Ministrija konstatē daudz pārkāpumu Liepājas skolā (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: liepajniekiem.lv

Šonedēļ beigusies pret Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolas direktori Smaidu Rubezi ierosinātā disciplinārlieta – viņai izteikts rājiens. Par to informē lietas rosinātājas Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters. Tikmēr skolas darbinieki, kam uzteikts darbs, turpina tiesāties.

Disciplinārlietas izskatīšanai izveidotā komisija ierosinājusi: ja būs līdzīgi vai kādi citi pārkāpumi, jāizvērtē skolas direktores atbilstība amatam, saka U. Lielpēters. Disciplinārlieta ierosināta pēc Kultūras ministrijas šovasar veiktā ārkārtas audita Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolā. Iemesli, pēc valsts sekretāra vietnieka teiktā, ir «virkne dažādu pārkāpumu».

Tie attiecas uz darba disciplīnas ievērošanu, darba laika uzskaiti, uz rīcību ar skolas materiālajiem līdzekļiem un skolas finansēm. Par finanšu pārkāpumiem stāstot, U. Lielpēters norāda, ka runa ir par kritērijiem, izmaksājot prēmijas. Tāpat pārkāpumi ir par skolas iekšējo normatīvo aktu nesaskaņošanu ar to pārraugošo Kultūras ministriju, kā arī par skolas autotransporta izmantošanu. Auditā veiktas arī pārbaudes par iespējamiem pārkāpumiem saistībā ar nelikumībām stipendiju izmaksā, bet tam neesot tikuši gūti pietiekami dokumentāri pierādījumi.

«Neviens no pārkāpumiem nav radījis neatgriezeniskas sekas sabiedrībai, bet to ir daudz,» norāda amatpersona.

Oktobra sākumā Kultūras ministrija gaida atbildi no Valsts darba inspekcijas, kurai tā nosūtījusi informāciju. Tā ir par jautājumiem, kas saistīti ar skolas darbinieku sūdzībās minētajiem faktiem. No vienas pamata sūdzības «veidojās diezgan liels apjoms», saka U. Lielpēters. Viens no jautājumiem ir par Ilzes Elizabetes Rasas atbrīvošanu no Liepājas Bērnu mākslas skolas vadītājas pienākumiem.

Jau rakstīts, ka lielās skolas direktore no amata šovasar atstādinājusi mazās skolas vadītāju I. E. Rasu. Bērnu mākslas skolas pedagogi asi nostājas pret šādu lēmumu un vadītāju aizstāv, tāds pats viedoklis ir arī vecākiem, kas rakstīja arī atklātu vēstuli viņas aizstāvībai.

Šonedēļ Liepājas tiesa skatīja I. E. Rasas prasību pret Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolu par darba devēja uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu. Mākslas vidusskolu pārstāvošā advokāte Gunta Gulbe prasību neatzina, savukārt prasītāju pārstāvošais jurists Agris Svare no tās neatkāpās – tātad mierizlīgums pašlaik nav iespējams.

Prasītāja izskaidrotā lietas būtība: I. E. Rasas atbrīvošana no Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolas struktūrvienības vadītājas amata nav saistīta ar organizatoriskiem apsvērumiem vai saimniecisku pasākumu veikšanu, kā to pamato mākslas vidusskolas vadība. Tās ir represijas un vēlme atbrīvoties no direktores kritizētājiem, jo vadītāja sūdzējusies Kultūras ministrijai par mākslas vidusskolas direktores prettiesisku rīcību, norāda prasītājs. «Visiem administrācijas pārstāvjiem, kas sūdzējās par direktores prettiesisku rīcību, ir uzteikums,» pirmdien notikušajā tiesas sēdē sacīja A. Svare. Trīs no viņiem vērsušies tiesā, ceturtais to nav darījis, tomēr arī viņš uzskata, ka uzteikums ir nelikumīgs.

G. Gulbe iebilst, ka viņai un skolai par šādu sūdzību Kultūras ministrijai nekas neesot zināms. Tādēļ apgalvojumi, ka I. E. Rasa atbrīvota šā iemesla dēļ, esot nepamatoti.

Liepājas tiesā redakcija uzzināja, ka šoruden gaidāmas vēl divas tiesas sēdes, kurās šogad no darba atbrīvoti Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolas darbinieki tiesājas par darba devēja uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu.

Lietu, kurā prasītāja ir I. E. Rasa, turpinās skatīt 21. novembrī. Tad uz tiesas sēdi pēc prasītāja lūguma tiks aicināts liecinieks, kā arī līdz tam prasītāja puse var iesniegt dokumentus, kas, pēc tās ieskatiem, varētu palīdzēt lietu izskatīt pēc būtības.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu