Skulme, Dimiteri un Ģelzis atklāj izstādi «Neredzamās skatuves» (5)

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP /LETA

No šodienas līdz 29.decembrim Dailes teātra Mākslas telpā «Brīvības 75» apskatāma izstāde «Neredzamās skatuves».

Izstādes kuratore Inga Šteimane piedalīties izstādē ir aicinājusi piecus autorus, kuri tā vai citādi ir saistīti ar teātri un izcilo aktrisi Viju Artmani. Tie ir Džemma Skulme, Juris Dimiters, Kristiana Dimitere, Kristaps Ģelzis un Anna Iltnere.

Izstādi "Neredzamās skatuves" veido

četru paaudžu mākslinieku darbi un viņu komentāri,

kas izceļ ar teātri saistītos dzīves un mākslas faktus.

Džemma Skulme izstādījusi gleznas, kuru sižetā un kompozīcijā izmantoti viņas bērnības zīmējumi, bet komentāri ietver pārdomas par viņas radošajiem meklējumiem un atradumiem. Māksliniece to sauc par ceļu "pie sevis, prom no zināmā, rafinētā, atbrīvojot ķermeni, atbrīvojot varbūt pat garu, un, ja tas izdodas, tad notiek negaidītas lietas".

Skulmes dēls Juris Dimiters piedāvā sižetu par mīlu, flirtu un kaisli, ko dažādās variācijās izspēlē izdeguši sērkociņu pāri. Sižetu mākslinieks izdomāja 1979.gadā un pirmo darbu nosauca slaveno mīlētāju vārdā "Romeo un Džuljeta", bet jaunākā versijas fonā ir gleznotāja Kloda Lorēna piemīlīgo ainavu digitālā apropriācija.

Jura Dimitera saistība ar Dailes teātri ir tieša un mantota. Viņš ir aktiera Artūra Dimitera dēls, bet viņa vectēvs bija gleznotājs, pedagogs un Dailes teātra galvenais dekorators, Eduarda Smiļģa skatuvisko ideju īstenotājs Oto Skulme.

Dimiters ir veidojis vairāku populāru Dailes teātra izrāžu scenogrāfiju. "Šerloks Holms" (1979), "Džons Neilands" (1982), "Zilā, (1982), "Sievietes, sievietes" (1986), 2012.gadā viņš veidoja scenogrāfiju Dailes teātra izrādei "Mana lēdija Nikotīna".

Vijas Artmanes meita Kristiana Dimitere izstādē demonstrē darbus, kuros satuvināti jēdzieni - naivums un paradokss. Glezna "Mammu, gaidi mani!", skulptūra "Somiņa mammai" un "kūniņas" ir veltījums Vijai Artmanei.

Kristapa Ģelža māte ir aktrise Ilga Hincenberga. Viņš ir veidojis Dailes teātrī Ausmas Kantānes 1997.gadā iestudējumam "Stigma. Vīzijas ceļā Viļņa-Berlīne-Parīze-Barselona-Roma-Rīga" scenogrāfiju.

Anna Iltnere, kurai tā ir pirmā izstāde, demonstrē lappuses no savas bērnības dienasgrāmatas par Latvijai tik dramatiskajiem 1991.gada notikumiem.

"Neredzamās skatuves" ir jau ceturtā izstāde Dailes teātra Mākslas telpā "Brīvības 75".

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu