Džilindžers: ir izdevies identificēt Dailes teātra skatītāju (12)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP /LETA

Dailes teātris 2013./2014.gada sezonā turpinās attīstīties vairākos virzienos, gādājot gan par māksliniecisko kvalitāti, gan par to, lai teātris kļūtu par atvērtu telpu arī ārpus izrāžu laika.

«Mans sapnis ir par atvērtu telpu. Lai teātris nav tikai klusējoša ēka, lai te var nākt gan dienā, gan vakaros, lai te noris dažādas tikšanās,» šodien jaunajai teātra sezonai veltītajā preses konferencē sacīja Dailes teātra direktors Andris Vītols.

Viņš norādīja, ka, tāpat kā pagājušajā sezonā, Dailes teātris vēlas piesaistīt lieliskus Latvijas un ārvalstu režisorus, tāpat gādāt, lai teātrī strādātu jaunie latviešu režisori un mākslinieki, notiktu bērniem un jaunatnei adresētas izrādes un pasākumi, piemēram, tikšanās reizes šaurākā lokā nekā izrāžu zālē, kurās tiktu lasītas pasakas, teikas un latviešu literatūras darbi.

Tāpat tikšot domāts par aktieru trupas attīstību, gan veidojot sadarbību starp aktieriem un dažādiem režisoriem, gan arī sastrādājoties ar aktieriem, kas nav Dailes teātra štatā, bet «ir Dailes teātra aktieri vienmēr». Toties teātra mākslas telpā būs skatāmas izstādes, kas nodrošinās to, lai teātra apmeklējums sāktos ar apmeklētāju ienākšanu ēkā.

«Dailes teātra uzdevums ir radīt tādu vidi, lai cilvēki, kas, piemēram, ir aizbraukuši prom no Latvijas, te atbrauc atpakaļ un, atnākot uz teātri, saprot, ka viņu vieta un laiks ir šeit,» sacīja Vītols.

Savukārt teātra mākslinieciskais vadītājs Dž.Dž.Džilindžers norādīja, ka, veicot atsevišķas, pārsvarā - individuāla rakstura, aptaujas, ir izdevies identificēt Dailes teātra skatītāju, kura vajadzībām teātris strādās. «Tas ir

cilvēks, kurš lasa grāmatas, skatās filmas, apmeklē izstādes

un nopietnās mūzikas koncertus,» stāstīja Dž.Dž.Džilindžers.

Piecu stundu gara izrāde, Rēzijas atgriešanās, M.Butterfly u.c. jaunumi:

Runājot par teātra jaunās sezonas repertuāru, viņš pavēstīja, ka Lielajā zālē gaidāmi divi akcenti - 10.janvārī pirmizrādi piedzīvos Lietuvas teātra vidē daudzas atzinības saņēmusī Marjusa Ivaškeviča luga «Izraidītie», ko Dailes teātrī to iestudēs pasaulē pazīstamais lietuviešu režisors Oskars Koršunovs. Izrāde tiks adaptēta vietējai situācijai, un tā vēstīs par pirmo latviešu emigrācijas vilni Londonā. «Tā būs

piecas stundas gara izrāde,

kurā apvienots gan šovs, gan traģika, gan smeldze,» sacīja Dž.Dž.Džilindžers, piebilstot, ka izrādē piedalīsies arī rokgrupa «Dzelzs vilks».

Toties sezonas beigās Dailes teātrī uz lielās skatuves tiks rādīta Viljama Šekspīra traģēdija «Ričards III», ko iestudēs režisors Viesturs Meikšāns. «Tas būs netradicionāls iestudējums ar Goran Gora mūziku, «Mareunrol's» tērpiem un Artūru Skrastiņu galvenajā lomā. Mums pašiem šī izrāde ir intriga,» pauda teātra mākslinieciskais vadītājs.

Tāpat Lielajā zālē būs skatāma amerikāņu dramaturga, teātra un kino režisora Nila Labuta trakulīgā izrāde «Šeipings». «Izrāde būs nedaudz vieglprātīgs mēģinājums paspēlēties ar modernās mākslas klišejām un mēģinājums uzdot nopietnus jautājumus par robežām mākslā,» sacīja izrādes režisors Dž.Dž.Džilindžers. Viņš skatītājiem piedāvās arī pēc Aleksandra Dimā romāna «Trīs musketieri» motīviem tapušo izrādi «Milēdija», kas būs

Rēzijas Kalniņas atgriešanās uz Dailes teātra skatuves.

Taču režisore Laura Groza-Ķibere būs iestudējusi intriģējošu spēli ar identitātēm - «M.Butterfly», kurā piedalīsies tenors Sergejs Jēgers, bet galvenajās lomās iejutīsies Dainis Grūbe un Juris Žagars.

Atšķirībā no citiem gadiem šogad Dailes teātrī Ziemassvētku koncerta vietā norisināsies Vecgada koncerts. Tā režisors būs Pauls Timrots, bet Ilmārs Šlāpins piedāvās «sirdi plosošu libretu ar Vecgada dziesmām drastiskā izpildījumā», stāstīja Dž.Dž.Džilindžers.

Mazajā zālē varēs noskatīties Jana Villema van den Bosa iestudēto īru dramaturga Konora Makfērsona drāmu «Slazdā», kas vēstīs par atgriešanos, par pazudušajiem dēliem. «Izrādes centrā būs savstarpējā saskarsme, nevis konfliktsituācijas, un man tas bija milzīgs izaicinājums - radīt izrādi, kur konflikts nav iestudējuma kodols,» sacīja režisors. Šajā zālē būs skatāma arī Venedikta Jerofejeva «Maskava-Gailīši», ko iestudēs režisors Jurijs Djakonovs, Ērika Hānberga «Plikie un pusplikie», ko sadarbībā ar aktieriem-vecmeistariem iestudēs režisors Kārlis Auškāps, «Prāta vētras» bundzinieka Kaspara Rogas «Sapņu grāmata», ko iestudēs režisors Mihails Gruzdovs, un Hanoka Levina «Vecpuiši un vecmeitas», ko iestudēs režisors Regnārs Vaivars. «[Vaivars] ir neaprēķināms cilvēks, kas strādā ar pilnīgi citām metodēm, bet viņam parasti viss sanāk,» piebilda Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs.

Kamerzālē būs skatāma jaunā režisora Dmitrija Petrenko debija «Dailes teātrī» - smieklīgi lirisks stāsts ar nostaļģijas iezīmēm «Biedre Zariņa». Izrāde vēstīs par 20.gadsimta

80.gadiem, kas aplūkoti ar ironiju un pašironiju, papildinot to ar kiču.

«Tas būs stāsts ar spēcīgu vēsturisko un politisko fonu, taču tas fokusēsies uz cilvēku likteņiem. Izrādes mērķis nav teikt ne labu, ne sliktu, bet aktualizēt jautājumu par pagātnes apzināšanos - galvenokārt savas personīgās, ne politiskās un vēsturiskās. Zinām, ka teikt ko nostaļģisku par padomju laikiem nav pieklājīgi, bet mēs gribam iet soli tālāk,» norādīja Petrenko.

Kamerzālē būs aplūkojama arī Dailes teātra aktiera Intara Rešetina debija režijā - romantiska drāma «Nakts vēl nav galā», Sandijas Kalniņas un Timrota izrāde par pakalpojumu pirkšanu un pārdošanu - «Prezentācija», Jurija Djakonova iestudējums «Lauks», Grozas-Ķiberes «Pikaso sievietes» un kolumbiešu rakstnieces Mias Kouto «Dieva indes un velna zāles», kas taps režisora Dž.Dž.Džilindžera iestudējumā un

būs veltījums aktierim Ģirtam Ķesterim 50 gadu jubilejā.

Teātra pagraba telpās būs skatāma režisora Gundara Silakaktiņa debija Dailes teātrī - britu dramaturga Pītera Stroena melnā komēdija «Kauli». Tas būs Silakaktiņa un scenogrāfa Venta Vīnberga mēģinājums radīt Tarantīno un brāļu Koenu filmu atmosfēru, skatītāju ievedot pagrīdes pornofilmu kinoteātrī 20.gadsimta 60.gadu Londonā, stāstīja teātra mākslinieciskais vadītājs.

Izstāde «Neredzamās skatuves»

Savukārt 19.septembrī Dailes teātra mākslas telpā «Brīvības 75» tiks atklāta izstāde «Neredzamās skatuves», kurā izstādes kuratore Inga Šteimane izvēlējusies piecus autorus - Džemmu Skulmi, Juri Dimiteru, Kristianu Dimiteri, Kristapu Ģelzi un Annu Iltneri. Uzmanīgi ielūkojoties viņu darbos un biogrāfijās, kas aptver mūsdienu mākslas visdažādākās formas un dod mums iespēju tikties ar mākslu četru paaudžu diapazonā, var pamanīt spēcīgu teātra stihijas klātbūtni katrā. Izstāde uzbūvēta tā, lai aicinātu skatītāju kļūt par pētnieku, kurš saskata kultūru, ko veidojis Dailes teātris, un tās ietekmi tālu ārpus teātra sienām, un atklāt neredzamās skatuves.

«Šāda ideja radās, domājot par Dailes teātra zvaigzni Viju Artmani un Dailes teātra idejām, sākot no Eduarda Smiļģa formas kulta līdz Dž.Dž.Džilindžera idejai par to, ka skaistumu vajag vairot. Izstādē ir savienotas šīs teātra idejas. Turklāt arī visi pieci izstādē pārstāvētie autori kaut kādā veidā ir saistīti ar teātri,» stāstīja Šteimane.

Rubene arī pavēstīja, ka Dailes

teātris būs teātra festivāla «Zelta maska Latvijā 2013» galvenā norises vieta.

Festivāla notikumi tajā paredzēti no 15.oktobra līdz 21.oktobrim.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu