"Kino Rīga" atgūst vēsturisko nosaukumu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc atjaunošanas greznais kinoteātris „Kino Rīga” ticis arī pie vēsturiskā nosaukuma, kāds tam bija pirms 50 gadiem. Tas turpmāk būs "Splendid Palace", piektdien informēja LNT raidījums "Tautas balss".

Kinoteātris savu vārdu oficiāli atguvis līdz ar kino festivāla „Baltijas pērle” atklāšanu šo ceturtdien, 15.septembrī.

„Pirmkārt, man liekas, ka tas ir brīnišķīgs pašapziņas akts latviešu kino un latviešu kultūrai, jo šis kinoteātris ir daudzus gadus restaurēts, sākot no 2006.gada. Tā forma ir tāda kā 1923.gadā, kad šis kinoteātris ir dibināts, bet tas saturs, tā tehnika šobrīd kinoteātrī ir jauna - mēs saglabājam to laiku ar jaunu saturu,” uzskata kinokritiķe Daira Āboliņa.

Nosaukuma „Splendid Palace” atjaunošana neesot vienīgais, kas ļauj atdzimt vecajam kinoteātrim jaunās skaņās. Apsaimniekotāju „Rīgas nami” valdes priekšsēdētājs Kārlis Kavacs „Tautas balsij” atzina: „Kā kinoteātris tas, protams, ir īpašs ar to, ka šeit netirgo popkornu. Šis ir vecākais Baltijas kinoteātris, kas ir būvēts kā kinoteātris.” Kinoteātrī ir atjaunots interjers, ierīkota moderna filmu atskaņošanas tehnika.

Āboliņa piebilda: „Šis vienmēr laiku laikos ir bijis kinoteātris, kur katra filma, vismaz es to atceros kā vietu, kur latviešu filmas svinēja savas pirmizrādes. Es atceros vislabāk laiku, kad šeit izrādīja Aloiza Brenča „Ilgo ceļu kāpās”, kuru rādīja septiņas nedēļas pēc kārtas, un šeit uz to stāvēja garas rindas!”

Tieši uz šā kinoteātra skatuves kāpuši tautā iemīļotie aktieri Eduards Pāvuls un Vija Artmane. Kinokritiķe pauda cerību, ka šī nosaukuma maiņa ļaus kinoteātrim atdzimt no jauna un tajā tiks piedzīvoti vēl simtiem citi emocionāli mirkļi, par kuriem dzirdēs visā pasaulē.

„Es ceru, ka šāda situācija provocē jaunu kino! Varbūt eiropieši, protams, arī latvieši, gribēs šeit svinēt savu filmu pirmizrādes, jo es zinu, ka pasaulē nav daudz līdzīgu vietu šai, kur tāda grezna pils tiek atvēlēta tik demokrātiskai mākslai kā kino,” sacīja Āboliņa.

Skatīt pievienoto video!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu