SC nav pārliecināts par iekļūšanu valdībā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Saskaņas centrs" (SC) nav pārliecināts, ka pat veiksmīgs vēlēšanu rezultāts viņiem nodrošinās patiesu uzvaru, proti, tas būs pietiekams, lai apvienībai būtu iespēja veidot valdību, atzina viens no redzamākajiem SC politiķiem Andrejs Klementjevs. SC pirmdien tiksies ar Zatlera Reformu partijas (ZRP) un "Vienotības" pārstāvjiem, lai pārrunātu turpmāko sadarbību un iespējamo koalīciju, vēlēšanu nakts raidījumā Latvijas Televīzijā (LTV) sacīja SC premjera amata kandidāts Nils Ušakovs.

Vecrīgā, "B-Bārā", kur apvienība sagaida vēlēšanu rezultātus, aptaujas dati tika sagaidīti ar šķidriem aplausiem un SC biedru sejās neparādījās smaids. Kopīgajā rezultātu sagaidīšanā klāt gan nav SC līderu un premjera amata kandidātu Nila Ušakova, kurš patlaban atrodoties televīzijā, un Jāņa Urbanoviča, kurš saslimis. Rezultātu sagaidīšana SC pulkā kopumā nav pārāk kupli apmeklēta, taču ir ieradušies kandidāti ne tikai no Rīgas, bet arī citiem reģioniem.

"Ja loģiski, tad esam pārliecināti par visiem simts procentiem, ka veidosim valdošo koalīciju, bet, ja no mums atteiksies un aizies pa ceļu ar radikāļiem, tad neizkāpsim no šīs bedres," klāstīja Klementjevs, vairākkārt gan uzsverot, ka varbūt Latvijai tomēr pienākuši "jauni laiki".

Klementjevs pauda pārliecību, ka koalīciju var izveidot trīs partijas - Zatlera Reformu partija, "Vienotība" un SC un tai būtu jābūt plašai, ar vismaz 70 deputātiem.

"Uzskatu, ka minimālais ir 70 deputātu skaits, kas būtu labs signāls," atzina Klementjevs.

Jautāts, vai SC neuzstās, ka koalīcijā jāņem arī ZZS, ar ko viņu saista daudzi kopīgi balsojumi 10.Saeimā, politiķis atbildēja, ka viņi nebūs ZZS lobētāji. "Kāpēc viņi mums būtu jālobē?" retoriski uz jautājumu atbildēja Klementjevs.

Viņš norādīja, ka šādi rezultāti bijuši gaidīti, taču kā negatīvu zīmi novērtēja to, ka palielinājies atbalsts radikālajiem spēkiem - Nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK.

SC arī paši sarunas par koalīciju neuzsākšot, tā vietā vispirms gaidot paziņojumus no iespējamiem partneriem, taču apvienība ir gatavi sarunām. Pēc Klementjeva teiktā, SC galvenais ir gala rezultāts un tas, lai apvienība varētu sevi pierādīt valdībā. Taču nekādu ultimātu no SC puses nebūšot.

"Mēs nebūsim tie, kas ies ar lieliem pieprasījumiem, būsim konstruktīvi un laipni pret partneriem," klāstīja politiķis.

Vaicāts, vai kā vēlēšanu uzvarētāji viņi būtu gatavi atteikties no premjera amata par labu tam, lai iekļūtu valdībā, Klementjevs vien norādīja, ka nākamā valdības vadītāja nominācija ir Valsts prezidenta kompetence. Taču viņš norādīja, ka Latvijā ir tradīcija, ka premjers tiek izvirzīts no uzvarētāju partijas.

Jau vēstīts, ka aģentūras BNS vēlēšanu dienā veiktā nobalsojušo pilsoņu aptauja jeb "exit poll" liecina, ka 11.Saeimas vēlēšanās uzvarējusi apvienība SC, savukārt "Vienotībai" un ZRP vēlēšanās ir aptuveni vienādi rezultāti. 11.Saeimā iekļuvuši pieci politiskie spēki – SC, ZRP, "Vienotība", Nacionālā apvienība un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

SC ieguvusi 28,71% vēlētāju balsu, ar būtisku starpību pēc sevis atstājot ZRP ar 20,31% un "Vienotību" ar 19,16%. Aptauja rāda, ka tālāk seko Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK", kurai atbalstu pauduši 16,13%, bet piektajā vietā palikusi ZZS ar 10,61% vēlētāju atbalstu.

Piecu procentu barjeru iekļūšanai Saeimā citas partijas nav pārvarējušas, bet divu procentu robežai, lai no nākamā gada varētu pretendēt uz valsts finansējumu, tikusi pāri arī Šlesera Reformu partija LPP/LC, kas ieguvusi 2,59% vēlētāju atbalstu. Savukārt kreisi orientētā partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" ieguvusi 1,25% balsu.

Pārējās partijas ieguvušas mazāk par 1% balsu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu