Norvēģijas parlamentā ievēl četrus slaktiņā izdzīvojušos (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pirmdien aizvadītajās Norvēģijas parlamenta vēlēšanās jaunajā sasaukumā iekļuvuši arī četri Darba partijas politiķi, kuri izdzīvoja ekstrēmista Andersa Bēringa-Breivīka pirms diviem gadiem sarīkotajā slaktiņā.

Kopumā Darba partijas vēlēšanu sarakstā bija iekļauti 33 nežēlīgajā uzbrukumā izdzīvojušie.

Darba partija salīdzinājumā ar iepriekšējo sasaukumu vēlēšanās zaudēja deviņus mandātus, un jaunajā sasaukumā to pārstāvēs 55 deputāti.

Pēc astoņiem varas gadiem tā vairs arī nebūs pārstāvēta valdībā.

Bērings-Breivīks apzināti sarīkoja slaktiņu Darba partijas jaunatnes nometnē, šādi paužot savu naidu pret šo politisko spēku,

kas, pēc ekstrēmista domām, ļāvis Norvēģijai kļūt par multikulturālu sabiedrību.

2011.gada 22.jūlijā Bērings-Breivīks sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā, nogalinot astoņus cilvēkus, bet tad devās uz Ūteijas salu, kur Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnē nošāva 69 cilvēkus - pārsvarā pusaudžus, no kuriem jaunākā nule kā bija nosvinējusi 14.dzimšanas dienu.

Pagājušā gada 24.augustā Oslo tiesa atzina Bēringu-Breivīku par vainīgu 77 cilvēku slepkavībā, piespriežot viņam maksimāli iespējamo 21 gadu cietumā ar iespēju soda termiņu pagarināt, ja pēc tā izciešanas viņš tiks atzīts par joprojām bīstamu sabiedrībai.

Pirmdien notikušajās Norvēģijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi četru centriski labējo partiju koalīcija. Tādējādi par nākamo premjerministri, domājams, kļūs konservatīvo līdere Erna Sūlberga, taču viņu joprojām gaida smagas koalīcijas sarunas ar populistisko Progresa partiju, kas pieprasa palielināt finansējumu infrastruktūras projektiem un krasi ierobežot imigrāciju.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu