"Vienotība" sola turpināt sarunas gan ar SC, gan VL-TB/LNNK

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Vienotība" šodien ar apvienību "Saskaņas centrs" (SC) atradusi kopsaucējus gan ekonomikas, gan tiesiskuma sfērās, gan lielā daļā Latvijas valstiskuma pamatjautājumos, bet tas nenozīmē, ka netiks turpinātas sarunas par koalīcijas veidošanu ar nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), šodien žurnālistiem atzina premjers Valdis Dombrovskis.

Dombrovskis norādīja, ka attiecībā uz ekonomiku ar SC nekādu būtisku domstarpību neesot tādos jautājumos kā ekonomikas stabilizācijas programmas turpināšana, starptautiskā aizdevumu programmas pabeigšana un ka budžeta deficīts jāsamazina vismaz līdz 2,5%-3% apmēram no iekšzemes kopprodukta, kā arī jāvirzās uz eiro ieviešanu 2014.gadā.

Tāpat visumā panākta vienošanās dažādos tiesiskuma sfēras jautājumos, par kuriem būtu jāvirza un jāpieņem attiecīgi likumprojekti - par sākumdeklarēšanos, legālo prezumpciju fiziskajām personām, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja direktora amata pretendentu izvēles kritērijiem, par patieso mediju īpašnieku atklāšanu, par deputātu administratīvo atbildību un imunitāti, kā arī par atklātajiem balsojumiem.

SC līderis Nils Ušakovs atzina, ka sarunu laikā veiksmīgi atrisināti vairāki jautājumi ekonomiski sociālajā politikā. Tomēr neesot bijis īstas vienprātības par pensiju indeksēšanu - SC to vēlas jau 2012.gadā, bet "Vienotība" pieļauj tikai 2013.gadā. "Centīgi strādāsim pie tā, lai partnerus pārliecinātu par 2012.gadu," teica Ušakovs.

Dombrovskis pastāstīja, ka pārrunāti arī jautājumi, kas saistīti ar Latvijas valsts pamatjautājumiem. Arī šajos jautājumos praktiski saņemta SC piekrišana, norādīja premjers, piebilstot, ka atzinīgi vērtējot SC publiski atzīto okupācijas faktu.

Ušakovs šodien žurnālistiem uzsvēra, ka nepieciešams darīt visu, lai būtu stabila un rīcībspējīga koalīcija, un tāda tā varot būt, tikai iesaistot SC. Savukārt, atbildot uz jautājumu par iespējamo okupācijas atzīšanu, Ušakovs norādīja, ka ne SC, ne viņš personīgi nevarot ne atzīt, ne neatzīt notikumus, kas ir bijuši 1940.gadā. Viņiem arī neesot alerģijas ne pret vienu vārdu - aneksija, inkorporācija vai okupācija -, bet esot svarīgi, vai šo vārdu lietošana neatstājot sekas uz pašreizējo stāvokli. Ušakovs teica, ka būtu labi, ja tagad tiktu skaļi pateikts un ierakstīts valdības deklarācijā, ka Latvijā nav okupantu un ka netiks pārskatīts šeit dzīvojošo cilvēku tiesiskais statuss.

Premjers gan norādīja, ka saskaņa daudzos jautājumos ar SC nenozīmē, ka netiks turpinātas sarunas ar VL-TB/LNNK, jo arī ar šo politisko spēku sakrītot viedokļi gan ekonomikā, gan tiesiskajā jomā. "Pašlaik no sarunām nav izslēgta neviena partija, un tās turpināsies," piebilda Dombrovskis.

Runājot par SC vēlmi rīkot referendumu par eiro ieviešanu, Dombrovskis skaidroja, ka tauta savu izvēli izdarījusi jau 2003.gada referendumā par iestāšanos Eiropas Savienībā. Pievienošanās eirozonā esot viens no parakstītā iestāšanās līguma nosacījumiem. Savukārt Ušakovs norādīja, ka šis jautājums tālāk esot jāpēta juristiem.

Abu partiju pārstāvji apgalvoja, ka šodien ir runāts tikai par programmatiskajām lietām, nevis par amatiem.

SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. Zatlera reformu partija (ZRP) ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" ieguvusi 20 mandātus. VL-TB/LNNK parlamentā ieguvusi 14 mandātus, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - 13 mandātus.

Politiķi jau sākušas sarunas par nākamās valdības veidošanu.

Kā ziņots, jaunajā Saeimā iespējamas dažādas koalīcijas gan no divām, gan trijām partijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu