Premjers prasīs kultūras ministres demisiju (196)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Vienotības» valde uzskata, ka kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei - Grendei (Nacionālā apvienība) ir jāatkāpjas no amata un NA jāvirza cits kandidāts, piektdien paziņoja «Vienotības» līdere Solvita Āboltiņa. Un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis pieprasīs Jaunzemes-Grendes demisiju. Premjera lēmumu šorīt atbalstījusi arī partijas «Vienotība» valde.

Pievienots NA komentārs

Savukārt "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa norādīja uz kultūras ministres nespēju sadarboties ar nozari, kas, pēc Āboltiņas domām, ir pietiekams iemesls ministres demisijai. Premjers esot informējis "Vienotības" valdi par savu lēmumu un partijas vadība to atbalstījusi.

Valdības vadītājs informējis valdi par aktuālo politisko situāciju, un "premjeram ir simtprocentīgs valdes atbalsts par tiem lēmumiem, par kuriem viņš informēs preses konferencē", akcentēja Āboltiņa.

Attiecībā uz kultūras ministri "Vienotības" valdei nebija atšķirīgu viedokļu, un valde vienprātīgi atbalsta premjera lēmumu.

Taujāta, cik stabila ir valdība, Āboltiņa sacīja, ka jau sākotnēji šī koalīcija izcēlās ar dažādiem skaļiem un pretrunīgiem preses paziņojumiem, bet

parasti "saprāts ņem virsroku un Ministru kabinets turpina strādāt".

Lēmumu saistībā ar Jaunzemes-Grendes turpmāko darbību valdībā Dombrovskis gan nepaziņoja uzreiz pēc valdes sēdes beigām, bet ziņos plkst.11.30 sasauktā preses konferencē Ministru kabineta ēkā.

Nacionālā apvienība nogaida

Saskaņā ar koalīcijas līgumu nākamais kultūras ministrs būtu jāizvirza nacionālajai apvienībai, kura ir atbildīga par šo nozari. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka, ja tiks pieprasīta Jaunzemes-Grendes demisija,

nacionālā apvienība "Visu Latvijai!-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK ar lēmumu par turpmāko rīcību nesteigsies

un šo jautājumu varētu pārrunāt pirmdien.

Saskaņā ar koalīcijas līgumu nākamais kultūras ministrs būtu jāizvirza nacionālajai apvienībai, kura ir atbildīga par šo nozari.

Nacionālās apvienības pārstāvis Imants Parādnieks portālam TVNET sacīja: ""Vienotības" valde ir visai respektabla struktūra, bet jāsagaida, ko kāds būs premjera paziņojums."

Patlaban galvenā prioritāte nākamā gada budžets, uzsvēra nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, komentējot iespējamo kultūras ministres demisijas prasījumu.

Pirms premjera Valda Dombrovska (V) oficiālā paziņojuma par ministres demisijas pieprasīšanu Bērziņš izteicās - ja premjers prasīs demisiju, viņš cer, ka šī prasība nav saistīta ar vēlmi aizēnot nacionālās apvienības prasības par nākamā gada budžetu. Bērziņš vēlētos uzklausīt premjera argumentus un nacionālā apvienība par tālāko rīcību lemšot valdes sēdē.

Jau ziņots, ka Dombrovskis ministri vakar bija izsaucis pie sevis, lai viņa sniegtu paskaidrojumus par savu rīcību saistībā ar izmaiņām LNO vadībā un tās līdzšinējā direktora Žagara atbrīvošanu no amata.

Tikšanās laikā no premjera puses neesot izskanējis aicinājums atkāpties no amata, un arī pati ministre medijiem paziņoja, ka ir gatava strādāt līdz valdības pēdējai dienai.

Jaunzeme-Grende uzskata, ka viņas pusē ir lielākā daļa kultūras nozari pārstāvošo un tikai neliela daļa vēlas viņas demisiju. Viņa ir pārliecināta, ka ar savu palikšanu amatā nenodara kaitējumu kultūras nozarei.

"Mēs cīnāmies par svarīgām lietām. Mēs esam cīnītāji," uzsvēra politiķe. Vienlaikus gan viņa atzina, ka ir grūti izturēt emocionālos uzbrukumus, kas viņai pēdējā laikā esot veltīti.

Žagars atbrīvots no amata uzticības zaudēšanas dēļ, pamatojoties uz likuma "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām" 63.pantu. Ņemot vērā Žagara sasniegumus radošajā jomā un viņa ilggadējo darba pieredzi starptautiskās sadarbības veidošanā, ministre jaunajai valdei ļāvusi piedāvāt viņam amatu, kurā viņa pieredze būtu noderīga LNO turpmākai izaugsmei.

Pēc kultūras ministres lēmuma par atcelšanu Žagars un viņa padomnieks muzikālajos jautājumos Arturs Maskats nolēmuši vērsties pie juristiem, lai izvērtētu visas šī lēmuma detaļas. Žagars arī apliecināja, ka vērsīsies tiesā pret kultūras ministri par goda un cieņas aizskaršanu, kā arī par melīgas informācijas paušanu.

Ziņots arī, ka kultūras ministre izveidojusi LNO valdi, kurā iecelta mārketinga speciāliste Inese Eglīte un Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore muzikoloģe Daina Markova. Valdes vadīšana uzticēta Eglītei.

Komentāri (196)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu