Valsts neauglības ārstēšanas programmā – 13 jaundzimušie (56)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Aptuveni lauku skolas klasīte jeb trīspadsmit bērnu - tik mazuļu jau piedzimuši māmiņām, kas izmantoja valsts apmaksāto neauglības ārstēšanas programmu, saskaitīja Latvijas Radio.

Pirmie rezultāti

Neauglības ārstēšanu par valsts naudu uzsāka pērnā gada rudenī. Pagājušajā gadā kopumā nauda bija iedalīta vien 50 medicīniskās apaugļošanas procedūrām un zāļu kursiem. Šogad programma uzņēmusi apgriezienus - apmaksā jau 400 ciklus. Medicīnisko apaugļošanu veic sievietēm līdz 37 gadiem ieskaitot. Pēc tam to var darīt vien par savu naudu.

Kopumā jau piedzimuši 13 bērni, bet kuru katru dienu skaits var mainīties.

«Galvenais jau ir tas pacientu prieks, ka kaut kas izdodas un ka valsts rūpējas. Tas ir tas galvenais ieguvums, manuprāt,» Latvijas radio saka klīnikas «Embrions» vadītājs Gints Treijs

Ir dažas nepilnības

Tomēr ir dažas nepilnības - jau pērnā gada nogalē gan klīnikas, gan arī pacienti signalizēja Veselības ministrijai (VM) par pamanītām nepilnībām jaunajā programmā. Tomēr tās joprojām nav novērstas. «Klīnikas EGV» ginekologs Māris Arājs atgādina vienu no sāpīgākajām -

joprojām nav vienotas rindas. Līdz ar to pacientes var pierakstīties kaut vai visās četrās klīnikās vienlaicīgi.

«Pēc aptuveniem aprēķiniem visās klīnikās ap 1300 pāri - sievietes, kaut gan reāli tas cipars varētu būt stipri mazāks. Ja būtu šī vienotā rinda, tad pacienti daudz ātrāk un efektīvāk varētu saņemt šo medicīnisko apaugļošanu, negaidot divus vai trīs gadus, piemēram, ja viņi konkrēti katrā klīnikā sēž šajā rindā,» norāda Arājs.

Reizēm pret valsts apmaksāto programmu izturas vieglprātīgi

Ginekologs skaidro, ka rindā gaidošās pacientes var pat savu rindu nesagaidīt. Piemēram, ja viņas sasniedz 38 gadu vecumu, kas ir limits neauglības ārstēšanai par valsts naudu. Arājs arī novērojis, ka reizēm pacientes pret valsts apmaksāto programmu izturas diezgan vieglprātīgi. Piemēram, to pusceļā pamet.

Dakteris Arājs piebilst - tā nekad neesot nenoticis, ja paciente ārstējusies par savu naudu, kas ir stipri liela - ap tūkstoš latu. Tad arī pacientes ļoti rūpīgi ievēro ārsta norādījumus. Klīnika piedāvājusi VM risinājumu - līgumā ar pacientēm paredzēt punktu - ja pārtrauc ārstēšanos nemedicīnisku iemeslu dēļ, tad viņai jāatmaksā valsts iztērētā nauda par zālēm.

Attiecībā uz nākamo gadu VM sola, ka noteikti tiks turpināta valsts apmaksātā neauglības ārstēšanas programma.

Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu