Sarunas par trešo koalīcijas partneri sāks pirmdien

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Vienotība" (V) un Zatlera reformu partija (ZRP) sarunas par trešo koalīcijas partneri sāks pirmdien, 3.oktobrī. To šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Viņš atzina, ka saruna ar prezidentu bijusi laba un konstruktīva. „Vienotība” esot apmierināta ar sarunu gaitu.

Pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar programmām, tostarp ekonomiskie, tiesiskie, kā arī sociālie un izglītības jautājumi. Tāpat pārrunāta partiju rīcība koalīcijas veidošanā un konsultāciju gaita.

"Vienotības" pārstāve Solvita Āboltiņa sacīja, ka "Vienotība" jutusi patiesu prezidenta ieinteresētību par programmas jautājumiem.

Darbs turpinās

Dombrovskis klāstīja, ka "Vienotība" sagaidīs Valsts prezidenta rezumējumu par sarunām ar partijām un tad pēc nelielām korekcijām "Vienotības" un Zatlera reformu partijas (ZRP) ekspertu grupās izrunātās programmatiskās iestrādes piektdien nosūtīs arī "Saskaņas centram" un Nacionālajai apvienībai.

Sarunas par tālāko koalīcijas modeli un trešo partneri tajā abas partijas turpinās pirmdien, 3.oktobrī.

Prezidents pagaidām sarunās neiejauksies

Valsts prezidents pagaidām neiejaukšoties koalīcijas veidošanas procesā, atstājot vienošanos par tās aprisēm Saeimā ievēlēto politiķu ziņā.

Tikai tad, ja kādu iemeslu dēļ tas nebūs iespējams, prezidents iesaistīsies ar konkrētiem ierosinājumiem. Pagaidām gan neesot pazīmju, ka tas nebūtu iespējams.

Prezidents respektējot vēlētāju izvēli.

Viedoklis par dominēšanu atšķiras

Uz jautājumu, kas dominē ZRP sarunās, "Vienotības" pārstāvji sacīja, ka nav sajūtas, ka runātu vecākais brālis ar jaunāko. Sarunas esot koleģiālas un konstruktīvas.

Savukārt ZRP līderis Valdis Zatlers pirms brīža žurnālistiem sacīja, ka sarunās dominējot viņi un viņu rīcības plāns.

Dombrovskis cita starpā pēc tikšanās apliecināja, ka ir gatavs strādāt arī turpmāk kā premjers. Viņš gan neatklāja, pēc kādiem kritērijiem partijas izvēlēsies trešo partneri koalīcijai. Viņš arī nekonkretizēja, kad notiks deputātu kopsēde.

Prezidents sācis sarunas ar partijām

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Bērziņš šodien sāka sarunas ar partijām, lai runātu par jaunās koalīcijas veidošanas gaitu.

Kā ziņots, SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām, 18.septembrī, sākās Saeimā iekļuvušo partiju pārstāvju sarunas par jaunās koalīcijas veidošanu. Līdz šodienai jau notikuši vairāki sarunu raundi, un kā koalīcijas kodols iezīmējas ZRP un "Vienotība". Abiem politiskajiem spēkiem gan ir tikai 42 mandāti, kas nozīmē, ka jādomā par trešā iespējamā partnera piesaistīšanu - SC vai nacionālo apvienību. Pagaidām gan ne "Vienotība", ne ZRP nav norādījusi, kurš no šiem politiskajiem spēkiem būtu tīkamāks.

Bērziņš iepriekš kā kritērijus nākamās valdības vadītāja nominēšanai izvirzījis iespējami plašākas koalīcijas izveidošanu un pieredzējuša premjera kandidāta izvēlēšanos.

Rīt sarunas turpināsies

Rīt sarunas notiks ar nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu