Atklājam teātru sezonu! Ceļvedis (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Teātra mīļotājiem šī nedēļas nogale sākas jau šodien, kad teātros tiek atklātas sezonas. Pirmizrādes piedzīvos plašs klāsts interesantu un daudzveidīgu izrāžu. Tāpēc, lai neapjuktu, piedāvājam nelielu ceļvedi šīs nedēļas nogales pirmizrādēs.

NACIONĀLAJĀ TEĀTRĪ

Regnāra Vaivara mūzikls «Titāniks»

Foto: publicitātes

Žanrs: mūzikls.

Sižets: rūpnīcas strādnieks Edgars, kuram Latvijā ir mīļotā meitene Kristīne (abi ar aizdomīgi līdzīgiem vārdiem no Blaumaņa noveles un lugas), nonāk Sauthemptonā, no kuras savā vienīgajā braucienā dosies slavenais kuģis «Titāniks», un satiek tur guvernanti-diversanti Aiju (latviešu literatūrā tikpat aizdomīgi pazīstams vārds, ko papildina grupas «Dzeltenie pastnieki» lipīgā melodija).

Komentārs: «Mūzikls esot ideāla, šarma un erotikas apdvesta pasaule, kurā nav depresīvas sadzīves, tātad - seksīga pasaka, kuru noskatoties vidējo pieaugušo indivīdu pārņem sajūta, ka arī viņa dzīvē turpmāk viss kļūs brīnišķīgāks. Tātad - patīkams izklaides žanrs bez moralizēšanas un grūtsirdības, kas allaž ir labi un vajadzīgi,» komentē izrādes režisors Regnārs Vaivars. «Latvijā mūzikls obligāti nozīmē milzīgu jezgu, sarežģītus tehniskus risinājumus, masu skatus, komplicētus brīnumus, kur nereti ar maksimāliem līdzekļiem tiek panākts minimāls efekts. Mēs domājam, ka, esot asprātīgiem un radošiem, ir iespējams visu to pašu izdarīt «kabatas formāta» mūziklā, koncentrējoties uz būtisko, - mūzika, izpildītāju meistarība un skatītāja fantāzija spēj paveikt tikpat daudz kā orķestris, koris, akrobāti un salūts kopā.»

Lomās: Madara Botmane, Maija Doveika, Gundars Grasbergs, Ģirts Liuziniks, Marija Bērziņa, Arturs Krūzkops un Artis Drozdovs.

«Satisfakcija» Dāvja Auškāpa režijā

Foto: publicitātes

Žanrs: drāma večiem.

Sižets: izrādē divu vīriešu, šķietamu draugu, mūsdienīgais duelis (kurš spēs izdzert vairāk alkohola) pārvēršas par ikvienam cilvēkam nozīmīgu eksistenciālu problēmu diskusiju, no kuras uzvarētājs vienalga dodas prom kā zaudētājs. Lai ko mēs dzīvē darītu, mēs esam un paliekam tikai un vienīgi cilvēki. Kailas, ievainojamas, jūtīgas būtnes, kas ilgojas pēc draudzības, uzticības, laimes un mīlestības. Bet vai kādu no tām var nopirkt? Satisfakcija ir divkaujā gūts gandarījums.

Komentārs. «Ja man īsumā jāformulē, par ko ir izrāde, tad galvenā atziņa varētu būt, ka galvenās lietas dzīvē nevar nopirkt par naudu. Tas ir īstens veču gabals, uz kuru, es domāju, nebūs dāmām jāvelk savi vīri, bet vīri varēs aicināt savas dāmas» - tā izrādes režisors Dāvis Auškāps.

Lomās: Ivars Puga, Ivars Kļavinskis, Līga Zeļģe, Mārtiņš Egliens, Kaspars Aniņš, Mārtiņš Upenieks. Muzikālais noformējums - Jānis Aišpurs.

Ināras Sluckas versija par «...bagāto kundzi...»

Foto: publicitātes

Žanrs: Rīgas stāsts.

Sižets: turpinot iepriekšējos darbos aizsākto filmas un teātra robežu nojaukšanu, Ināra Slucka sezonas atklāšanas izrādei izvēlējusies vienu no slavenākajām latviešu kinofilmām - «Pie bagātās kundzes». Andreja Upīša stāsti par 20.gadu Rīgu zelta burtiem ierakstīti latviešu literatūras klasikā un šodien izskan tikpat aktuāli kā toreiz, kad sarakstīti. Izrādes centrā - Emmas Kārkls sapnis par īsto dzīvi, kurā nauda nav jāpelna salīkušu muguru, jo jaunām un skaistām sievietēm to parasti sagādā viņu pielūdzēji. Diemžēl visi sapņi nepiepildās.

Komentārs: skaties videointerviju ar režisori.

Lomās: Emmas Kārkls lomā Inga Misāne-Grasberga, Oļģerts Kurmis - Normunds Laizāns, vecie Kārkli - Līga Liepiņa un Ģirts Jakovļevs, Kalnkāja kundze un kungs - Zane Jančevska un Jānis Skanis.

JAUNAJĀ RĪGAS TEĀTRĪ

«Ilgu tramvajs» - Ineses Mičules debija JRT

Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) nākamnedēļ pirmizrādi piedzīvos šīs sezonas pirmais jauniestudējums «Ilgu tramvajs», kas būs režisores Ineses Mičules debija uz JRT lielās skatuves.

Žanrs: drāma.

Sižets: Blanša Dibuā tic mīlestībai un ilgojas pēc tās. Viņa ir zaudējusi visu un meklē patvērumu pie māsas. Tur Blanša nonāk sarežģītā attiecību trīsstūrī ar māsu un viņas vīru, un visu triju dzīves sagriežas traģiskā virpulī, kuru skaudri caurvij stūrgalvīga cīņa ar reālo dzīvi, bēgšana ilūziju pasaulē un vēlme saglabāt savus ideālus.

Komentārs: «Tenesija Viljamsa lugas to radīšanas brīdī izraisīja lielus strīdus un satraukumu sabiedrībā. Jo viņš rakstīja par cilvēka iekšējām mokām. Ko man ar to visu iesākt šodien? Tādu jautājumu es sev uzdevu, sākot darbu. Vai spēšu pierādīt skatītājiem, ka ideāli nav jāzaudē, bet pie tiem jāturas, kaut vai stūrgalvīgi kā Blanšai, taču jāturas? Citādi kā gan dzīvot, lai realitāte tevi nesaēstu no iekšpuses, kā saglabāt ilgas, alkas, mīlestību, ticību un pašu dvēseli?» jautā izrādes režisore Inese Mičule.

Lomās:
Elita Kļaviņa, Sandra Kļaviņa vai Iveta Pole, Andris Keišs, Ivars Krasts, Gatis Gāga, Ģirts Krūmiņš vai Gundars Āboliņš, Regīna Razuma, Georgijs Surkovs vai Jēkabs Juris Jurjāns.

LIEPĀJAS TEĀTRIS

Sezonu atklās ar Lauras Grozas-Ķiberes izrādi «Piafa»

Foto: publicitātes

Žanrs: muzikāla drāma.

Sižets: neviena māksliniece nelīdzinās Edītei Piafai, un viņa noteikti ir pelnījusi, lai viņas stāsts par bezierunu mīlestību, mūzikas kaislību un sāpīgu sadegšanu tiktu stāstīts visos laikos. Edīte Piafa ir pierādījums uzticībai un mīlestībai, kas stiprāka par nāvi. Tāpēc mēs viņu pieminam, tāpēc mēs par viņu runājam. Un tāpēc dziedam viņas izpildīto - fenomenāli skaisto mūziku. Piafai piemita spēja ieraudzīt cilvēkos viņu radošo potenciālu un to izcelt, bet pats galvenais, dot viņiem pārliecību un ticību savam talantam, tāpēc daudzi no tiem, kas atradās viņas tuvumā, guva panākumus.

Komentārs: «Caur desmit šīm kompozīcijām, kuras aranžējis Kārlis Auzāns, skatītāji varēs iepazīt atsevišķus Piafas dzīves notikumus, jo nereti pieredzētais ir inspirējis dziesmu radīšanu. Tādējādi iestudējums būs gan biogrāfisks, gan muzikāls,» pastāstīja režisore Laura Groza-Ķibere. Viņa norādīja, ka iestudējumā būs akcentētas trīs Piafas kaislības - vīrieši, apreibinošas vielas un mūzika, tomēr vulgaritātes nebūs.

Lomās: Agnese Jēkabsone, Everita Pjata, Ilze Būde, Kaspars Gods, Edgars Pujāts, Mārtiņš Kalita, Viktors Ellers, Gatis Maliks, Sandis Pēcis, Kaspars Kārkliņš un Normunds Kalniņš, kuri iejutīsies daudzu pazīstamu un slavenu cilvēku lomās, - Marlēna Dītriha, Īvs Montāns, Šarls Aznavūrs, Marsels Serdāns, Teo Sarapo ir tikai daži no viņiem.

LEĻĻU TEĀTRĪ

Pirmā pirmizrāde gaidāma jau visai drīz - 13.septembrī, kad skatītāju vērtējumam tiks nodota režisora Ģirta Šoļa un krievu aktieru Lilijas Sūnas, Irinas Kalniņas un Rodiona Kuzmina iestudētā izrāde «Proģelki bļizņecov». Latviešu trupas repertuārā šī izrāde, kuras nosaukums ir «Divas Lotiņas», jau gandrīz gadu ir viens no populārākajiem iestudējumiem.

DAILES TEĀTRĪ

Jana Villema van den Bosa iestudētā izrāde - «Slazdā»

Foto: publicitātes

Žanrs: Iespējams, reāls stāsts 1 daļā.

Sižets: Īru dramaturga Konora Makfērsona (dz.1971) skumja humora caurstrāvotā drāma ar oriģinālo nosaukumu «Aizsprosts» (1997) saņēmusi prestižo Lorensa Olivjē balvu kā gada labākā luga. Savukārt Jans Villems van den Boss (viņš ir arī iestudējuma vizuālās koncepcijas autors) Dailes teātra skatītājiem ir labi pazīstams kā mākslinieciski veiksmīgo izrāžu «Spilvencilvēks», «Amadejs» un vērienīgās drāmas «Vējiem līdzi» režisors. Kādā Īrijas ciemata krodziņā nejaušība vai likumsakarība saved kopā četrus vīriešus un kādu jaunu sievieti, kas ir atbraukusi no pilsētas. Vakara gaitā viņi cits citam stāsta ticamus un ne tik ticamus stāstus, kuros atklājas katra personāža pagātnes iedomātie vai reālie rēgi. Cik katrā no šiem stāstiem ir patiesības un cik - izdomas? Cik joku un cik patiesu sāpju?

Lomās: Artūrs Skrastiņš (Brendans), Juris Žagars (Džeks), Egons Dombrovskis vai Ivars Auziņš (Finbārs), Pēteris Gaudiņš (Džims), kā arī Inese Kučinska vai Vita Vārpiņa (Valērija).

Ar izrādi «Biedre Zariņa» debitēs režisors Dmitrijs Petrenko

Foto: Ekrānšāviņš

Žanrs: smieklīgi lirisks stāsts ar nostalģiju.

Sižets: stāsts ar nostalģiju pēc tā, kas vairs nekad neatgriezīsies: utopiskajiem ideāliem, cerībām uz jaunu dzīvi, ticību citiem. Vienkāršā cilvēka ikdienas dzīve, viņa sapņi un vilšanās, mīlestība un ticība par vēsturi var pastāstīt daudz vairāk nekā politiskie dokumenti un lēmumi. Pie bijušās astronomijas skolotājas Ilgas ierodas viņas 20 gadus neredzētais mazdēls Pauls. Garās dzīves laikā ir piedzīvoti daudzi zaudējumi, un tādēļ Ilga savā prātā atgriežas pagātnē, kas visiem klātesošajiem dod iespēju aizceļot pagājušajos 80. gados. Mīļā miera labad un iekārotā vecmāmiņas dzīvokļa dēļ mazdēls ir gatavs pat imitēt dzīvi, kāda tā reiz bijusi. Taču notiek kas neparedzēts - jo tuvāk viņš iepazīst savu vecmāmiņu un padomju laika gaišos ideālus, jo grūtāk viņam pārtraukt spēlēt šo teātri.

Lomās: Olga Dreģe (Ilga), Lidija Pupure (Astra), Mārtiņš Počs (Pauls) un Inita Dzelme (Paula).

Biedre Zariņa from Dailes teatris on Vimeo.

20.septembrī Lielajā zālē notiks amerikāņu dramaturga, teātra un kino režisora Nila Labuta trakulīgas izrādes «Šeipings» pirmizrāde (režisors Dž.Dž.Džilindžers), bet Pītera Stroena melnās komēdijas «Kauli» pirmizrāde paredzēta 22.septembrī Dailes teātra pagraba telpās (režisors Gundars Silakaktiņš). Par izrādēm sīkāk stāstīsim jaunnedēļ!

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu