vienošanās panākta lielākajā daļā jautājumu, tomēr vēl domstarpības esot, piemēram, par augstākās izglītības reformu, tautas vēlēta prezidenta institūciju un automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem.

Neoficiāli izskanējis, ka ZRP un "Vienotībai" esot ļoti grūti izšķirties par trešo koalīcijas partneri - SC vai nacionālo apvienību, - tāpēc no Bērziņa tiekot gaidīts kāds mājiens par piemērotāko koalīcijas modeli.

Bērziņš iepriekš kā kritērijus nākamās valdības vadītāja nominēšanai izvirzījis iespējami plašākas koalīcijas izveidošanu un pieredzējuša premjera kandidāta izvēlēšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu