"Arsenāla" piektdienas programma

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.arsenals.lv

Nemanot paskrējusi nedēļa kopā ar "Arsenāla" filmām, kas, apkopotas desmit programmās un izrādītas divos kinoteātros, vēl pirms žūrijas piešķirtajām balvām un oficiālajiem vērtējumiem skatītāju vidū jau izcīnījušas savas godalgotās vietas. 16. septembris bagāts īpašajiem notikumiem – vērtīgas diskusijas, ķecerīgi seansi kino izrādei neparedzētās vietās un, kā ierasts, plaša filmu programma "Kino Citadele" un "K Suns" nu jau par īsti arsenāliskām kļuvušās kino zālēs, informē Laura Lizuma, "Arsenāls 2011" Preses centrs.

No rīta melanholijas līdz pusnakts teroram

Piektdienas rītu "Kino Citadele" aizsāk ar biogrāfisku filmu par zviedru dziesminieku Hosē Gonzalesu. Stāsts par slavena mūziķa dzīvi, kas reizēm nemaz nav tik iedvesmas un nemitīgas darbošanās pārbagāta, kā varētu šķist. Otrais seanss arī filmai "Divi no viļņa" - stāsts par pasaules kino vienu no spilgtākajiem virzieniem, franču jauno vilni, un diviem, kas, tā nesti, iepeldējuši kino klasikas un kino leģendu okeānos - Fransuā Trifo un Žana Lika Godāra draudzība dzīvē un ekrāna aizkulisēs.

"Vīri, kas peld" ir estētiski pavedinoša filma par saujiņu spēcīgu vīriešu, kas savu dzīves piepildījumu raduši peldot. Un peldot nevis katrs savā baseina celiņā, bet gan ūdens enerģiju smeļoties roku rokā, sinhronās kustībās radot pārsteidzošus dzīvos mākslas darbus. Igauņu filma "Tēva vēstules" festivālā ir iekļauta gan Starptautiskajā konkursā, gan Baltijas filmu skatē. Pavisam iespējams, ka pagājušā gada Veiko Einpū filmas "Svētā Tonija kārdināšana" panākumu stafete šogad atkal tiks nodota igauņu kino.

Starptautiskajā konkursā startē arī slovāku režisora Petera Kristūfeka debija pilnmetrāžā - "Redzamā pasaule". Bratislavas lidostas darbinieks Olivers vada vientuļnieka dzīvi namā, pa kura logu paveras skats uz vīrieša nepiepildītajiem sapņiem - laimīgu ģimeni. Ilgstoši apslāpētas emocijas un pieaugošā skaudība par likteni, kas savu vaigu pavērsis pret citiem, pāraug centienos paspēt izdzīvot dzīvi pa jaunam pat, ja tādēļ nākas saķerties ar likumu. Filma "Redzamā pasaule" skatāma "Kino Citadele" plkst.19.15. Pēc filmas seansa - tikšanās un sarunas ar režisoru.

"Arsenāla" fokusa programmā "Kaut kur Āzijā..." skarbi emocionālā drāma par divām vecmāmiņām un birokrātiju, kas patiesu jūtu priekšā mēdz piekāpties un apbrīnā noliekt galvu. Tāpat arī filmā "Mūžība" - Starptautiskā konkursa skate -, melanholiskos pasteļtoņos ieturētajās ainavās taizemiešu jaunais režisors Sivarojs Kongsakuls rada miera un harmonijas pilnu atmosfēru, kurā ikdienas skrējiena nogurdinātajiem iemīlēties nemanot. Filma skatāma kinoteātra "K Suns" pirmajā seansā plkst.12.30.

Baltijas kino komplekts

Kinoteātrī "K Suns" arī Baltijas kino komplekts, tai skaitā divi īpašie seansi - pirmizrādes. "Arsenālā" pirmo reizi Reiņa Pētersona filma "Ursus" un lietuviešu režisora Audriusa Stoņa filma "Ramins" - stāsts par reiz slavas virsotnes baudījušu cīkstoni, kurš šobrīd cīnās pats ar savu dzelžaino dvēseli. Aleksandra Hāna nu jau otrais projekts, sadarbojoties ar vienu no amizantākajiem pašmāju aktieriem Gundaru Āboliņu, filma "Monsieur Tauriņš" ļauj pasekot latviešu laimes meklētāja piedzīvojumiem Vecajā Eiropā un ironiski pasmieties par mums pašiem un mūsu kosmopolītiskā intelekta savdabību.

Islandiešu nepieradinātās dabas skaistums atklāj vietējo iedzīvotāju reizēm tik skarbos dzīves apstākļus. Filmas "Pēdējais saimnieks" un "Vulkāns" ir apliecinājums tam, ka ziemeļnieka sirdī mēdz iezagties arī nedzēšama svēlme un cilvēka ārējais miers ir tikai dabisks kontrasts ar zemzemes mutuļiem.

Jurijs Fetings, filmas "Bibinura" režisors, piektdien "Arsenālā" būs sastopams vairākkārt. "Arsenāls" aicinājis režisoru dalīties pieredzē un pārdomās par Krievijas kino aktualitātēm - saruna ar Krievijas kino profesionāļiem un kino zinātājiem plkst.14.00 ¼ Satori lasītavā -, kā arī būt klāt filmas "Bibinura" seansā piektdienas vakara, lai sarunās ar skatītājiem atklātu tatāru valodas un kultūras klātbūtnes vērtību šajā filmā un autora daiļradē kopumā.

Par kultūras savdabību un reizēm tik elementāru neiespējamību arī šī gada Berlīnes Zelta lāča ieguvēja, Asgara Faradi filma "Šķiršanās". Filma ir režisora apliecinājums irāņu sieviešu spēkam un neatkarībai, tā lauž stereotipus par aizklātu un caur nama sienām pasauli uztverošu irāņu sievieti un parāda, ka sievietei ir sava nozīmīga loma gan aktīvajā sabiedrībā un gan pašas dzīvē.

"Kino Citadele" piektdienas vakars solās būt gana skarbs, vienlaikus demonstrējot F.J.Osanga melnbalti hipnotisko filmu "Dharma Guns" - pēc filmas tikšanās ar režisoru - un "Arsenāla" īpašo notikumu, leģendāro Olivera Asaijasa televīzijas filmu "Karloss", kas 16.septembrī festivāla programmā skatāms vienīgo reizi. Uz skarbi ironiskas nots tapusi arī Olafa Saumera filma "Pašnāvnieku klubs", kas savukārt noslēdz piektdienas kino programmu kinoteātrī "K Suns". Drīz lēks saule, un uz augstceltnes jumta malas sastājušies cilvēki lēnām gatavojas sava mūža izšķirošākajam lēmumam - lēkt neatgriezeniskā brīvībā un pazust šai pasaulei. Viens otram nepazīstami un atšķirīgi domājoši indivīdi, kas skaita sekundes, līdz saules stari sāks lauzt horizontu, negaidīti nonāk absurdās situācijas, kas atkal un atkal liek novēlot iecerēto. Filma "Pašnāvnieku klubs" ir režisora Olafa Saumera diplomdarbs un pirmā pilnmetrāžas filma. Kolorīta un mazliet melna humora piesātināta filma, kas šodienas kalnā kāpjošo pasauli pārvērš par plašu un nebeidzamu horizontu.

"Arsenāla" piektdienas īpašais notikums - saruna par Krievijas un NVS valstu kino. 16.septembrī plkst. 14.00 "¼ Satori" lasītavā Berga Bazārā būs iespēja satikties ar šī reģiona kino pārzinātājiem un veidotājiem. Ne velti pasaulē sāk runāt par Krievijas kino renesansi, un ne velti Venēcijas galvenā godalga tikusi tieši krievu režisora filmai - Aleksandra Sokurova "Faustam".

"Jameson Cult Film Club" ietvaros "Arsenāls" aicina uz leģendārās Alana Pārkera filmas "Midnight Express" seansu. Pamesta rūpnīca Ganību dambī, šķiet, ir īsti piemērota vieta , "Arsenālam" un Alanam Pārkeram, un izcilam piektdienas vakara uzsākumam. Ieeja ar ielūgumiem.

Starptautiskais kino festivāls "Arsenāls" līdz pat 18.septembrim kinoteātros "Kino Citadele" un "K Suns". Vēl ir laiks apstāties kino un izjust rudens kino notikumu līdz pašiem dziļumiem. Ar festivāla programmuun īpašajiem notikumiem var iepazīties "Arsenāla" mājas lapā, kā arī biļešu tirdzniecības vietās "Kino Citadele" un "Servisa Biroja" kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu