IUB: nevar viennozīmīgi pateikt, vai LOK ierobežo konkurenci (50)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvija nav Nīderlande, taču mūsu olimpiešus nākamā gada Soču spēlēs pasaule redzēs oranžos sporta tērpos. Par to parūpējusies Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK), kuras izsludinātais sportistu formu iepirkums vieš aizdomas, ka uzvara jau iepriekš bijusi garantēta vienam pretendentam - somu zīmolam «Halti». Iepirkumu Uzraudzības birojs (IUB) ir informēts par konkursu, taču norāda, ka nezinot visus LOK pieteikuma prasību motīvus, nevar viennozīmīgi konstatēt, vai iepirkums ierobežo konkurenci.

TVNET rīcībā esošās LOK sagatavotajā tehniskajā specifikācijā (skatīt materiālu resursos!) kā viena no prasībām norādīts tas, ka tērpu krāsai jābūt oranžai. Pārskatot to rodas iespaids, ka konkursa nolikums apzināti veidots tā, lai «atsijātu» visus pretendentus un nodrošinātu uzvaru somu firmai «Halti», kurai arī uzticēts piegādāt olimpiešu formastērpus.

Bez oranžā toņa uzmanību piesaista fakts, ka laiks no konkursa noslēguma līdz tērpu piegādei bijis ļoti īss - no 18.jūlija līdz 12.septembrim. Ja tas tiktu izsludināts ātrāk, tā uzvarētājiem būtu pietiekami laika piegādāt un saražot formas pasūtītajās krāsās. Turklāt, ja tiktu mainīta krāsa, izvēlētā modeļa cena, arī, visticamāk, būtu nemainīga.

Oranžo krāsas toni LOK izvēlējusies konsultējoties ar modes ekspertiem.

Kā apgalvo tās pārstāvis Mārtiņš Mālmeisters, neviens no ražotājiem nepiedāvājot ziemas slēpošanas jakas Latvijas karmīnsarkanajā un baltajā tonī.

Foto: Kolāža: TVNET

Taisnības labad jāpiebilst, ka no situācijas varētu iziet, iegādājoties tērpus sarkanā un baltā krāsā, taču arī tādu nākamā gada «Halti» katalogā nav. Atgādinām, ka, piemēram, 2004.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā Latvijas futbola valstsvienība spēlēja sarkani baltos «adidas» tērpos un līdzjutēji īpaši neiebilda.

Pēc Mālmeistera domām, tādi ziemas apģērbu zīmoli «Rossignol» un «Fischer» konkursam nav pieteikušies tikai tāpēc, ka to logo ir pārāk lieli un neatbilst Starptautiskās Olimpiskās komitejas noteikumiem. Komitejas pārstāvis norāda, ka pirms iepirkuma konkursa, uzrunāti vairāku (tostarp augstāk minētos) zīmolu pārstāvji, ar aicinājumu sponsorēt tērpus, taču saņemts atteikums.

«Ja «adidas» gribētu pieteikties [konkursam], viņi arī būtu to izdarījuši,»
Foto: Kolāža: TVNET

viņš piebilst. LOK sagatavotajā tehniskajā specifikācijā uzmanību piesaista fakts, ka tehniskā specifikācija ir veidota tieši pēc «Halti» 2013./2014.gada sezonas katalogā pieejamo apģērbu parauga, ar minimālām vizuālām korekcijām izmantojot viņu produktus.

Mālmeisters gan piebilst, šie apģērbi gan sastādīšot nelielu daļu no Latvijas olimpiešu garderobes komplekta Sočos un nebūšot tie, ar kuriem pašmāju sporta cerības iesoļos atklāšanas un nobeiguma ceremonijā.

Foto: Kolāža: TVNET

TVNET sazinājās ar IUB, lai uzzinātu iestādes viedokli par konkursa gaitu. Kā vienu no piemēriem, kas potenciāli varēja ierobežot citu pretendentu iespējas, minējām 3.1.3. apakšpunktu, kurā noteikts, ka konkursantam vismaz vienu reizi ir jābūt piegādājušam sporta apģērbus kādai no atzītajām Olimpiskajām komitejām.

Komentējot šo aspektu, IUB Metodoloģijas departamenta vecākā referente Elīna Virtmane norādīja, ka, nezinot LOK pamatojumu šādas prasības izvirzīšanai, birojs nevar viennozīmīgi konstatēt, vai minētā nolikuma prasība ir nepamatota un konkurenci ierobežojoša. Ja kādam no uzņēmumiem, kas šādu prasību dēļ nevar startēt konkursā, rodas iebildumi, viņiem ir tiesības vērsties ar iesniegumu. Līgumā noteiktajā termiņā IUB nevienu šādu iesniegumu nav saņēmis.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu