Laureāti saka paldies mammai, Dievam un sievietēm

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ceturtdienas vakarā Latvijas Nacionālajā operā risinājās ikgadējā "Latvijas gāzes" balvas pasniegšanas ceremonija, kuras svinīgo daļu vadīja dziedātāja Inga Šļubovska un baletdejotājs Ringolds Žigis. Šogad pirmo reizi tika pasniegtas desmit balvas - Alda Lorenca veidotā statuete un naudas balva -, un ceremoniju, kā ierasts, kuplināja viesu un laureātu priekšnesumi.

Sveicienā - dziesma un dejas

Klāt neesošo dziedātāju Kristīni Opolais, kurai balva piešķirta par īpašiem sasniegumiem, neklātienē sveica viņas skatuves partneris dziedātājs Egils Siliņš. "Tu biji mana Tamāra, es – tavs Oņegins. Mīļā Kristīne, no sirds tevi sveicu ar šiem panākumiem," apsveikuma runā Kristīnei (viņa šajās dienās kopā ar savu dzīvesbiedru diriģentu Andri Nelsonu un viņa vadīto Birmingemas orķestri piedalās Verdi Rekviēma atskaņojumā - red.) teica dziedātājs.

Fragments no Adāna baleta "Žizele" - neklātienes sveiciens laureātei Irēnai Strodei
Fragments no Adāna baleta "Žizele" - neklātienes sveiciens laureātei Irēnai Strodei Foto: LETA

Neklātienē tika sveikta arī baleta soliste, repetitore, pedagoģe, baletmeistare Irēna Strode, kurai piešķirta balva nominācijā "Leģendārs mūžs mākslā" - pēc LNO galvenā baletmeistara Aivara Leimaņa runas par godu laureātei operas baleta trupas dāmas dejoja fragmentu no Adāna baleta "Žizele".

"Šķiet, balvu biju pelnījusi"

Par labāko operas solisti pagājušajā sezonā atzīta dziedātāja Liene Kinča. "Lienes balss - skaists, visos reģistros izlīdzināts spinto soprāns - ir īpaši gaidīta visās operas trupās. Kinča ļoti strauji attīstās, repertuārā ienākot ar lielām lomām - Amēliju operā "Masku balle", ar divām galvenajām sieviešu lomām "Triptihā". Šajās lomās parādās viņas talanta plašā amplitūda un vēl viena īpaša iezīme - jaunā dziedātāja nebaidās no sarežģītiem uzdevumiem," par viņu teic Operas direktors Andrejs Žagars.

Aizvadītās sezonas labākā operdziedātāja Liene Kinča
Aizvadītās sezonas labākā operdziedātāja Liene Kinča Foto: Valērija Vorobjova, speciāli TVNET

Saņemot balvu, māksliniece pateicās Dievam par doto balsi, visiem saviem skolotājiem un cilvēkiem, kas viņu atbalstījuši, mācījuši un palīdzējuši. “Kad uzzināju, ka man piešķirta balva, pirmā doma bija – man liekas, ka esmu to pelnījusi,” smaidot stāstīja dziedātāja.

Aizvadītās sezonas labākais operas solists Jānis Apeinis
Aizvadītās sezonas labākais operas solists Jānis Apeinis Foto: Valērija Vorobjova, speciāli TVNET

Balvu kā labākais operas solists saņēma Jānis Apeinis, kurš pagājušajā sezonā panākumiem dziedājis gan jauniestudējumos (titulloma Pētera Čaikovska "Jevgenijā Oņeginā" un Figaro Džoakīno Rosīni "Seviljas bārddzinī"), gan repertuāra izrādēs - titulloma Volfganga Amadeja Mocarta "Donā Žuanā", Eskamiljo Žorža Bizē "Karmenā", Jeļeckis Pētera Čaikovska "Pīķa dāmā" un Šārpless Džakomo Pučīni "Madama Butterfly". “Es gribētu teikt paldies sievietēm: savai mammai, savai vokālajai pedagoģei un dakterītei, kura allaž man palīdzējusi, kad tas bijis nepieciešams,” pateicības runā pauda dziedātājs.

Elza un Raimonds sola savu horeogrāfiju

Balvu kā labākā baleta soliste saņēma Elza Leimane-Martinova. Viņa dejojusi gan vadošās lomas visās Latvijas Nacionālā baleta pirmizrādēs, gan kopā ar dzīvesbiedru Raimondu Martinovu (arī viņš šogad saņēma balvu kā labākais baleta solists) piedalījusies galā koncertos ar pasaules baleta zvaigznēm ASV, Somijā, Vācijā, Igaunijā, Dienvidāfrikas Republikā un Latvijā. “Paldies manai mammai, kura no čella spēlēšanas mani pievērsa dejošanai,” saņemot balvu, pajokoja dejotājs.

Pāris uz skatuves un dzīvē - Elza Leimane-Martinova un Raimonds Martinovs - sola drīzumā skatītājus iepriecināt ar pašu veidoto horeogrāfiju
Pāris uz skatuves un dzīvē - Elza Leimane-Martinova un Raimonds Martinovs - sola drīzumā skatītājus iepriecināt ar pašu veidoto horeogrāfiju Foto: LETA

Par savu priekšnesumu "Trīs", ko pāris dejoja balvas ceremonijā, Elza stāstīja, ka tā ir viņu pašu veidota horeogrāfija. “Skatītāji noteikti vēl redzēs kādu no mūsu horeogrāfijām, jo pašlaik abi to apgūstam. Visticamāk, tas varētu būt pavasarī,” pauda dejotāji.

Blaumanis priecājas par iespēju uzdziedāt

Par ieguldīto mūža darbu mākslinieciskajā jomā balva piešķirta Andrim Blaumanim, kurš operā nostrādājis 40 gadus. Šajā laikā viņš dziedājis vairākus desmitus lomu, piedalījies vairāk nekā 1400 izrādēs. Piemēram, Džuzepes Verdi "Traviatā" Blaumanis dziedājis gandrīz 300 reižu, tāpat Žorža Bizē "Karmenā".

Par ieguldīto mūža darbu mākslinieciskajā jomā balva piešķirta dziedātājam Andrim Blaumanim
Par ieguldīto mūža darbu mākslinieciskajā jomā balva piešķirta dziedātājam Andrim Blaumanim Foto: LETA

"Tagad balva ir gan man, gan manai kundzei (dziedātājai Lilijai Greidānei – red.). Turēsim to mājās, un abi varēsim priecāties," pateicības runā pauda dziedātājs, vēl piebilstot – lai gan kopš 2009.gada viņš ir “uz brīvām kājām”, viņš tomēr priecājoties par katru reizi, kad tiek zvanīts no Operas un piedāvāts padziedāt kādā izrādē. "Laikam esmu viens no tiem retajiem dziedātājiem, kas joprojām uz skatuves kāpj vēl 75 gadu vecumā," priecājās mākslinieks.





KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu